Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hava durumu, havalar nasıl olacak?, Meteoroloji

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, iç ve batı bölgelerde görülecek yağışların, Ege, Marmara ve Batı Akdeniz'de yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Havanın haftasonuna kadar yağışlı olacağı tahmin ediliyor.

        İL İL EN DETAYLI VE EN GÜNCEL HAVA DURUMU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

        Hava sıcaklığı, batı bölgelerde 6 ila 8 derece azalacak, iç ve doğu bölgelerde 8 ila 10 derece artacak. Rüzgarın, genellikle güneyli yönlerden orta kuvvette, İç ve Batı bölgelerde kuvvetli yer yer fırtına (70-90 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.

        KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

        Rüzgarın iç ve batı bölgelerde kuvvetli yer yer fırtına (70-90 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

        KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

        Çarşamba günü Ege, Marmara ve Batı Akdeniz bölgesinde görülecek yağışların, kuvvetli ve fırtına şeklindeki rüzgarla birlikte etkili olacağı tahmin edilmektedir.

        Kuvvetli yağış ve fırtınanın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

        Yağışların Ege, Marmara ve Batı Akdeniz'de yer yer kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olmaları öneriliyor.

        KAR ERİMELERİ UYARISI

        Yurdun doğu bölgelerinde kar erimleri beklendiğinden sel, su baskını, taşkın, heyelan gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekecek.

        TOZ TAŞINIMI UYARISI

        Kuvvetli ve fırtına şeklinde esecek rüzgarın, güneybatı bölgeler başta olmak üzere, yer yer toz taşınımı ile birlikte, çamur şeklinde yağışa neden olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara, karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olmaları öneriliyor.

        ESKİŞEHİR'DE FIRTINA

        Eskişehir'de saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreye ulaşan fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor. Eskişehirspor Tesisleri'ndeki antrenman sahasının koruma telleri devrildi, bazı binaların çatılarında hasar meydana geldi. Sürücüler, şiddetli rüzgar nedeniyle zor anlar yaşadı. Cep telefonlarıyla iletişim sağlanamadı.

        İSTANBUL'DA FIRTINA HAYATI FELÇ ETTİ

        İstanbul'da etkili olan fırtına, Yenibosna'da ağaçları devirdi. Devrilen ağaç sebebiyle Yenibosna E-5 bağlantı yolu bir süre trafiğe kapandı.

        MUĞLA'DA AĞAÇLAR KÖKÜNDEN UÇTU

        Muğla'da sabah saatlerinde etkili olan şiddetli fırtına sebebiyle ağaçlar zarar gördü. Şehir merkezindeki ağaçlardan bazılarının dalları kırılırken kırsal alandaki bazı ağaçlar ise kökünden söküldü.

        AYDIN'DA KİREMİTLER UÇTU

        Aydın'ın Söke İlçesinde sabah erken saatlerinde başlayan lodos fırtınası etkili oldu. Evlerin çatılarındaki kiremitler ve televizyon antenleri uçtu.

        MUĞLA'DA DEV DALGALAR

        Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'nde etkili olan lodos fırtınası nedeniyle Köyceğiz Gölü'nde dev dalgalar oluştu. Sahildeki kafeteryalar dalfalardan hasar gördü.

        MARMARİS´TE FIRTINA HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

        Muğla'nın Marmaris İlçesinde dün gece yarısı etkili olmaya başlayan lodos fırtınası, hayatı olumsuz etkiledi. İlçe genelinde onlarca çam ağacının dalları kırıldı, enerji hatları koptu. Yat limanındaki işletmelerin tabela ve masaları kullanılamaz hale geldi.

        Marmaris'te saatteki hızı 80 kilometreye kadar ulaşan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Gece yarısı başlayan kuvvetli rüzgar, ilçede 20 metreye varan uzunluklardaki onlarca çam ağacının dallarının kırılmasına neden oldu. Marmaris Otogarı'nda kırılan dallar enerji nakil hatlarına zarar verdi. Marmaris yat limanında da işletmeler rüzgardan olumsuz etkilendi.

        Meteoroloji yetkililerinden edinilen bilgiye göre lodos fırtınası, gün boyu aralıklı olarak devam edecek. Bugün öğle saatlerinde kuvvetli yağış etkisini gösterecek.

        UŞAK'TA FIRTINA ÇATILARI UÇURDU

        Uşak'ta gece saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan şiddetli fırtına bir çok binanın çatısını uçurdu. Bazı yüksek katlı binaların çatıları araçların üzerine düştü, onlarla otomobilde hasar oluştu.

        Uşak kent merkezinde gece geç saatlerden itibaren etkili olmaya başlayan şiddetli fırtına bir çok binanın çatılarını uçurdu. Saatteki hızı 38 kilometreyi bulan şiddetli fırtına özellikle Kemal Öz Mahallesi İbrahim Tahtakılıç Caddesi üzerindeki bir çok binanın çatısını uçurdu. Fırtına nedeniyle yüksek katlı binalardan uçan çatılar otomobillerin üzerine düştü. İbrahim Tahtakılıç Caddesi üzerindeki Okkaoğlu apartmanı önündeki bir otomobil kullanılamaz hale gelirken bazı araçlarda maddi hasar meydana geldi. Uçan çatılar apartmanlardaki dairelerin balonlarına da zarar verdi. Polis ve belediye ekipleri çatıları uçan binalar ve otomobillerde inceleme yaptı.

        Bu arada Meteoroloji şiddetli rüzgarın gün boyu devam edeceğini bildirerek vatandaşları uyardı.

        AYDINLILAR YAĞMURA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

        Aydın'da, sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağmur, Aydınlıları hazırlıksız yakaladı.

        Bu sabah 10.00 sıralarında Aydın'da etkisini gösteren sağanak yağış, caddeleri dereye döndürdü. Aydın'ın en işlek bulvarlarından olan Hükümet Bulvarı ve İstasyon Meydanı'nda yağmura yakalanan vatandaşlar sırılsıklam olmaktan kurtulamadı.

        Sabah saatlerinde Aydın'da başlayan şiddetli fırtına yağmuru da beraberinde getirdi. Bir anda bastıran sağanak yağış, vatandaşları hazırlıksız yakalarken, bazı vatandaşlar kapalı tentelerin altında yağmurun dinmesini bekledi. Yarım saat süren sağanak yağış, belirli aralıklarla etkisini sürdürecek.

        Aydın Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada fırtına ve yağışın bugün devam edeceği belirtildi. Fırtınanın 80-100 kilometre civarı hissedildiğini kaydeden yetkililer, metrekareye düşen yağışın da yaklaşık 5 kilogramı bulduğunu ifade etti. Akdeniz'den gelen yağış ve fırtınalı havanın yarından itibaren Marmara Bölgesi'ne ilerleyeceği ifade edildi.

        İSTANBUL'DA BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 95

        İstanbul'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağış, barajlardaki doluluk oranını yüzde 95'e çıkardı. Yetkililer, barajların yaz mevsimine hazır olduğunu bildirdi.

        Kış mevsiminin başladığı ilk günlerin kurak geçmesi ve artan su tüketimi kamuoyunda susuzluğa dair olumsuz senaryoların yazılmasına yol açmıştı. Ocak ayı ile birlikte artan yağış miktarı, günlük ortalama 2 milyon 250 bin metreküp su tüketen İstanbul'da barajların doluluk oranlarını hızla artırmaya başladı.

        1 Aralık 2011 tarihinde yüzde 54.12, 1 Şubat 2012 tarihinde ise yüzde 67,10 olan barajlarındaki doluluk oranı son yağışlarla birlikte 16 Nisan 2012 itibariyle yüzde 95,28'e yükseldi. Bu doluluk oranları ile birlikte barajlardaki mevcut su hacmi 827 milyon 669 bin metreküp oldu.

        Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre havanın hafta sonuna kadar yağışlı olacağı tahmin ediliyor.

        BÖLGELERDE HAVA DURUMU

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

        MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve batısı ile öğle saatlerinden itibaren bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden sonra yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar, güney yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (70-90 km/s) şeklinde esecek.

        EGE: Parçalı ve çok bulutlu, kıyıları ile öğle saatlerinden itibaren bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların bölge genelinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar güney yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde (70-90 km/s) şeklinde esecek.

        AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren batısı, zamanla bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak geçeceği tahmin ediliyor. Yağışlar, Batı Akdeniz'de yer yer kuvvetli olacak. Rüzgar, güney yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde (70-90 km/s) şeklinde esecek.

        İÇ ANADOLU: Parçalı zamanla çok bulutlu, kuzeybatısı ile zamanla bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar, güney yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde (70-90 km/s) şeklinde esecek.

        BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük ve Bartın çevrelerinin, zamanla bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar; güneyli yönlerden kuvvetli ve fırtına (70-90 km/s) şeklinde esecek.

        ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Az bulutlu, zamanla parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinde Çorum, gece saatlerinde Orta Karadeniz ile Bayburt çevrelerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Rüzgarın Orta Karadeniz'de güneyli yönlerden kuvvetli ve fırtına (70-90 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.

        DOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinde Erzincan, Tunceli ve Elazığ, gece saatlerinde Malatya, Erzurum, Bingöl ve Muş çevrelerinin kısa süreli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

        GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, zamanla batısının parçalı ve çok bulutlu geçecek.(ANKA)

        İŞTE METEOROLOJİ'NİN UYARILARI

        Çarşamba günü rüzgarın sabah saatlerinden itibaren Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile akşam saatlerinden itibaren Marmara bölgelerinde güneyli yönlerden kuvvetli fırtına şeklinde (60-80 zaman zaman hamleli olarak 100 km/s) esmesi beklenmektedir.

        Kuvvetli fırtına nedeni ile meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (çatı uçması, ağaç devrilmesi, görüş mesafesinde daralma, soba ve doğlagaz kaynaklı zehirlenme vb.) vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

        EGE DENİZİ’NDE TAM FIRTINA: 17 Nisan Salı akşam saatlerinde (18:00 TSİ) Orta ve Güney Ege’de güney ve güneydoğu yönlerden 6-8 kuvvetinde (60-75 km/saat) başlayacak fırtınanın, gece saatlerinden sonra Güney Ege’de 8-10 kuvvetinde (90-105 km/saat) tam fırtınaya, 18 Nisan Çarşamba öğle saatlerinden itibaren ise Ege Denizi’nin genelinde batı ve güneybatı yönlerden 6-8 kuvvetinde (60-75 km/saat) fırtınaya dönüşmesi bekleniyor. Fırtınanın 18 Nisan Çarşamba gece saatlerinden (23:59 TSİ) sonra etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.

        BATI AKDENİZ’DE KUVVETLİ FIRTINA: 18 Nisan Çarşamba sabah saatleri (05:00 TSİ) itibariyle doğu ve güneydoğu, öğle saatlerinden sonra ise güney ve güneybatı yönlerden 7-9 kuvvetinde (75-90 km/saat) kuvvetli fırtına bekleniyor. Fırtınanın 19 Nisan Perşembe gece saatlerinde (23:59 TSİ) etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.

        ORTA KARADENİZ’DE FIRTINA: 18 Nisan Çarşamba sabah saatleri (05:00 TSİ) itibariyle doğu ve güneydoğu yönlerden 6-8 kuvvetinde (60-75 km/saat) fırtına bekleniyor. Fırtınanın gece saatlerinde (23:59 TSİ) etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.

        MARMARA DENİZİ’NDE FIRTINA: 18 Nisan Çarşamba akşam saatleri (18:00 TSİ) itibariyle batı ve güneybatı yönlerden 6-8 kuvvetinde (60-75 km/saat) fırtına bekleniyor. Fırtınanın 19 Nisan Perşembe sabah saatlerinde (09:00 TSİ) etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.

        DOĞU AKDENİZ’DE FIRTINA: 18 Nisan Çarşamba gece saatleri (23:59 TSİ) itibariyle batı ve güneybatı yönlerden 6-8 kuvvetinde (60-75 km/saat) fırtına bekleniyor. Fırtınanın 19 Nisan Perşembe gece saatlerinde (23:59 TSİ) etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.

        YURTTA HAVA DURUMU

        Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz Orta Akdeniz'den gelen, yeni bir yağışlı sistemin etkisine girmesi bekleniyor. İç ve Batı bölgelerde görülecek yağışların; Ege, Marmara ve Batı Akdeniz'de yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

        Hava sıcaklığı batı bölgelerde 6 ila 8 derece azalacak, iç ve doğu bölgelerde 8 ila 10 derece artacak.

        Genellikle güneyli yönlerden orta kuvvette, İç ve Batı bölgelerde kuvvetli yer yer fırtına (70-90 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ