Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Banka krizi geçen hafta ABD’de çıktı, bu hafta Avrupa’ya sıçradı. ABD’de başlayan ve Avrupa’da boy gösteren bir banka krizi yaşanırken İsviçre merkezli Credit Suisse’in (CS) Suudi Arabistanlı ana ortağından gelen “daha fazla mali destek veremeyeceğiz” açıklaması, hisse senetlerinin tepe takla gitmesinin başlangıcı oldu.

        ➔Banka’nın borsadaki hisse senetleri gün içinde yüzde 30’a kadar geriledi, Avrupa bankaları hisseleri yüzde 12’ye kadar varan değer yetirdi. Günün sonunda ise CS hisse senetleri yüzde 24 düştü.

        ➔Akşam saatlerinde Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası’ndan(SNB) yardım istedi. Hemen her olaydaki “olağan şüphelilerden” Credit Suisse'ın imdadına şimdilik SNB yetişti ve 50 milyar İsviçre Frangı (yaklaşık 54 milyar dolar) likidite sağladı.

        ➔ABD’dekine benzer şekilde ilgili kamu otoritesi yine gece yarısı devreye girdi, müdahale etti ve banka batışına izin vermedi. 54 milyar dolarlık destek panik içindeki küresel piyasaları bu sabah itibariyle kısmen yatıştırıcı etki yaptı.

        ➔Yine de hafta başında olduğu gibi çok kritik bir güne başlıyoruz. Pazartesi günü, ABD başkanı Biden’ın açıklamaları, Hazine ve Fed’in desteği, Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun batan bankaların mevduatına tam garanti vermesiyle ciddi hasar almadan atlatılmıştı.

        REKLAM

        ECB NE YAPACAK?

        ➔İsviçre Merkez Bankası’nın kurtarıcı rolüne rağmen Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz artıracak olması bugünü pazartesiden daha kritik hale getirdi. Hem faiz kararı hem de Başkan Christine Lagarde’ın açıklamaları pozitif veya negatif yönde kırılma yaratmaya adaydır.

        ➔Çünkü ECB bizzat Başkan Lagarde’nin geçen haftalardaki açıklamasıyla 50 baz puan faiz artırımı yapacak.

        ➔Faiz artırımı ise mevcut bankacılık krizini yatıştırıcı değil alevlendirici etkiye sahip. Çünkü sorunun gerisinde faiz oranlarının çok kısa sürede çok hızlı artırılmış olması yatıyor.

        ➔Üstelik olağan şüpheli banka sayısı Avrupa tarafında ABD’ye göre çok daha fazla. Bunlar da büyük ve köklü bankalar.

        ➔Nitekim İsviçre bankasının hızlı değer kaybını, Fransız, İtalya, İspanya ve Almanya bankaları izledi.

        ➔Böylesi kötü bir günde ECB’nin faiz artırması, önceden deklere etmesine ve enflasyonun zaten böyle bir faiz yükseltmeyi gerekli kılmasına dayanıyor.

        ➔Bunun yanında ECB’yi faiz artırımında geri dönülemeyecek yola sokan asıl neden ise başlayan banka krizi nedeniyle durmanın piyasalara vereceği negatif mesaj olacak.

        ➔Faiz artırmayacak olurlarsa bunun piyasalar tarafından algılanması “Durum o kadar vahim ki, artırmam gereken faize dokunamıyorum bile, pas geçiyorum” şeklinde olacak.

        ➔Dolayısıyla gelinen aşamada ECB ve Fed için durmak en kötü seçenek. Faiz düşürme de gündemden düştü zaten.

        CREDIT SUİSSE SADECE İSVİÇRE’NİN DERDİ DEĞİL

        REKLAM

        ➔Diğer yanda Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Silicon Valley Bank'ın aniden dağılmasından sonraki birkaç gün içinde Bank of America'nın 15 milyar doların üzerinde yeni mevduat topladığını duyurdu.

        ➔Reuters ve Bloomberg, Citigroup, JPMorgan ve Wells Fargo gibi büyük ABD bankalarının da milyarlarca yeni mevduat edindiğini bildirdi.

        ➔Capital Economics'in baş Avrupa ekonomisti Andrew Kenningham yaptığı açıklamada, "Credit Suisse ABD de dahil olmak üzere İsviçre dışında çok sayıda iştiraki ile küresel olarak geniş bağlantıları bulunuyor. Bu nedenle Credit Suisse sadece bir İsviçre sorunu değil, küresel bir sorundur" dedi.

        ➔2008 krizini önceden görmesiyle ün kazanan ekonomist Nouriel Roubini yaşananların büyük bir borç krizine yaklaşıldığının işareti olduğunu belirtti ve “Kıyım yeni başladı” ifadelerini kullandı.

        ➔Credit Suisse’in batmasının “Lehman Brothers’ın çöküşüne benzer bir durum” olacağını belirten Roubini, Bloomberg TV’ye verdiği demeçte “Batmak için çok büyük olabilir ama kurtarmak için de çok büyük olabilir” dedi.

        ➔Apollo baş ekonomisti de bugünkü notunda şunları kaydetti: "Hiç iniş olmaz derken, tekrar sert iniş senaryosuna döndük. Bölgesel bankalardaki bilanço hasarının onarımı uzun çeyrekler sürecek. Kredi koşulları sıkılaşması kısa ve uzun dönemli faizlerde zirveyi görmüş olduğumuzu düşündürüyor."

        Diğer Yazılar