Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Selülit neden olur, nasıl başa çıkılır

        ENDER SARAÇ - HT PAZAR

        Ciltte belli alanlarında portakal kabuğu görünümündeki şekil bozukluklarına selülit veya tıptaki adıyla "lipodistrofi" denir. Selülit, dokulardaki lenf dolaşımının bir sebepten dolayı yavaşlaması sonucu hücreler arasında lenf sıvısının birikmesiyle meydana gelir. Lenf dolaşımının bozulmasıyla dokularda yağlar da birikmeye başlar.

        SELÜLİT EN ÇOK NERELERDE OLUR?

        Kadınlarda selülit erkeklere göre çok daha fazla görülür. Özellikle hareketin az olduğu popo, basen, koltuk altı yanları, üst kol dış arka kesimleriyle sırtın alt bölgelerine yerleşir. Hatalı beslenme ve hormonal dengesizliğin artışıyla erkeklerde de karnın ön alt kesimlerinde, belin yanlarında görülebilir.

        Selülit başlangıçta yumuşak bir doku özelliğine sahipken gittikçe genişleyerek yer yer sertlikler oluşturur. Bu aşamada el selülitli bölgeler üzerinde gezerken sertlikler ve pürüzler hissedilir. Selülit yumuşakken çok daha kolay tedavi edilir, ilerlediği ve sertleştiğinde tedaviye yavaş ve geç cevap verir.

        Selülit ve bölgesel şişmanlıksa aynı şey değildir. Ancak çoğu kez selülite bölgesel veya genel yağlanma ile şişmanlık da eşlik eder. Çünkü selülit, hücre faaliyetlerinin ve metabolik hareketlerin yavaşlamasına neden olur. İlerlemiş aşamada selülitler artık tıbbi bir soruna dönüşür... Bu arada sorularınız varsa, endersarac.com.tr adresinden de sorabilirsiniz.

        3 GÜNLÜK ANTi SELÜLİT DİYETİ

        Diyetisyen Zeynep Kösenin katkısıyla işte bir selülit diyeti...

        Birinci gün

        KAHVALTI

        2 ince dilim taze ananas + 2 parmak kadar yağsız peynir (dil peyniri, keçi peyniri veya lor peyniri olabilir...)

        KAHVALTIDAN 2 SAAT SONRA

        3 adet tam ceviz.

        ÖĞLE YEMEĞİ

        1 dilim kızarmış tam çavdar ekmeği ve anti-selülit salatası... (Bol roka, marul, maydanozdan hazırlanmış mevsim yeşillikleri; 1 ince dilim ananas, yarım greyfurt, 3 adet közlenmiş acı sivri biber, 6 adet badem içi, bol limon ve 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ekleyebilirisiniz.)

        2-3 SAAT SONRA

        1 su bardağı, az yağlı yoğurttan naneli ayran

        1 avuç kadar kiraz

        AKŞAM YEMEĞİ (EN GEÇ 20:00'DE!)

        Izgarada yağsız tavuk göğsü

        Yanında közlenmiş acı sivri biber

        Roka salatası; üzerine özel salata sosu ile... (1 tatlı kaşığızeytinyağ + yarım limon + 1 taze diş ezilmiş sarmısak + 1 çay kaşığı ucuyla kekik ve biberiye)

        İkinci gün

        KAHVALTI

        2 çorba kaşığı kadar yağsız peynir (lor peyniri, çökelek veya yağsız peynir olabilir..) + 3 yumurta beyazından acı pul biberli omlet, yanında bol roka ve sivri biber + 3 adet tam ceviz içi.

        KAHVALTIDAN 2 SAAT SONRA

        Yarım greyfurt + 2 adet şekersiz yulaflı bisküvi.

        ÖĞLE YEMEĞİ

        1 büyük boy çorba kasesi kadar az yağlı yoğurttan hazırlanmış semizotu salatası... (İçine 4-5 adet sivri biberi közlenmiş olarak doğrayın ve az miktarda kekik ve biberiye ekleyin.)

        2-3 SAAT SONRA

        1 ince dilim ananas ve yarım elma ile hazırlayacağınız meyve salatası... (Üzerine çeyrek limon sıkın. Toz tarçın ve 1 tatlı kaşığı kadar ceviz veya badem rendesi eklenebilir.)

        AKŞAM YEMEĞİ

        3 adet yağsız ızgara köfte

        Yanında 1 adet kabak ızgara

        Karışık yeşil salata... (Üzerine özel salata sosu ile)

        Üçüncü gün

        KAHVALTI

        2 ince dilim taze ananas + 1 su bardağı az yağlı süt (sıcağımsı olarak ve içine 1 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek için.)

        KAHVALTIDAN 2 SAAT SONRA

        3 adet tam ceviz

        ÖĞLE YEMEĞİ

        Izgarada veya fırında balık fileto... (Levrek, lüfer, sarıkanat gibi balıklardan 1 küçük porsiyon, derisiz)

        Yanında bol limonlu ve özel soslu yeşil salata.

        2-3 SAAT SONRA

        Yarım greyfurt, yanında 2 adet yulaflı şekersiz bisküvi.

        AKŞAM YEMEĞİ

        1 orta boy çorba kasesi kadar yeşil mercimek yemeği... (Üzerine baharat olarak kekik ve biberiye ekleyiniz.)

        Yanında 3-4 adet hafif acı sivri biber

        Selülite karşı çay

        1 tutam biberiye, 1 parmak ucu kadar doğranmış taze zencefil, 1 adet sapıyla beraber maydonoz, 1 çay kaşığı yeşil çay, bir bardak kaynar suda 4-5 dakika demlenir ve şekersiz, ince dilim limon eklenerek içilir. Günde 2-3 kez içebilirsiniz.

        Masaj yağı

        Hem sekülite iyi gelen hem de bölgesel incelmeye yardımcı masaj yağı tarifi: 1 tatlı kaşığı susam yağı, yarımşar küçük kahve kaşığı biberiye yağı ve kekik yağı, 1 çay kaşığı greyfurt yağı (bulamazsanız portakal yağı). Sabah ve akşam selülitli bölgeye iyice masaj yaparak yedirin. Spora giderseniz streçle sarın ve duşta iyice masaj yaparak yıkanın.

        Selülite karşı salata

        1 kişi için; 2 dilim taze ananas,1 adet acı sivri biber, 1 çay kaşığı limon ve nar ekşisi, 3 dilim greyfurt, bol roka-tere-taze soğan ve sarmısak, 1 ceviz içi, isterseniz biraz haşlanmış tavuk göğsü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ