Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Kışın ayaklar özen ister

        Ekin TÜRKANTOS / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Yaz gelince ayaklarımıza bakmaya başlarız ama kalın botların içine hapsoldukları için esas kışın bakmalıyız. Çünkü topuk çatlağı, mantar ve nasır özellikle bu aylarda en büyük problemimiz haline gelebilir. Günlük birkaç ufak bakımla ayaklarımızın sağlıklı olmasını sağlamamız mümkün. Ayak temizliği, uygun çorap kullanmak ve elbette tüm gün yükümüzü çeken ayaklarımıza konfor sağlayacak, nefes alan ayakkabı seçimi en önemli noktalar. Güçlü ve esnek bir yapısı olan ayaklarımızda 52 kemik bulunuyor. Vücudumuzdaki 214 kemiğin 52’sinin ayaklarda olduğunu düşünürsek esnekliğini daha iyi anlayabiliriz. Vücuttaki en küçük kemikler ayaklarda olsa da görevleri oldukça önemli. Ayak bakımının vücut sağlığının bir parçası olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, ayakların düzenli olarak her gün yıkanıp iyice kurulanması gerektiğini belirtiyor: “Ayaklar yıkandıktan sonra parmak araları dahil çok iyi kurulanmalı. Hatta kurulama işlemi kurutma makinesi kullanılarak da yapılabilir.” Çorap seçimi de ayak bakımında önemli bir yere sahip. Pamuklu çorap giymek gerektiğini hatırlatan Akın, ayakkabı seçimi konusunda şunları öneriyor: “Ayakkabının deri olmasına, ayak ergonomisine uygun olmasına, kadınların ayakkabı topuklarının 5 santimden fazla olmamasına dikkat etmeli. Aynı ayakkabıyı da üst üste uzun süre giymemek gerekiyor.”

        TIRNAK KESİMİNE DİKKAT ETMEK ŞART

        Tırnakları kesme şekli de oldukça önemli. “Özellikle ayak tırnaklarını keserken, kenar kısımlarının alınması tırnak batmalarına yol açabilir. Ayak tırnakları düz olarak, el tırnakları ise oval olarak kesilmeli. Tırnak kesimine diyabetliler özellikle dikkat etmelidirler” diyen Akın, tırnak kesimini banyo sırasında yapmayı öneriyor. Kesimden sonra ise nemlendirici krem sürmeyi ihmal etmemek gerektiğini söylüyor. Ayrıca doğal zeytinyağıyla masaj yapmanın rahatlatıcı olduğunu hatırlatıyor. İleri yaş gruplarında kronik ayak ve tırnak bozuklukları kadınlarda daha sık gözleniyor. Bunun en önemli nedeniyse kadınlarda ayakkabı seçiminin ayak yapısına uygun olmaması... Özellikle önü dar, yüksek topuklu ayakkabılar zamanla ayak ve tırnak yapısını bozabiliyor. Yüksek topuklu ayakkabıların, yürüme sırasında parmak ve ayak tırnaklarının ön kısma itilmesine neden olması, tırnağa sürekli travma anlamına geliyor.

        SPOR SALONLARINDA MANTAR ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

        Ayaklarda sık görülen mantar nemli ve karanlık ortamlarda kolayca ürediği için özellikle kışın hijyene önem vermek gerekiyor. Alle Klinik Dermotoloji Uzmanı Dr. Sevinç Elinç Aslan, naylon ve sentetik çoraplardan kaçınmak gerektiğini söylüyor. Çünkü ter buharlaşamadığında nemli bir ortam oluşuyor ve mantar hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor. Kışın ayaklarda kuruluk da oluşabildiği için topuk bölgesinde çatlamalar meydana gelebiliyor. Çatlaklar önlem alınmadığında zamanla cilt enfeksiyonlarına dönüşebiliyor. Dr. Aslan, elbette en önemli ayak sorunu mantar. Özellikle spor yapanların çoraplarını değiştirmelerini ve duşta mantar, siğil gibi hastalıklara dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Dr. Aslan. spor salonunun ortak kullanım alanlarında herkesin kendine ait bir terliği ve havlusu olmasını savunuyor, ayakların ılık suyla yıkandıktan sonra da kâğıt peçeteyle kurulanmasını ve ardından da ayak bakım kremi kullanmayı öneriyor. Dr. Aslan, suyla yapılan manikür-pedikür yerine ise kuru sistem medikal ayak bakımının tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Topukların yumuşak olması içinse uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak gerekiyor.

        ŞEKER HASTALARINDA AYAK BAKIMI

        Şeker hastalarının ayakları hem damarsal hem de sinir uçları açısından hassas olduğu için daha fazla bakım gerektiriyor. Bu tip durumlarda açık ayakkabılar kesinlikle önerilmiyor. Kapalı, ortopedik tabanlardan seçmek gerekiyor. Çünkü şeker hastaları, kesikleri, yaralanmaları ve kaşıntıyı hissetmeyebilir. Diyabetik hastalıklarda kalınlaşmış nasır ve tırnak mantarı için düzenli medikal ayak bakımı yapılmalı. Elbette ayakkabı seçimi ve belli aralıklarla dermotoloji kontrolünü de ihmal etmemeli.

        BUNLARI YAPIN

        ■ Ayaklar her gün düzenli olarak yıkanmalı, parmak araları dahil çok iyi kurulanmalı. Kurulama işlemi kurutma makinesi kullanılarak da yapılabilir.

        ■ Her yıkamadan sonra deri yüzeyine peeling yaparak cildi yumuşatacak kremler tercih edilebilir.

        ■ Çoraplar günlük olarak değiştirilmeli ve çorapların ayakları terletmemesi için pamuklu olmasına dikkat edilmeli.

        ■ Seçilen ayakkabının üstlerinin deri olmasına, ayak ergonomisine uygun olmasına, kadınların ayakkabı topuklarının 5 santimden fazla olmamasına dikkat edilmeli.

        ■ Aynı ayakkabı üst üste uzun süre giyilmemeli.

        AYAK BANYOSU

        Malzemeler: 1 limonun suyu, ¼ çay kaşığı tarçın tozu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, ¼ su bardağı süt, su.

        Hazırlanışı: Ayaklarınızın rahatça gireceği bir leğeni sıcak suyla doldurun. İçine limon suyu, tarçın, zeytinyağı ve sütü döküp iyice karıştırın. Ayaklarınızı leğenin içine koyup 15 dakika bekleyin. Ayaklarınızı sabunla yıkayıp havlu yardımıyla kurulayın. Ardından krem sürün.

        AYAK KREMİ

        Malzemeler: 1 yemek kaşığı badem yağı, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı buğday tohumu yağı, 12 damla okaliptüs esansyel yağ

        Hazırlanışı: Cam bir şişenin içine badem, zeytinyağı, buğday tohumu ve okaliptüs yağını koyup ağzını sıkıca kapatın. Şişeyi iyice sallayarak yağların birbirine karışmasını sağlayın. Ayaklarınızı yıkayıp kuruladıktan sonra hazırladığınız kremi sürün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ