Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Ağustos ayında rock ve metal festivalleri ardı ardına geliyor

        Ece ULUSUM / HT CUMARTESİ

        Metallica 1993’te İstanbul’da ilk kez konser verdiğinde aylarca konuşulmuştu. Hatta müzik tutkunları o anı unutmasın diye yanlarında götürdükleri kameralarla konserin bir kısmını VHS kasetlere kaydetmişti. O zamanlar kim derdi ki 1 ay içinde dünyanın yerli ve yabancı 127 metal ve rock müzik yapanları Türkiye’de konser verecek?

        Ağustos boyunca Türkiye’de 4 festival gerçekleşecek. Kafa sallamaya ve pogoya hazırsanız, kendinizi şimdiden ayarlayın. Festivallere kimler geliyor, bilet fiyatları ne kadar ve Türkiye’de rock festivalleri ne âlemde; hepsini derledik.

        % 100 METAL FEST

        Yılın en sert festivali “%100 Metal Fest: Headbangers’ Weekend”, 3’üncü yılında metal müzik dünyasının önemli isimlerini ağırlıyor. Türkiye’de uzun zamandır beklenen Avrupa’nın thrash devi Kreator, Grammy 2015 adayı ABD’li progresif dahileri Mastodon, Jeff Loomis’li kadrosuyla ülkemizi ilk kez ziyaret edecek olan Arch Enemy, gotik metalin öncülerinden Therion, İsveç metalinin sert ve hüzünlü çocukları olarak anılan Katatonia, melodik death metalin İsveçli yaratıcıları At The Gates ve nice isimler var. Festival için birçok farklı ülkeden turist geldiğini söyleyen festivalin organizatörü Ece Yörük “Son yıllarda Türkiye’nin konumu dolayısıyla ilginç bir özelliği de oluştu. Özellikle rock ve elektronik türlerdeki etkinlikler için İran, Gürcistan, Mısır, Dubai ve Balkan ülkelerinden Türkiye’deki festivallere katılmaya gelen büyük bir kitle var” diyor. İş böyle olunca hem metal tutkunları hem de gelecek isimler heyecanlı.

        29-31 Ağustos, İstanbul- Küçükçiftlikpark 20 konser Kombine bileti 225 TL

        ALIVE OPEN AIR

        Yepyeni bir rock festivalimiz var artık; Alive Open Air Festival! 6 Ağustos’ta başlayacak festivalin müzikseverlere bir diğer güzelliği de Ege’nin denizi, kumu ve güneşi. Çünkü festival İzmir’in tatil kasabalarından Seferihisar’da. Denize sıfır, 60 dönümlük geniş bir arazide yapılacak festivalde kamp imkânı var. 4 gün sürecek Alive Open Air’de sahne alacak isimler arasında Türkiye’ye sıkça gelen Anathema’nın yanı sıra MFÖ, Peyk, Mor ve Ötesi, Baba Zula, Anima, Brooklyn Funk Essentials ve Moğollar gibi isimler var.

        6-9 Ağustos, İzmir-Seferihisar 28 konser Günlük biletler 60 TL, kamplı kombine biletler 80 TL

        ROCK OFF

        İlki geçen sene Freebird Agency tarafından düzenlenen Rock Off, bu yıl da heavy metal ve rockseveri pogo ve headbang’e hazırlıyor! Rock Off, 2 gün sürmesine rağmen herkesin doya doya eğlenmesi için kamp imkânı da veriyor. Etkinlikte Türkiye’de çok fazla hayranı olan ve dört gözle beklenen Korn’a 10 yıl sonra yeniden kavuşuyoruz. Ayrıca 2 gün boyunca Türkiye’den birçok isimle çalışan Apocalyptica, Gojira, Behemoth, Soulfly, Murat İlkan, Black Tooth gibi çok sayıda isim İstanbul’u sallamaya geliyor. Üstelik bu sefer festival sadece müziğe değil müzik sohbetine de yer verecek. Dragon’s Den çadırında Doğu Yücel ile festival koordinatörü ile çeşitli söyleşiler, Mesut Süre’den Rock Off’a özel stand up gösterisi, akustik performanslar, Kaan Kural ile Sepettopu Sohbetleri ve daha niceleri olacak. Çadırınız hazırsa biletleri şimdiden alın, çünkü çoktan satışa çıktı.

        1-2 Ağustos, İstanbul-Life Park 18 konser Biletler 170-330 TL

        ZEYTİNLİ ROCK FESTİVALİ

        2005’te başlayan Zeytinli Rock Festivali yerli rock müzisyenlerini İstanbul dışına taşıyan ilk önemli festivallerden. 4 yıl aradan sonra geçen yıl yeniden başlayan festival, bomba gibi geliyor! “Deniz, kum, güneş ve rock müzik” sloganıyla akıllara kazınan Zeytinli Rock Festivali, 19 Ağustos’ta bir partiyle başlayacak. Bu yıl ilk kez keşif sahnesinin de yer alacağını söyleyen festival genel koordinatörü Umut Kuzey “Ana Sahne ve Keşif Sahnesi’nde biri bittiğinde diğerinin başlayacağı şekilde koordinasyon sağlayarak tüm katılımcıların Keşif Sahnesini de aynı anda izlemesine olanak vereceğiz” diyor. Festival boyunca Teoman, Feridun Düzağaç, Duman, Bulutsuzluk Özlemi, Şebnem Ferah, Demir Demirkan, Hayko Cepkin gibi isimler yer alacak. Sahneye çıkacak isimlerden bazılarıyla hem Türkiye’de rock müzik festivallerini hem de sahnede neler yapacaklarını konuştuk

        Hayko Cepkin: Bizimle kudur Zeytinli!

        “90’lara kadar bir tane düzgün festival yokken 2000’lerde birden pıtrak gibi türeyip bir anda paragöz mahlukâtların eline geçen kazanç kapısına dönüştü. Bir diğer yandan da yasaklar, yasalar, abuk sabuk gerekçeler ile sponsor bulmakta zorlananlar... Bu etkinliğin açık havada olması önemli. Birinde binleeeeerce kişiye, diğerinde yüzleeeerce kişiye! Benim için festival sahneleri seyirciyi şaşırtma imkânı demek. Her festival sahnesi için ayrı bir duruş, set ve şov tasarlarım. Alanda kudurmaktan yükselen toz bulutunu herkes görecek. Bizimle kudur Zeytinli!”

        Demir Demirkan: Kapsamlı festivaller azaldı

        “Eskiden daha kapsamlı festivaller vardı ama azaldı. Rock müzik yapanlara yeteri kadar önem verilmediğini düşünüyorum. Yıllardır direniyor Zeytinli. Bence devam da etmeli ve de örnek olmalı. En azından yerli rock sanatçıları ve dinleyicisi için çok önemli. Gelin mutlaka, 2000’den bugüne kadar hit olmuş şarkılarımın ağırlıkta olduğu bir repertuvar hazırladım. Bunların ve diğer çalacaklarımızın sahne versiyonları olacak.”

        Melis Danışmend: Yüzde yüz müzik sizi bekliyor

        “Müzik ruhunu yaşatmayı amaçlayan ve işini iyi niyetle, profesyonelce yapan her organizasyona saygım var. Türkiye ekonomik ve siyasi açıdan dalgalı bir memleket olduğu için bu tip organizasyonları düzenlemek ve katılımcı olmak kolay bir iş değil. Bir de festivallerin genellikle İstanbul’da düzenlenmesine alışığız. Zeytinli Rock Festivali öne çıkıyor bence. Biz hazırız. Festivale ve bizim dinlemeye gelenleri yüzde yüz müzik bekliyor.”

        İskender Paydaş: Türk malı festival

        “Zeytinli Rock Festivali’ni uzun süre sürebilecek yüzde yüz Türk malı bir festival olarak kabul ediyorum. Bir diğer önemi de genellikle metropol yakınlarında yapılır bu tür festivaller. Zeytinli, Türkiye’nin ulaşılması en zor yerlerinden biri. Uçakla kolay gidemiyorsunuz, arabayla da uzun sürüyor. Buna rağmen katılım çok yüksek oluyor. Yola çıkmaya hazırım ben. Bu yıl bir hayalimi gerçekleştirmek istiyorum. Önem verdiğim ve saygı duyduğum isimlerle sahneyi paylaşmak gibi. Şimdiden bir kaçını söyleyeyim Ferman Akgül, Umut Kuzey ve Cahit Berkay.”

        Pentagram: Rock müzik üvey evlat gibi

        “Zaman içinde birinci ayakları yapılan, sonra yok olan çok festivale şahit olduk. Rock’n Coke dışında 2’ncisi ve 3’üncüsü yapılan çok festival olmadı; keza o da aralar vermek zorunda kaldı. Bu sene olacak mı bilmiyoruz. Rock müziği biraz üvey evlat gibi Türkiye’de. Her alanda olduğu gibi bu işler tam tecrübe isteyen organizasyonlar. Ne kadar sürekliliği sağlanırsa o kadar tecrübe kazanılır. Bunun yanında olmaması için engellerle de karşılaşılıyor. Örneğin İstanbul içi konserlerde nerede olursanız olun bir ses kısıtlaması var ve 90 desibeli geçmek büyük cezalar getiriyor. Bire bir şahit olduğumuz bir desibel ölçme olayı var ki evlere şenlik. Neyse ki burada daha rahatız. Bu yıl geçen yıllardan daha iyi olacak diye bir öngörümüz var.”

        Pinhani: Daha ne olsun?

        “Bu yıl festival kadrosu çok iyi. Festivalin yeri de bu mevsimde en güzel tatil yapılacak bölge. Daha ne olsun? Biz albümdeki şarkılarımızın dışında konserlerde birkaç türkü de çalıyoruz. Bu konsere özel türküler de olacak elbette. Misafir müzisyenler bize eşlik edecek. Konserlerimizde bize eşlik eden ünlü gitarist Akın Eldes’in yanı sıra Kolektif İstanbul’dan müzisyenler bize katılacak. Bizden sonra çalacak olan Feridun Düzağaç’la da ortak bir şarkı söyleriz mutlaka.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ