Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hava durumu, Meteoroloji, Hava nasıl olacak?

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Balkanlar üzerinden gelen yağışlı hava kütlesinin etkisinde bulunan yurtta, yağışlı havanın bugün doğu bölgelerde etkili olması bekleniyor.

        İL İL EN DETAYLI VE EN GÜNCEL HAVA DURUMU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

        Tahminlere göre, yağışlar Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'nun batısında yağmur, Doğu Anadolu'nun doğusu ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde kar şeklinde olacak.

        CUMA VE CUMARTESİ'YE DİKKAT!

        Bu yağışlı sistemin ardından yurt, yarın yeni bir yağışlı hava kütlesinin etkisine girecek. Yarın ve 31 Mart Cumartesi yurdun büyük bir bölümünde yağış meydana gelecek. Yağışlar genellikle yağmur, sadece Doğu Anadolu'nun doğusundaki illerde kar şeklinde olacak.

        HAVA SICAKLIĞI MEVSİM NORMALLERİNE DÖNÜYOR

        Hava sıcaklığında, son 2 gündür meydana gelen hissedilir derecedeki azalma, bugünden itibaren batı bölgelerden başlayarak tekrar artacak ve mevsim normalleri civarına çıkacak.

        Doğuda çığ, batıda kar erimesi

        Doğu bölgelerde yüksek kar örtüsü bulunan yerlerde, hafta sonuna kadar aralıklarla kar yağışı devam edecek. Bu nedenle doğu bölgelerde, kar erimesinden ziyade çığ riskine dikkat çekiliyor. Batı bölgelerde ise kar erimeleri sürecek.

        Doğu Anadolu'da soğuk hava

        Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı eksi 11 dereceyle Ardahan'da ölçüldü.

        Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altında olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava etkili oluyor.

        Gece en düşük hava sıcaklığı Ardahan'da eksi 11, Kars'ta eksi 7, Ağrı ve Erzurum'da eksi 5, Iğdır'da eksi 4, Bayburt'ta eksi 3, Erzincan'da 0 derece olarak ölçüldü.

        Günün en yüksek hava sıcaklığının Iğdır'da 5, Erzincan'da 4, Ardahan'da 2, Kars ve Bayburt'ta 1, Erzurum 0, Ağrı'da eksi 2 derece olacağı tahmin ediliyor.

        Kar ve tipi nedeniyle Ağrı'da 20, Erzurum'da 3, Ardahan'da 2 köyle ulaşım sağlanamıyor. Köy yollarının ulaşıma açılması için karla mücadele çalışmaları sürdürülüyor.

        Yağmur sonrası gökkuşağı büyüledi

        Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde kısa süreli yağan yağmurun ardından oluşan gökkuşağı adeta büyüledi.

        Sabah saatlerinde hafif yağan yağmurun ardından, bulutların arasından görünen güneş ile gökkuşağı dansı muhteşem bir görüntü sergiledi. Akçakale'yi saran gökkuşağını görenler, gökkuşağını hayran hayran seyrederken, kimi insanda bu manzarayı ölümsüzleştirmek için bu renk cümbüşünün fotoğrafını çekti. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mordan oluşan gökkuşağı renkleri gökyüzünde renk ziyafeti sundu.

        Yozgat'ta eriyen kar suları Kirazlı göletini doldurdu

        Yozgat'ta bu yıl etkili olan kar yağışı sebebiyle kar kalınlığı yüksek kesimlerde bir metreyi buldu. Beyaz kar örtüsünün erimeye başlamasıyla derelerden akan sular şehir içme suyunun bir kısmını karşılayan Kirazlı göletini doldurdu.

        Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kirazlı göletini gezerek eriyen kar sularının doluluk oranına ulaşıp ulaşmadığını kontrol etti. Başkan Başer, burada yaptığı açıklamada, bu yıl kış mevsiminin ülke genelinde olduğu gibi Yozgat'ta da oldukça şiddetli geçtiğini söyledi. Başkan Başer, "Eriyen kar sularının gölete dökülmesini görmek yüzümüzü güldürdü. Sezon sonuna doğru yağan yağmur azdı ama kar çoktu. İstediğimiz seviyeye geldi. Bu kar hem çiftçimizin hem de belediyelerin yüzünü güldürdü. Şu anda da karlar erimeye başladı. İnşallah birkaç gün içerisinde bu eriyen karlar göletimizi dolduracak. Bu göletimiz yaklaşık bir milyon 600 bin metreküp hacme sahip. İçme suyu olarak kullanıyoruz. Arıtmamız gayet sağlıklı. İnşallah kısa sürede de dolduktan sonra bu sene yazın ilimizde önceki yıllarda olduğu gibi su sıkıntısı çekmeyeceğiz. Bu yıl Nisan yağmurları ile birlikte suyu savaklardan akıtmaya başlayacağız. Göletimiz oldukça büyük bir gölet dolmaya da başladı bunu bereket olarak görüyoruz biz. İnşallah bu yıl su sıkıntısı çekmeyeceğiz." dedi.

        Yozgat'ın içme suyunun karşılanması ve tarımda sulama amaçlı kullanılması planlanan Musabeyli barajına da değinen Başkan Başer, "Musabeyli barajı hem içme suyu, hem de sulama amaçlı kullanılacak. Birinci önceliği ilimiz, Yerköy ilçemizin ve organize sanayi bölgemizin içme suyunu temin etmek olacak. Projemiz dahilinde 2013 yılı içerisinde buradan içme suyumuzu karşılayacağız. Bunun yanı sıra tarımda sulama amaçlı kullanılacak." diye konuştu.

        Malatya'da kar nedeniyle 8 köy yolu kapalı

        İl Özel İdaresi'nden alınan bilgiye göre, Merkez 2, Pütürge ilçesi 4 , Darende ilçesi 1 ve Yeşilyurt ilçesi 1 olmak üzere toplam 8 köyün ilçe merkezleri ile irtibatları kesik durumda. Kardan dolayı kapalı olan köy yollarının açma çalışmaları sürüyor. Bu arada, Meteoroloji'den alınan bilgiye göre, Malatya'da bugün ve yarın karla karışık yağmur ve ağırlıklı yağmur beklenirken, en düşük sıcaklığın 1, en yüksek sıcaklığın da 8-9 derece dolayında olması bekleniyor. Cumartesi ve pazar günü ise havanın parçalı bulutlu geçmesi beklenip, en düşük hava sıcaklığının 1-2 derece civarında, en yüksek sıcaklığın da 11-13 derece civarında olmasının beklendiği bildirildi.

        Kahta'da sis ulaşımı etkiliyor

        Kahta'da, gece başlayan yağmur sonrasında oluşan yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin 20 metreye kadar düşmesi ulaşımı olumsuz yönde etkiliyor.

        AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, özellikle Kahta Adıyaman kara yolunun 15 ve 20. kilometreleri arası ile Hasancık beldesi civarında görüş mesafesinin 20 metreye kadar düşmesi nedeniyle ulaşım güçlükle yapılabiliyor.

        Kahta Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı trafik ekipleri, görüş mesafesinin düşük olduğu bölgelerde, sürücüleri sis lambalarını yakmaları, aşırı hızdan kaçınmaları ve yakın takip mesafesine çok dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.

        Tüm yurtta hava durumu

        Yurdun doğu kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçmesi bekleniyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Gümüşhane, Bayburt ve Artvin çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olmak üzere, Hakkari, Muş, Bitlis, Şırnak, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

        Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı, Marmara, Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz'de 2 ila 4 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın, ülkemizin güneybatı kesimlerinde kuzeyli, diğer yerlerde güney ve güneybatılı yönlerden hafif arasıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ