Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HİCRİ senenin ilk ayı Muharrem Ayıdır. Muharrem Ayı’nın 10’u Aşure günüdür. Muharrem Ayı girince tatlı bir telaş başlar evlerimizde, ne zaman aşure pişirileceği planlanır. Paylaşım değeri en yüksek tatlıdır Aşure... Konu komşuya dağıtılmak üzere fazlaca yapılır. En ufak bir aksaklık bir sürü emeğin heba olmasına yol açar. İncelediğim aşure tariflerinin büyük çoğunluğunda detaylı bir bilgi göremeyince, özellikle yeni öğrenenler veya kıvamını tutturmayanlar için tarifi püf noktalarıyla beraber paylaştım...

        MALZEMELER

        - 3 bardak buğday

        - 1 su bardağı nohut

        - 1 su bardağı fasülye

        - 1 kahve fincanı pirinç

        - 2 yemek kaşığı bulgur

        - 7-8 tane kuru kayısı

        - 5-6 tane kuru incir

        - 1 elma

        - 1 büyük çubuk tarçın

        - 1 tatlı kaşığı toz tarçın

        - Yarım kahve fincanı gül suyu

        - 1 portakalın kabuğu(yarısı ufak ufak doğranacak, yarısı üzerine karanfil saplanıp içine atılacak)

        - 8 tane karanfil

        - 4 bardak toz şeker(isteğe göre arttırıp azaltılabilir)

        - 5 litre su (yaklaşık miktar, azaldıkça eklenmeli net bir miktar vermek çok zor)

        - Bütün fındık, yer fıstığı, badem (kavrulmamış ve kabukları soyulmuş)

        - Süslemek için isteğe göre toz tarçın, fındık, ceviz, yer fıstığı, antep fıstığı, nar taneleri

        YAPILIŞI

        AŞURE yapmadan bir gün önce akşam, buğdayları bol suda yıkayıp süzün. Tencereye alın, üzerini 4 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. Orta ateşte 1 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatın ve kalın bir örtü veya sofrayla iyice sarın. Sabah tencerenin kapağını açtığınızda iyi şişmiş, yumuşamış ve yarı pişmiş buğdaylar sizi beklediğini göreceksiniz. Aşure yapımına başlamadan önce:

        - Nohut ve fasulyeyi akşamdan ayrı ayrı ıslatın. Ön haşlama yaparak yumuşamasını sağlayın. Haşlama sularını süzdürün.

        - Portakal kabuğunun yarısını içteki beyaz kısımlarını alarak minik minik doğrayın. Diğer yarısına karanfilleri batırın.

        - Kuru incir, kayısı ve üzümü 15-20 dakika önce ıslatın. Kayısı ve inciri istediğiniz büyüklükte doğrayın. Kuru meyvelerin hepsini ayrı ayrı 1-2 dakika haşlayarak sularını süzün. Tabaklara alın.

        - Elmayı soyup küp küp doğrayın. Bütün malzemeler hazır olduğuna göre artık lezzetleri birleştirme aşamasına geçebiliriz. Buğdayların üzerini 4 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip ocağa alın ve kaynamasını bekleyin. Pirinçler ve bulgurları bol suda yıkayıp suyunu süzün. Pirinçleri ve karanfil batırdığınız portakal kabuğunu ve çubuk tarçını tencereye alın. 1-2 dakika kısık ateşte kaynatın. Kuru fasülye, nohut ve doğradığınız portakal kabuğunu ilave edin. 3-4 dakika daha kaynatın. Dibine tutmasını engellemek için, arada karıştırın. Su miktarını sürekli kontrol edip azalırsa ekleyin. Elmaları, kuru üzüm, kayısı ve inciri ekleyin. Bu aşamada bütün fındık, yer fıstığı ve gül suyunu da ekleyebilirsiniz. En son toz şekeri ilave edin. Tencerenin her tarafı yeni malzemelerle beraber eşit kaynamaya başladığı zaman şekerini ilave edin. 2-3 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Çubuk tarçını ve karanfil batırdığınız portakal kabuğunu tencereden alın. Kaselere paylaştırın. Üzerini süsleyip sıcak veya soğuk servis yapın.

        Aşure yapmanın püf noktaları

        AŞURE malzemelerini seçerken kaliteli ve taze malzeme seçmeye dikkat etmek gerekir. Ürünleri söz konusu olduğunda içinde bulunan yılın ürünü olması tercih sebebidir. Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatlar haşlanırken ayrı ayrı haşlamak gerekir. Ürün tipi, pişme süresi farklılık gösterdiği için bakliyatlardan bir tanesi diri kalırken bir tanesi hamur olabilir. Kuru incir ve üzüm gibi gıdaların kendine has bir rengi vardır. Kısa süre haşlayıp renkli suyunu döktükten sonra aşureye eklemek gerekir. Kuru üzümler maalesef, çabuk bozulmasını engellemek için yağla kaplanıyor. Ayrı haşlayarak yabancı maddelerden arıtıp, aynı zamanda aşurenin rengini bozmasını da engellemiş olursunuz. Bütün tatlılarda olduğu gibi bir tutam tuz eklemek daha dengeli bir tad verecektir. Aşure kıvamını çok koyu tutmamak lazım. Hemen tüketilmeyince bakliyatlar su çektiği için çok katılaşabilir. Karanfil eklerken portakal kabuğuna batırarak eklemeyi tavsiye ederim. Piştikten sonra alırken kolaylık sağlayacaktır. Hem lezzet hem de sağlık açısından, kullanacağınız gül suyunun sentetik olarak elde edilmemiş gerçek gül suyu olmasına dikkat etmek gerekir. Su miktarını iyi ayarlamak her zaman mümkün olmayabilir. Kalan aşureniz fazla katılaşırsa az su ve şeker ekleyerek tekrar 1-2 dakika kaynatabilirsiniz. Toz tarçını aşurenin içine eklemek renk değişimine neden olur. Tüketileceği zaman üzerine serpmek daha mantıklı. Kabuk tarçını da aşureyi ateşten alınca çıkarmak, içinde fazla bekletmemek iyi olur. Ceviz de aşureye çok yakışır ama üzerine serpmek gerekir, bir tencere aşurenin rengini bulanıklaştıracak güce sahiptir. Benim için çok önemli bir nokta; aşure veya iftar yemeği gibi paylaşarak güzelleşen alışkanlıklarımızı sadece kendi aramızda değil ihtiyacı olan insanları, imkanı olmayan öğrencileri, artık yapacak gücü kalmayan yaşlılarımızı gözeterek yaşamamız gerektiğini düşünüyorum. Herkese sevgiler. Bana Facebook: tenceretv, Asuman Kerkez İnstagram: Tenceretv Youtube: Tenceretv&Asu’nun Mutfağı adreslerinden ulaşabilirsiniz. 14 Ekim saat 10.00’da Kanal B BizBize programında aşure yapmanın püf noktalarını bütün detaylarıyla anlatacağım. Beklerim...

        Facebook: Asuman Kerkez ve Tenceretv İnstagram: Tenceretv

        Diğer Yazılar