Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ödüllü fotoğrafçı bir ev kadını

        Ümran AVCI / HT GAZETE

        National Geographic Dergisi’nin 2014 Fotoğraf Yarışması’nda “Fırtına” adlı fotoğrafıyla yarışmanın Türkiye ayağında birinci olan, ABD’de yapılan dünya klasmanında da mansiyon alan Aytül Özdemir Akbaş, 2 çocuk annesi bir ev kadını.

        5 yıldır fotoğraf çeken Akbaş, “Annem lise yıllarında fotoğraf çekip satarmış. Fotoğraf merakım biraz da ondan geliyor” diyerek kendisine dünya çapında ödül getiren fotoğrafına uzanan süreci özetliyor. Emekli denizaltı astsubayı eşi ve 2 çocuğuyla Kocaeli Değirmendere’de yaşayan Akbaş, 1999 yılında meydana gelen depremde 12 kişiye mezar olan apartmandan ailesiyle birlikte sağ çıkmış. Suadiye Lisesi mezunu olan genç kadın, 12 yaşında bir kızı, 19 yaşında da bir oğlu olduğunu belirterek “fotoğraf”la renklenen yaşamını şöyle anlattı:

        “Haftanın bir günü mutlaka fotoğraf çekmeye çıkıyorum. Fotoğraf makinem vücudumun bir parçası gibi. Çevremde gördüğüm her şey bana fotoğraf karesi gibi geliyor. Bir gün ‘Çek çek nereye kadar, artık bunları değerlendirmen lazım’ dedim ve çektiğim fotoğrafları yarışmalara göndermeye başladım. İlla bir ödül beklentisiyle göndermiyorum ama bu sene aldığım bu ödülün dışında katıldığım iki ayrı yarışmada bir üçüncülük, bir de birincilik kazandım.” Halk eğitim merkezinde fotoğraf kurslarına katılan Akbaş, biraz daha eğitim alıp “merak”ını profesyonelliğe dönüştürmeyi hedeflediğini de söyledi.

        GÖKKUŞAĞI BEKLERKEN...

        Aytül Özdemir Akbaş, ödül getiren fotoğrafın hikâyesini de şöyle anlattı: “Şubat tatilinde ablam ve yeğenlerimle Değirmendere Amfitiyatrosu’na gittik. Yağmurlu bir gündü. Gökkuşağı çekmek için beklerken önce lodos fırtınası çıktı, ardından da dev dalgalar geldi. Fotoğraftaki çocuk 14 yaşındaki yeğenim Berkay Yılmaz...”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ