Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Festivale ödülü kim verecek?

        Heja BOZYEL / HT CUMARTESİ

        "Hayata 15 gün ara" verdiren 32. İstanbul Film Festivali, ikinci haftasına girdi. İlk haftaya damgasını vuran NTV Belgesel Kuşağı filmleriydi. Jameson'ın tema sponsoru olduğu "Love Live Long" Mike Figgis özel partisi de ilk haftanın unutulmazlarındandı. Ama tabii ki festivalde sadece filmler ve partiler yok. Tüm dünyada oldukça prestijli bir yere sahip olan ödüller de var. Bu sene festivalin ödüllerine bir yenisi eklendi. Geçtiğimiz sene kaybettiğimiz Seyfi Teoman adına genç bir sinemacı "En İyi İlk Film Ödülü" ile cesaretlenecek. Bizi bu kadar heyecanlandıran filmlerle buluşturan, hayatımızın ve baharın bir parçası haline gelen İstanbul Film Festivali ödüllerini bizimle paylaşıyor. "Biz de izleyiciler olarak kendi aramızda toplanıp festival yönetimine ödül versek" diyorum... Ya da birileri bizim yerimize "Teşekkür Ödülü" verse, ne güzel olmaz mı? İşte İKSV'nin aracılığıyla sahiplerini bulacak ödüller ve detayları...

        SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

        Açılış töreninde, sinema dünyasının 2012 yılında kaybettiğimiz unutulmaz isimleri, oyuncu Halit Ergenç'in sunumuyla anılırken, geçen yıl genç yaşta aramızdan ayrılan Seyfi Teoman'ın anısına bu yıl verilmeye başlanacak ödülün duyurusu yapıldı. Yönetmen, yapımcı ve senarist Seyfi Teoman anısına verilmeye başlanacak Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, önümüzdeki 5 yıl boyunca CMYLMZ Fikirsanat tarafından desteklenecek. Cem Yılmaz'ın festivale katkısı umarız diğer tüm "çok kazanan" sinemacılar tarafından da örnek alınır.

        ONUR ÖDÜLLERİ

        30 Mart'taki festival açılış töreninde sahiplerini bulan Onur Ödülleri, Türk Sineması'na yıllarca emek veren kişilerin elinden, yine sinemanın unutulmazlarına verildi. Festivalin ilk Onur Ödülü, oyunculuğunun yanı sıra şarkıcı, ressam ve Türkiye'nin ilk mankenlerinden, Yeşilçam sinemasının en sevilen "meşum kadın"larından, Bitmeyen Korku, Ölüm Tarlası, Harun Reşid'in Gözdesi, Tarkan, Aşktan da Üstün, Bir Demet Menekşe, Dağınık Yatak, Yılın Kadını, Beyaz Melek gibi filmleriyle hafızalarda yer edinen Lale Belkıs'a verildi. Lale Belkıs'a ödülünü Kalbimin Efendisi, Çile ve Sezercik Aslan Parçası filmlerdeki rol arkadaşı Ediz Hun takdim etti.

        1960'larda başladığı sinema kariyerinde kısa sürede en başarılı görüntü yönetmenlerinden biri olarak önemli işlere imza atan, Şerif Gören, İrfan Tözüm, Yavuz Turgul filmlerinde çalışarak, Acı, Kan, Prenses, Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri, Sen Türkülerini Söyle, Çağdaş Bir Köle, Yılanların Öcü, Muhsin Bey, İpekçe, Arabesk, Uzlaşma, Yumuşak Ten gibi filmlerle Şehnaz Tango, Baba Evi, Yeni Hayat, Bizim Ev, Yaprak Dökümü gibi dizilerlerdeki çalışmalarıyla tanınan Aytekin Çakmakçı'ya festivalin Onur Ödülü takdim edildi. Ödülü Çakmakçı'nın görüntü yönetmenliğini üstlendiği Mum Kokulu Kadınlar filminin oyuncularından Hande Ataizi takdim etti.

        Festivalin üçüncü Onur Ödülü 1960'larda başladığı senaryo yazarlığı ile özellikle Atıf Yılmaz'ın birçok önemli filmine katkıda bulunan, Lütfi Akad, Halit Refiğ, Yusuf Kurçenli ve Bülent Oran'la da çalışan, Hacı Arif Bey gibi başarılı TV dizilerinin senaryo yazarlığını yapan, aynı zamanda dergilere yazılar yazan ve kitapları yayımlanan Ayşe Şasa'ya verildi. Törene katılamayan Şasa'nın ödülünü festivalin danışma kurulu üyelerinden yönetmen Semih Kaplanoğlu aldı.

        Festivalin son Onur Ödülü, oyunculuk kariyerinde 55 yılı doldurarak, Bu Vatan Bizimdir'den Aramıza Kan Girdi'ye, Vurun Kahpeye'den Düğün'e, Çiçek Abbas'tan Kuyucaklı Yusuf'a sayısız filmde rol alan, Türkiye sinemasının en özgün karakter oyuncularından Ahmet Mekin'e takdim edildi. Ahmet Mekin'e ödülünü, unutulmaz Selvi Boylum Al Yazmalım ile Yılanı Öldürseler'deki rol arkadaşı, Türk sinemasının en saygın yıldızlarından Türkan Şoray verdi.

        ALTIN LALE

        14 Nisan Pazar günü düzenlenecek kapanış töreni, aynı zamanda Altın Lale Ödülleri'nin de sahiplerini bulacağı tarih. Aynı gün Uluslararası ve Ulusal yarışmaların Jüri Özel Ödülü de verilecek. En İyi Yönetmen (geçen yıl Zeki Demirkubuz almıştı), En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Senaryo ödülleri de aynı gün verilecek.

        SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI

        Bu bölümdeki filmler her sene "mutlaka izlenmesi gerekenler" arasında oluyor. Bu sene bu alanda yine 10 film gösteriliyor. Gösterime girdiğinde çok konuşulan F Tipi Film, Ali Aydın'ın yurtdışında da ilgi çeken Küf filmi, Kanada-Fransa yapımı İnşallah, Lübnan'da geçen Dünya Bizim Değil, Bosna'da savaşın göbeğinde döverek öldürülen Sırp asker Marko ve çevresinde gelişenleri anlatan Kesişen Hayatlar, Avustralya yapımı, muazzam manzaralara sahip Roket, Küba'nın kıpır kıpır sıcak havasında geçen Bir Gece, bir Güney Kore filmi olan Jıseul, Afganistan'ın Oscar adayı filmi Sabır Taşı, Bosna-Hersek'teki Roman toplumundan bir kesit sunan Bir Hurdacının Hayatı "Sinemada İnsan Hakları Yarışması"nın filmleri.

        Köprüde Buluşanlar

        "Köprüde Buluşmalar" her sene farklı projeleri ödüllendiren bir bölüm. 11 Nisan Pazar günü Köprüde Buluşmalar Ödülleri sahiplerini bulacak.

        YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

        Gençlerden çok, ileri yaştakilere ödül vermeye alışkınız... "En İyi" olarak başlayan ödüllerin sayısı çok ama "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" çok daha anlamlı. Bu ödülü elbette sinemanın en deneyimli oyuncuları alıyor. Bu sene, ödülü alacak kişi, filmlerini izlerken bile önümüzü saygıyla iliklemek istediğimiz Costa Gavras. 7 Nisan Pazar günü politik sinemanın usta yönetmeni Costa Gavras, Yaşam Boyu Başarı Ödülü alacak. Gavras'ın son filmi "Le Capital" (Kapital) bu yıl festivalin en iddialı yapımlarından biri. Akbank Galaları kapsamında 6-7-8 Nisan'da izleyebilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ