Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kuraklık flamingolara yaradı - VAN GÖLÜ

        Her yıl İran'ın Urumiye Gölü'nden gelerek Van Gölü havzasında bir süre konakladıktan sonra Afrika ülkelerine giden flamingolar, bu yıl Van Gölü çevresinden ayrılmadı. Göl çevresindekuraklıkla birlikte oluşan bataklıklar flamingolar için beslenme alanı haline geldi. Flamingoların göçünü her yıl takip eden Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, besin kaynağının yoğunluğu nedeniyle flamingoların sayısının geçen yılın aynı ayına göre iki kat daha fazla olduğunu söyledi.

        Sulak alanlarıyla göçmen kuşların geçiş güzergahındaki dinlenme alanlarından olan Van Gölü havzası bu yıl binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor. Birçok yerde yaşanankuraklıknedeniyle flamingolar besin bulamayınca Van Gölü havzasını tercih etti.Kuraklıknedeniyle göl çevresinde oluşan bataklıklarda beslenme imkanı bulan flamingoların sayısı geçen yıllara göre bu yıl iki kat arttı. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, her yıl göçman kuşları takip ettiklerini belirterek flamingoları sayısındaki artışın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

        GÖRSEL ŞÖLEN YAŞATIYORLAR

        Doç. Dr. Aslan, flamingoların Van Gölü havzasındaki alanlarda görsel şölen yaşattığını belirterek, "Rutin olarak her yıl göçmen kuşları takip ediyoruz. Bu yıl özellikle bu mevsimde flamingolarda geçen yıllara oranla büyük bir artış var. Her yıl 6-7 bin civarında olan flamingo sayısı 12 bine kadar ulaştı. Bunun sebebi flamingoların yaşam alanlarında ortaya çıkan sorunlardır. Çünkü flamingoların beslenme alanı olan bir çok bölgedeki sulak alanlarkuraklıknedeniyle yok oldu. Flamingoların üreme alanı olan İran'daki Urmiye Gölü bile tehlike sınırına ulaştı. Ancak Van Gölü havzasındakikuraklıkbataklık alan oluşmasına neden oldu. Flamingolar için besin alanları çoğaldı. Bundan dolayı flamingolar yoğun olarak bu bölgeye geldi. Havaların soğumasıyla birlikte flamingolar Afrika'nın sıcak bölgelerine göç edecek" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ