Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Futbol ve siyaset aslında birbirine çok benzer.

        Mesela, spor gazeteleri bilinenin aksine en çok lig bittikten sonra, yani transfer başlayınca satar.

        Zira taraftarlar hangi futbolcunun alınacağını merak eder.

        Takımının daha güçlenerek şampiyonluğa oynamasıdır beklentisi. Bu yüzden ‘yıldız alındı’ haberidir “umut”la beklediği.

        ***

        Umut, siyasetçilerin de her zaman kullandığı bir araç olmuştur.

        Rahmetli Ecevit, “Umudumuz Karaoğlan” sloganıyla iktidara gelmiştir.

        AK Parti, sol partilerin olmazsa olmazı “sosyal belediyecili ve fakir fukaraya yardım” ilkesinden 13 yıldır taviz vermemiştir.

        Son örnek Yunanistan’dan. Radikal Sol Koalisyonu (SYRIZA) Tsipras’ın önderliğinde AB ve İMF’ye kafa tutarak birinci parti olmayı başardı. Başarının arkasında radikal söylem aramaya gerek yok aslında. Tsipras’ın tek yaptığı halka “umut” vermekti. Bunu yaparken de “çare bende” mesajının altını iyi kadrolarla doldurmayı unutmadı.

        Şimdi milletvekilliği adaylarının da “transfer” dönemi başlıyor. “Umut” yarışında siyasetin kadroları “yıldızlarla” doldurulmaya çalışılacak. Aday adaylarını irdelemeye AK Parti kulislerinden başlayalım.

        TBMM’de geçen salı 4 eski bakan Yüce Divan’a gönderilmedi ama tartışması bitmedi. Bakanların Meclis’te aklanmasını büyük bir grup doğru bulmazken, kimileri de iddiaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik kampanya olduğunu düşünüyor. AK Parti içinde ret oyu verenlere karşı daha sert ifadelerle sorgulamalar sürüyor.

        Ki bu oylamanın etkisi ile partideki “aday belirleme kriteri” üç bölüme ayrıldı.

        Biiir... Eski vekillerin TBMM performansı, İzmir sorunlarına ve yatırımlarına ilgisi, seçmenle ve STK’larla diyaloğu, partisi ile ilişkiler ve medyada görünmesine not verilecek.

        İkiiii... Partiye kuruluşundan bu yana büyük emek verenler ve hiç bir cemaate üye olmayanlar gözden geçirilecek.

        Bu maddenin Türkçe meali aslında şöyle: Erdoğancılar, Abdullah Gül yanlılarının veya Fethullan Gülen hareketine gönül verenlerin partide kalıp rakip olmalarından, hatta partiyi ele geçirmelerinden endişe ediyor.

        Üüüç... AK Parti’ye vizyon kazandıracak, iş dünyasının sevdiği iş adamları ile sivil toplum temsilcilerine teklif yapılacak.

        ***

        AK Parti, önceki seçimde İzmir’deki 26 vekilden 11’ini çıkarmayı başarmıştı.

        - Üç dönem kuralına takılanlar ve istifa edenlerin dışındaki vekillere birinci kritere göre notlar verilecek. İlknur Denizli, Ali Aşlık, Aydın Şengül, Nesrin Ulema, Hamza Dağ bu kriterin favorileri. Rifat Sait’in de şansı sürüyor.

        - İkinci kritere uyanlar arasında Nükhet Hotar, bana göre garanti gibi. Bilal Doğan ve Ömer Cihat Akay’ın da şansı yüksek. Kerem Ali Sürekli, Tanfer Kemerli, Bülent Tercan, Aykut Yenice, Tansu Kaya, Necip Kalkan, Ömür Kabak ve Yunus Kalkan da listeye girebilirler.

        - Üçüncü kritere göre partiye güç verecek ve teşkilatta öne çıkan isimleri de şöyle sıralayabiliriz:

        Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, Buca Belediyesi’nin eski Başkanı Cemil Şeboy, işadamı Abdullah Kavuk.

        Diğer Yazılar