Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Profesörden ilginç iddia!

        Amerikalı eski istihbarat görevlisi Wayne Madsen, geçtiğimiz günlerde Rusya’da meydana gelen ve İran’ın nükleer programında çalışan 5 nükleer fizikçinin de hayatını kaybedenler arasında olduğu kaza ile 2007 yılında Isparta’da düşen ve içinde 6 Türk bilim adamının yaşamını yitirdiği kazanın arkasında İsrail gizli istihbarat servisi MOSSAD’ın olduğunu iddia etti.

        Özlem YILMAZ/AHT

        Madsen’in iddiaları yeni bir tartışma yarattı. İsparta’daki kazada yaşamını yitiren Prof. Dr. Engin Arık’ın eşi Prof. Dr. Metin Arık, ABD’li istihbaratçının “Türk fizikçiler de dahil tüm nükleercilerin ölümünün ardında MOSSAD var” iddiasını şöyle değerlendirdi:

        ‘BİRTAKIM GÜÇLER’

        “Engin Arık, hızlandırıcı projesi çalıştayına giderken uçak düştü. Eşim, hem tüm dünyayı ilgilendiren hızlandırıcı projesi, hem de Türkiye’nin CERN’e üyeliği konusuna kafayı takmış bir bilim kadınıydı. Kendisini yüzde yüz buna odaklamıştı. Bu konunun militanıydı. Türkiye’nin bu alanda birtakım güçler tarafından özellikle geride bırakıldığını düşünüyordu. Bu nedenle hedef haline gelmiş olabilir. Üzerinde çalıştığı konular, gizli konular değildi, ancak bir insanın ülkesini doğru yola sokacak bir yolda çalışması birilerinin hoşuna gitmemiş olabilir.” Basında yer alan haberlerin ardından ABD’li istihbaratçıyı araştırdığını, ancak bilgi edinemediğini belirten Prof. Dr. Metin Arık, “Olayın arkasında kimler vardır, bilemem. Bir yandan hedef saptırılmış olabileceğini de düşünüyorum. Başka güçler tarafından yapılmıştır, ancak MOSSAD’a yönlendirilmiş olabilir. ‘Uçak şu güçler tarafından düşürülmüş’ diyemem. Ama böyle bir ihtimal tabii ki var. Bu iddia, o dönemde de gündeme gelmişti” dedi.

        SUİKAST İHTİMALİ

        Zaman ilerledikçe uçağa suikast ihtimalinin fazla olduğunu düşünmeye başladığını belirten Prof. Arık, uçak kazasıyla ilgili olarak da Türkiye’de ceza davasının sürdüğünü belirtti. Arık, “Bu kadar kötü durumdaki uçağın uçurulmasına neden izin verildiği konusunda dava devam ediyor. Biz ABD’de de Boeing ve Honeywell şirketlerine tazminat davası açtık. Davadan vazgeçmemiz için birtakım rakamlar teklif ettiler, ama kabul etmedik” dedi. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Arık, araştırma görevlisi Özgen Berkol Doğan, yüksek lisans öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan, uçak kazasında yaşamını yitirenler arasındaydı.

        Türkiye’yi rakip görüyorlar

        Türkiye’nin özellikle nükleer fizik alanında ileri gitmeye başlamasının rakiplerinin hoşuna gitmeyeceğine dikkat çeken Prof. Arık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin ekonomik durumu da son yıllarda iyiye gidiyor. Türkiye’de hem bilimsel, hem de teknolojik açıdan büyük bir potansiyel var. Şu an CERN dünyanın en önde gelen hızlandırıcısı, çok güçlü bir hızlandırıcı. Şu an hiçbir ülke bu kadar güçlü bir hızlandırıcı yapamıyor. Onun için Türkiye’nin CERN üyeliği çok önemli. Türk endüstrisi artık hangi konuya el atarsa atsın dünya çapında rakip olabiliyor.”

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ