Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Formulaz kazaya kurban gitti!

        Kenan TAŞKIN/ Ali ZENGİN/ RİZE (AHT)

        Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde bu yıl 3.'sü düzenlenen "Formulaz" diye adlandırılan tahta araba yarışı renkli görüntülere sahne oldu Yarışmaya katılan 81 yarışmacının yarıdan fazlası yağan yağmur sonucu kayganlaşan pistin azizliğine uğradı. Araçların büyük kısmı yol boyunca kaza yapınca parçalandı.

        Tunca beldesi ile çevre ilçelerden gelen 850 yarışmacının tahtadan yapılmış tekerlekli arabalarla katıldığı"Formulaz" yarışı bin 450 metre uzunluğundaki rampada yapıldı. Yarışma öncesi oluşturulan araç muayene ve kayıt istasyonunda tahta arabaların kontrolü yapıldı. Kontrollerde araçların tamamının ahşap olması ve teker kısımlarında bilye kullanılmaması şartlarına dikkat edildi. Yarışmacılar 10 kişilik gruplar halinde yarıştı.

        Gruplarında ilk iki sırayı alan yarışmacılar final yarışına katılmaya hak kazandı. Yarışmacılara yöre kıyafetlerinin yanı sıra lastik ayakkabı ve kıl çorap giyme zorunluluğu getirildi.

        YARIDAN FAZLASI KAZA YAPTI

        Yarışma sırasında başlayan şiddetli yağmura rağmen yarışmaya devam edildi. Yarışmacıların yarıştığı beton kulvarın yağışın etkisiyle kaygan hale gelmesi kazaların artmasına neden oldu. Bu nedenle 10'ar kişilik gruplar halinde yarışan sporcuların yarısı finişe ulaşabildi. Yarışta sık sık kazalar meydana geldi. Oldukça virajlı olan yolda yarışmacılar virajı alamayarak yol kenarındaki bariyerlere çarptılar. Bir çok araba çarpma sonucu parçalandı. Yarışmacılar küçük sıyrıklarla kazadan kurtuldular.

        TEKERLER ÇIKTI

        Araçların hızının saatte zaman zaman 40 kilometreye ulaştığı yarışmada bazı yarışmacılar araçlarının tekerinin çıkması sonucu yarışı bırakmak zorunda kaldı. Yarışmayı birinci bitiren sporcuya bir cumhuriyet altını verilirken, ikinci yarım altın, 3. çeyrek altın kazandı.

        ESKİ ÇOCUKLUKLAR YAŞATILIYOR

        Yarışmaya katılan AK Parti Ardeşen milletvekili Nusret Bayraktar, tahta araba yarışı ile geleneklerini yaşatmayı amaçladıklarını belirterek, "Günümüz çocuklarına, büyüklerinin yaşam kültürlerini yaşatarak öğretmeye çalışıyoruz. Bu yarışlar sayesinde yörede halk bir araya geliyor ve eğleniyor, çocukluk yıllarına geri dönüyor. Bu sayede birlik ve beraberlik ruhunu yaşatmış oluyoruz" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ