Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 2. heykel vakası!

        ‘İnsanlık Anıtı’ heykelinin yıktırıldığı Kars’ta bu kez de Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önündeki havuzun çevresine konulan “Dört Mevsim” heykellerinden yazı simgeleyen heykel kırıldı. İddiaya göre heykel, bir vatandaşın fotoğraf çektirirken aşırı yüklenmesinden dolayı kırıldı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, kendilerinin Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullandıkları konağın bahçesinin Kars Belediyesi’ne ait olduğunu belirterek, “Dört Mevsim Heykeli”nden de Kars Belediyesi’nin sorumlu olduğunu söyledi.

        Tacettin DURMUŞ/KARS AHT

        HALK OZANI HEYKELİ DE KIRILDI

        ‘Dört Mevsim’ heykelinin kırılmasından bir gün sonra da halk ozanı heykelleri arasında bulunan Şeref Taşlıova heykelinin sazı kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kırıldı. Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Valilik binası karşısına halk ozanları Âşık Şenlik, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova’nın heykellerini yaptırmıştı. Bu heykellerden Şeref Taşlıova’nın heykelinin sazı geçtiğimiz cuma gecesi kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kırıldı. Vatandaşlar, heykele yapılan saldırıya tepki gösterdi.

        ‘HEYKELLERE SOYKIRIM YAPIYORLAR’

        Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, görevde olduğu 2003 yılında Belçika’dan getirip süs havuzunun dört bir tarafına koydurduğu heykellerden birinin yıkıldığını öğrenince çok üzüldüğünü söyledi. Kendi döneminde yapılan İnsanlık Anıtı’nın yıkıldığını, Haydar Aliyev Parkı’ndaki çok sayıda kadın ve kaz heykelinin depolara kaldırıldığını belirten Alibeyoğlu, “Heykellere soykırım yapıyorlar” dedi. Başkanlığı döneminde 2003 yılında Belçika’dan getirdiği heykellerin her birinin en az 100 yıllık olduğunu kaydeden Alibeyoğlu, “Onlar dört mevsimi sembolize ediyordu. Yazı sembolize edeni yıktılar. Bu insanlık dışı. Çıplak olsalar derdik ondan yıktılar. Öyle bir şey de yok” diye konuştu.

        Türklerin, Ermeni soykırımı yapmadığını, ancak Kars’ta kendi insanımızın heykellere soykırım yaptığını söyleyen Naif Alibeyoğlu, “Eğer İnsanlık Anıtı yıkılmasaydı, tam şu dönemde dünyayam esaj verecektik. Bakın biz soykırım yapmadık, savaştan yana değiliz, insanlıktan yanayız” dedi.

        2003’TE DE SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

        İddiaya göre fotoğraf çektiren bir vatandaşın aşırı yüklenmesi sonucu kırılan “yaz” mevsimini sembolize eden heykelin, 2003 yılında da o dönemde bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda saldırıya uğrayıp kırıldığı belirtildi. Heykelin, eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından onartılıp şu anda bulunduğu yere konulduğu öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ