Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam KAZANIN NEDENİ CEP Mİ? VİDEO

        Kaptan İsmail Taşpınar yönetiminde 449 yolcusuyla Bostancı-Yenikapı-Avşa seferini yapmak üzere dün saat 10.30’da Yenikapı’dan iskele alan 42 metre boyundaki "Salih Reis-4" deniz otobüsü, 15 dakika sonra, B-3 demir yerinde duran, 114 metre boyundaki Ukrayna bandralı kuru yük gemisi "Semyon Rudhnev"e çarptı. Yolcular çarpışma anını "Duran geminin tam üzerine gittik. Kaçmak için hiçbir hareket yapılmadı" diye anlattılar. Burnu sancak tarafından ağır hasar gören deniz otobüsünde can pazarı yaşandı. Koltuklarından fırlayan yolcuların büyük kısmı, baş, diz ve dirseklerinden yaralandı. Çarpışmanın etkisiyle pek çok yolcunun omurgalarında zedelenme oldu.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        CAN YELEĞİ DAĞITILDI

        Çarpışmadan kısa süre sonra personel, yolculara canyeleklerini dağıttı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı iki kurtarma botu ve bir römorkör kaza yerine sevk edildi. Salih Reis 4, kurtarma ekiplerinin refakatinde, kendi imkanlarıyla 11.25’de, ambulansların hazır beklediği Yenikapı İskelesi’ne yanaştı. 40 yaralı, hastanelere sevk edildi. Bazı hafif yaralılara da Yenikapı İskelesi’nde oluşturulan sağlık kabininde müdahale edildi.

        SEYİR CİHAZI ARIZASI MI

        İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile birlikte basın toplantısı yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ahmet Selamet, "Kazanın nedeni ile ilgili henüz bir bilgiye sahip değiliz. Seyir cihazı arızası mı, yoksa başka bir neden mi var bunu öğreneceğiz" dedi. Ahmet Selamet, "Cep telefonu ile yapılan görüşmeler etkili olmuş olabilir mi?" şeklindeki bir soruyu ise "Her türlü ihtimal değerlendiriliyor" diye yanıtladı.

        Kaza ile ilgili soruşturma Deniz Müsteşarlığı ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından sürdürülüyor. Bu arada, kazadan hemen sonra Denizcilik Müsteşarlığı’na bağlı olarak görev yapan Gemi Sörvey Kurulu da incelemelerine başladı. Son teknoloji ile donatılan ve İDO filosuna bu yıl katılan Salih Reis-4 gemisi 9,7 milyon YTL’ye malolmuştu. Deniz Otobüsü hasar tespiti ve tamir için Pendik Askeri Tersanesi’ne kendi imkanları ile gitti.

        İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, kazanın iddia edildiği gibi hız ve kapasitenin aşılmasından kaynaklanmadığını belirtti. Soruşturmanın sürdüğünü bildiren Paksoy, kazanın teknik bir arızadan kaynaklandığını ancak bu arızanın soruşturma sonucunda ortaya çakacağını söyledi.

        Ceren’i annesinin kucağı kurtardı

        Zeynel Özmen ile eşi Serpil Özmen, bir yaşındaki kızları Ceren’i deniz otobüsüne bebek arabasında bindirdi. Serpil Özmen, yolda Ceren’i kucağına aldı. Ceren’in bebek arabası da deniz otobüsünün ön tarafına bırakıldı. Çarpışmanın ardından deniz otobüsünün burnu paramparça oldu. Ceren’in bebek arabası da demir yığını arasında kaldı. Annesinin kucağından önündeki koltuğa fırlayan ve kafasını çarpan Ceren’in burnu çizildi. Ceren Özmen, kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi edildi.

        Öte yandan kazada hafif yaralanan Galip Sırma adlı yolcu, çarpıştıktan sonra deniz otobüsündeki yolcu koltuklarının yerlerinden fırladığını gördüğünü söyledi. Sırma, bir anda çok sayıda kişinin yerlerde yattığını ve büyük panik yaşandığını anlattı.

        Çok süratliydi

        Tülay Yücel: Yenikapı’dan ayrıldık. Çok hızlı gidiyorduk. Ani bir çarpışma oldu. Çok dehşet verici bir andı. Yaralılara yardım edecek sağlık görevlisi yoktu.

        Ortadan çarptık

        Şenol Tongel: Ablam Nurgül’le Avşa Adası’na tatile gidiyorduk. En ön koltuklarda oturuyorduk. Bizim gördüğümüz kuru yük gemisini kaptan görmedi. Gemiye ortadan çarptık. Kaçmak için ayağa kalkınca koltukların üzerinden fırladım. Geminin batacağını düşündüm.

        Panik yaşandı

        Hatice Yolaç: Deniz otobüsünün ön kısmında cam kenarında oturuyordum. Duran gemiye doğru hızla gittiğimizi görünce, ölüme gittiğimizi düşündüm. Büyük bir gürültüyle çarpıştık. Büyük panik yaşandı, gemi çarptığı taraftan su almaya başlayınca bize can yeleği dağıtarak üst kata çıkardılar.

        Sadece ilk 20 koltukta emniyet kemeri bulunuyor

        Salih Reis 4’teki 449 koltuğun ön cama bakan taraftaki ilk 20 koltuğunda emniyet kemeri var. "Hızları, saatte 30 deniz miline (55.56 kilometre) ulaşan deniz otobüslerindeki koltukların tamamında emniyet kemeri olmalı mı?" sorusuna İDO’ya bağlı çalışan Güverte Eksperi Kaptan Mehmet Emin şu cevabı verdi: "Kaptan, fırtınalı havalarda öndeki yolcuları emniyet kemerini takması için uyarır. Dalgalı denizde arkada oturan yolcular öndeki koltuğa tutunabilir. Bizim deniz otobüslerimiz uluslararası standartlarda üretiliyor. Gerekli olsa koymamak gibi bir şansımız yok."

        49 yolcu yaralandı

        İDO’dan yapılan açıklamaya göre yaralılar ve kaldırıldıkları hastaneler şunlar:

        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi: Yusuf Karabulut, Haydar Yıldırım, Yunus Emre Ersayın, Semiha Bulut, Burcu Erdoğan.

        Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Atalay Özmen, Erdem Uçar, Zeynel Özmen, Kemal Can Demircan, Serpil Özmen, Arife Nur Özmen, Ceren Özmen, Cem Özmen, Zeycan Demircan, Atalay Saray (İDO Personeli)

        İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde: Hüseyin Ayan, İsmail Akar, Meltem İşen, Şenol Tüngel, Nurgül Tüngel, Ahmet Üner, Serap Dükkancı, Kevser Doğurga, Begüm Yaşıt, Murat Akbaş, Gamze Erkan, Yağmur Bora.

        Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi:Eda Çekiç, Nurten Çekiç, Özer Aksungur, Nazlı Deniz Demir, Sera Demir, Gökçe Demir.

        Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Ayfer Çimen.

        Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Oya Tansu, Ümmühan Erol, Nurhayat Ilıcalı, Ayşe Turan, Nesrin Erzurum, Yurdagül Deniztaş, Şenol Erol, Anılcan Temizel, Semra Başocak, Enes Çınar, Enver Erzurum, Eray Celal Çınar, Hüseyin Çınar, Selim Başocak.

        Okmeydanı Hastanesi: Miraç Gökmen Umay.

        Salih Reis-4’ün çarptığı kuru yük gemisini boş olduğu, kaza nedeniyle sol yan tarafında küçük çapta maddi hasar oluştuğu belirtildi. İstanbul’dan alacağı yükle Ukrayna’ya hareket etmesi planlanan gemi, soruşturma kapsamında gerekli incelemelerin yapılması amacıyla beklemeye alındı. Geminin bakıma alınıp alınmayacağına, yapılacak incelemelerin ardından karar verilecek.

        Hürriyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ