Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Devlet affetmiyor-Kadına şiddet

        Sultan UÇAR / AHT

        ADANA’da 17 Mart’ta kendisine evlilik yıldönümü hediyesi almak için alışveriş merkezine giden eşi Rabia Duman’ı (39) 7 saat boyunca tekme tokat döven, gözünü morartan, burnunu kıran gece kulübü işletmecisi Kemal Duman (44) hakkında jet hızıyla dava açıldı. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Öztürk, 20 Mart’ta iddianamesini hazırlayıp kocanın darp suçundan 6 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Mahkemeye sunulan iddianamede, “olay tarihinde şüphelinin evde eşi olan müşteki ile tartıştığı, müştekiyi tekme ve tokat vurarak basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek ve vücutta hayati fonksiyonlarını 1’inci derecede etkileyecek biçimde kemik kırığı oluşacak şekilde kırdığı anlaşılmıştır” denildi.

        DEVLET ARTIK AFFETMİYOR

        ŞİDDETİ, kadının şikâyetine bağlı suç kapsamından çıkaran “Kadına Şiddet Yasası”, 20Mart’ta yürürlüğe girdi. Yasadan 1 ay önce İstanbul’dan Cumhurbaşkanı’namektup yazan ve “Ayşe Paşalı gibi ölmek istemiyorum” diye yardımisteyen iki çocuk annesi A.K., 3 ay önce boşandığı eşinden hâlâ şiddet gördüğünü söyledi. Adresine ulaşıldıktan sonra karakolda da aynı ifadeyi veren kadına 6 ay koruma verildi. Aynı tarihte “Kocamdan şiddet görmekten bıktım. Hamileyken bile dövdü. İnsanlığımdan utanıyorum” diye İstanbul’danmektup yazan 2 çocuk annesi L.G. ise karakolda “Kocamdan şikâyetçi değilim” dedi. Polis, o günkü yasaya göre sadece tutanak tutabildi.

        SAVCILIĞA SEVK

        Yasanın yürürlüğe girdiği ilk gün ise İstanbul ve Trabzon’dan 2 kadın, eşlerinin şiddetinemaruz kalınca ücretsiz hizmet veren Alo 183’ü aradı. Ancak dayakçı kocalar, telefonları kapattı. Görevlilerin 2 kez geri aradığı İstanbul’daki telefonu açan koca, adresi bile vermedi. Trabzon’daki koca ise eşine “Kocambeni dövmüyor” dedirtti. Yeni yasadaki, “Mağdur kadın şikâyetçi olmasa da işlemyapma hakkını” kullanan devlet, harekete geçti. Sosyal hizmet uzmanları, adresleri tespit edip evlere polis gönderdi ve kadınları korumaya alarak dayakçı kocaları savcılığa sevk etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadınları uyardı: “Artık şikâyetçi olmanıza gerek yok. 20Mart’tan önce başvuranlar yeniden başvursun. ‘Alo 183 Aile Kadın Sosyal Hizmet Danışma Hattı’nı arayıp konuşmasanız bile bizimiçin bu bir ihbardır.” Fatma Şahin’in bakanlığa geldiği haziran ayından önce günde yaklaşık 300 olan şikâyetlerin, Şahin’den sonra 3 bini aştığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ