Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Perseid Meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? 2016

        Cemre ÖZKAN / HT CUMARTESİ

        Meteor yağmuru, yani yıldız kayması yıl içinde birçok kez gerçekleşir ama gökyüzünün açık olduğu ağustos ayı görsel bir şölene dönüşür. Bu ayki meteor yağmurunun en ünlüsü 11-14 Ağustos’ta gerçekleşen Perseid Meteor Yağmuru... Dilekleriniz hazırsa bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik NASA uzmanları bu senenin meteor yağmurunun önceki senelerden iki kat daha yoğun olacağını belirtiyor. Geçen sene saatte 80 tane kayan yıldızı görmek mümkünken, şimdi bu sayı 150-200’e kadar çıkıyor. Biz “yıldız kayması” diyor bol bol dilek tutuyoruz ama bilim insanları bu taneleri, güneşin yakınından geçen Swift-Tuttle adlı kuyrukyıldızın ardında bıraktığı parçacıklar olarak açıklıyor. 12-13 Ağustos meteor yoğunluğunun en çok olduğu tarihler. Meteor yağmurunu izlemek için en ideal zaman gece yarısından sonra ancak gözlerin karanlığa alışmasının 20 dakika olduğunu unutmayın ve daha fazla yıldız kaymasına tanık olmak için kendinize zaman tanıyın.

        NEREDE GÖREBİLİRİM?

        Işık kirliliğinden uzak herhangi bir yerde, özellikle yüksek alanlarda yıldızların kaymasını rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ayrıca gökyüzündeki bu şölenin tadını çıkarmak için hafta sonu şehirden uzak, doğanın içinde gerçekleşecek etkinlikler de mevcut. Bireysel programlar yapmak istemiyorsanız, bu etkinliklere katılmak diğer bir seçenek. Cumadan pazara devam edecek etkinliklerden öne çıkanlar arasında Bolu’da Hindiba Doğa Evi var. Doğayla ilgili etkinlikler yapan “Ben, Biz, Doğa” topluluğu tarafından bu hafta sonu düzenlenen etkinlik boyunca yıldızları seyrederken, oyunlar oynanıp meditasyonlar, doğa yürüyüşleri yapılacak. Diğeri ise Olimpos’ta... Türkiye’nin en büyük astronomi platformu Kozmik Anafor’un öncülüğünde, Bilimfili ve Evrim Ağacı işbirliğiyle gerçekleşecek Gökyüzü ve Bilim Festivali 3 gün sürüyor. Atölyeler, film gösterimleri ve deneylerle gerçekleştirilecek. Ayrıca teleskopla gökyüzü gözlemi, canlı müzik ve dans gösterisi olacak.

        Dünya’dan yıldızlara ulaşabileceğiniz 10 Astroturizm bölgesi

        ■ Sahra Çölü, Afrika

        ■ Namib Çölü, Namibya, Afrika

        ■ Atakama Çölü, Şili, Güney Amerika

        ■ Musala, Bulgaristan

        ■ Kiruna, İsveç

        ■ Tyrol, Alpler, Avusturya

        ■ La Palma, Kanarya Adaları, İspanya

        ■ Pic du Midi Dark Sky Reserve, Fransa

        ■ Denali National Park, Alaska

        ■ Mauna Kea ve Mauna Loa Yanardağları, Hawaii

        Astroturizm bölgelerimiz

        ■ Balıkesir: Zengin tarihi ve doğasıyla bilinen şehre son yıllarda gökyüzü gözlemleri ve fotoğrafçılığı için gelenlerin sayısı arttı. Özellikle Sındırgı, Dursunbey, İvrindi, Savaştepe ve Balya bölgeleri yıldız seyri için tercih ediliyor.

        ■ Bursa: Haziranda TÜBİTAK’ın katkılarıyla düzenlenen Bursa Gökyüzü Gözlem Şenliği, meteor yağmurunu izlemek için güzel bir konumda.

        ■ Arsuz, İskenderun, Hatay: Işık kirliliğinden uzak Arsuz da astroturizmi artırmak istiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ