Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Herkese merhaba... Bizim yemek alışkanlıklarımızda ekmek ve pilav gibi doyurucu bir şeyler yemek çok önemlidir. Yoğunluğu yüksek olan bu gıdaları tüketmeyince doyduğumuzu hissetmeyiz.

        Pirinç, M.Ö. 4000 yıllarına ait kalıntılarda bile izine rastlanan, çok eski çağlardan beri insan beslenmesinde önemli olmuş bir besin. Bizim topraklara gelmesi 500 yıl öncesine dayanıyor ve bulgura nazaran daha zor bulunduğu ve pahalı olduğu için Anadolu halk mutfağına nazaran saray ve yüksek sınıf mutfaklarında daha sık kullanılmış. Etlisi, sütlüsü, sebzelisi derken mutfak kültürümüzde çeşit çeşit pilavlarımız vardır. Tabii maharet tane tane dökülen ama kuru olmayan, pirinçleri parlak ve pürüzsüz görünen yani yağ, su ve pişirme ayarıyla dengeli bir pilav yapmaktır. Benim gönlümün sultanı bulgur olsa da pirinç pilavına da çok önem veririm. Kaç zamandır aklımda olan pilav yapmanın püf noktalarını yazma fikrini biraz erteledim ve bu hafta, Ali Paşa Pilavını misafir ettim. Fotoğrafta renginin biraz koyu olması dikkatinizi çekebilir, zira ben kırmızı pirinç kullandım. Ülkemizde yetişen farklı yerel pirinç çeşitlerini kullanmaya gayret ederim. Çok fazla işlem görmemiş, beyazlatılmamış orijinal hali, kokusu ve lezzetini koruyan bu pirinçlerle damağınızı şenlendirecek pilavlar hazırlayabilirsiniz. Sunumu çok güzel ve yapımı da kolay olan pilavımızı yanına Domates Çorbası, Fırında Sebzeli Tavuk, Mevsim Salata, Yoğurtlu Pirpirim Salatası ve Ayva Tatlısıyla tam bir misafir menüsü olabilir.

        - Porsiyon: 4 kişilik

        - Hazırlama süresi:20 dakika

        - Pişme süresi:15 dakika

        MALZEMELER

        Pilavı için:

        - 1 su bardağı pirinç

        - 1.5 su bardağı kaynar su (et veya tavuk suyu kullanabilirsiniz)

        - 1 yemek kaşığı tereyağı (tepeleme)

        - 3 yemek kaşığı sıvı yağ

        - Tuz

        Köftesi için:

        - 250 gr kıyma (dana kuzu karışık, az yağlı)

        - 1 küçük kuru soğan

        - 1 çay kaşığı karabiber

        - 1 tatlı kaşığı pul biber (acı sevmezseniz azaltabilirsiniz)

        - 1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı veya sıvı yağ

        - Tuz

        - 1 yemek kaşığı domates salçası (silme)

        - 1 tatlı kaşığı pul biber

        - Üzerini süslemek için maydanoz

        YAPILIŞI

        Pirinci 2 saat önceden parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatın.

        Köfteyi hazırlamak için önce kuru soğanı çok ince doğrayın veya rendeleyin.

        Kıymayı, ince doğranmış soğanı, pul biberi, karabiberi ve tuzu karıştırma kabına alın. İyice yoğurun. Rahat şekil verebilmek için biraz dinlendirin. Köfte harcından büyük fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlayın ve un serpilmiş tepsiye alın. Bütün köftelere şekil verdikten sonra tepsiyi sallayarak köftelerin unlanmasını sağlayın. Pilav için tereyağı ve sıvı yağı bir tencereye alın. Üzerine yıkayıp süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyin.

        Arada karıştırıp, 2-3 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Üzerine kaynar suyu ve tuzu ekleyin. Orta ateşte her tarafı eşit kaynayana kadar bekleyin. Kısık ateşe alıp, suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp demlendirin. Yapışmaz tavayı ocağa alın ve zeytinyağını ilave edin. Yağ ısınınca köfteleri tavaya alın.

        Arada tavayı sallayarak köftelerin her tarafının kızarmasını sağlayın. Kızaran köfteleri kağıt havlu üzerine alın. Tavadaki yağa domates salçasını ekleyin, kısık ateşte 1-2 kavurun, pul biberi ilave edin.

        Köfteleri de tavaya alın ve karıştırarak köftelerin her tarafına sos gelmesini sağlayın. Ocaktan alın. Resimde görüldüğü gibi bir şekil vermek isterseniz, kek kalıbına strech film serip pilavı kalıba koymanız gerekir. Üzerine kaşıkla hafifçe bastırarak şekli sabitleyin. Servis tabağına ters çevirin. Köfteleri ortasına ve kenarlarına yayın. Sıcak servis yapın...

        Pilav konusunda veya farklı mutfak konularında sorularınız varsa bana mail adresimden ve sosyal medyadan ulaşabilirsiniz. Tencere.tv& Asu’nun Mutfağı Youtube kanalıma abone olmadıysanız acele edin. Pratik ve ekmekli tarif videoları yayına girmeye başladı. Hepinize sevgiler...

        Facebook: Asuman Kerkez ve Tenceretv İnstagram: Tenceretv

        Diğer Yazılar