Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TİHEK Başkanı Arslan Habertürk'e konuştu

        TÜRKİYE İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, Zeytin Dalı Harekâtı nedeniyle terör örgütünün hedefi olan Kilis ve Hatay’da temaslarda bulundu.

        Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Arslan ve beraberindeki heyet, Kilis’te füzelerin hedefi olan bazı noktalardaki temaslarının ardından Öncüpınar Konteyner Kenti’ne geçti.

        Arslan, incelemeleri sırasında HABERTÜRK’ün sorularını yanıtladı. Terör örgütü PYD/PKK’nın Kilis’e yönelik füze saldırılarına ilişkin “Gözümüzün önünde bütün bir Kilis halkı her gün zarara uğratılıyor” diyen Arslan şöyle devam etti:

        REKLAM

        “Terör örgütü bu insanların canlarına, mallarına her gün zarar veriyor, insan haklarını ihlal ediyor. Koca şehir sistematik bir işkenceye tabi tutuluyor aslında. İnsanlar uyuyamıyor. Bu sistematik bir kötü muameledir. Zalimane bir muameledir.”

        AYRIMCILIKLA MÜCADELE

        Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin barındığı kampların oldukça iyi durumda olduğunu belirten Arslan, “Kendi vatandaşımız kadar rahat ortamlara sahipler” diye konuştu.

        Ayrımcılıkla mücadele, insan hakları, işkence ve kötü muamelenin önüne geçmek için çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Arslan, “Bu alanlarda resen inceleme yapıyoruz. Şikâyet üzerine de inceleme yapıyoruz. Öncelikli hedefimiz tarafları el sıkıştırarak, uzlaşma kültürünü geliştirmek. Şikâyetçi bir toplum oluşturmak istemiyoruz. El sıkışma sağlayamazsak, sorun yaratan kişi hakkında 2 bin ila 15 bin TL arasında maddi yaptırım uyguluyoruz” diye konuştu.

        Arslan ayrımcılık alanında yapılan ilginç bir başvuruyu da şöyle paylaştı:

        “Mesela bir kadın emlakçıya gidiyor. Emlakçı bekâra, dula ev verilmediğini söylüyor. Medeni hal itibarıyla ayrımcılık yapılamaz. Bu hanı- mefendi de savcılığa müracaat ediyor. Savcılık da bize yönlendiriyor. Biz bunu inceleyeceğiz. Gerçekten bir ayrımcılık varsa önce el sıkıştırmayı deneyeceğiz. Uzlaştırmaya çalışacağız. Ev vermemekte ısrarcı olunursa 2 bin TL ile 15 bin TL arasında ceza uygulayabileceğiz.”

        REKLAM

        ‘HABERSİZ ZİYARETLER YAPIP DENETLİYORUZ’

        Arslan, “Türkiye’nin dört bir yanında haberli ve habersiz inceleme ziyaretleri yapıyoruz. Ziyaret ettiğimiz yerlerde eksikleri, ihtiyaçları, özellikle insan hakları bağlamında muamele koşullarını inceleyerek bunlarla ilgili ayrıntılı değerlendirmeler yapıyoruz. İster cezaevi ister hastane, nezarethane ya da yurt olsun, buralarda yaşayan vatandaşlarımızın ne durumda olduklarını tespit ediyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ