Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhabalar herkese... Yeni kitap heyecanım ve mutluluğum bütün haftaya yayıldı. Üretmenin tadı başka hiç bir şeyde yok. Geçtiğimiz Cumartesi fuarda ilk imza günü deneyimim, ilk göz ağrımdı. Bu yıl düzenlenen kitap fuarında kendi mutluluğum bir tarafa, farklı bir mutluluk yaşadım. Arkadaşlarım arayıp içeri giremediklerini çok kalabalık olduğunu söyledi. Okuma oranının nüfusun çok az bir kesimini kapsadığını düşünürsek bu durum insanı gerçekten sevindiriyor. Artarak devam eder diye umut edelim de gelecek nesiller için bir ışık olsun yüreğimizde...

        Gurme köşemizde balıkla ilgili tarif yayınlamadığımızı fark ettim ve bugün sizlerle Balık Çorbası tarifi paylaşmaya karar verdim. Deniz ürünlerine aşina olanlara tanıdık gelecek bir lezzettir Balık Çorbası. Bazılarınız ise belki kokacağı düşüncesiyle önyargıyla karşılayabilirsiniz. Levrekle hazırlayacağınız bu çorbayı beğeneceğinizden eminim, garanti veriyorum. Levrek hafif ve kendine has belirgin kokusu olmayan bir balık. İsterseniz bir bütün balıktan hazırlayabilir veya isterseniz balıkçıda levrek fileto hazırlatırken kemiğini etli bırakmasını isteyebilirsiniz. 3-4 tane etli balık kemiğiyle bir tencere misler gibi çorba hazırlarsınız. Esasında hani yağlansın da ızgara yapayım derseniz, levreğin zamanı mart, nisan, mayıstır ama artık toparlandı ve lezzetiyle yenecek kıvamda.

        Bu arada tarife geçmeden önce bir bilgi daha vereyim. Ben çorbayı püre kıvamında sevmediğim için etlerin içinde parça parça kalmasını tercih ediyorum. Dikkat edin, balığı çok fazla pişirmeyin. İçine eklediğiniz birazcık sirke ve sebzeler çorbanın mis gibi kokmasını sağlıyor. İsteyen azıcık da sarımsak ekleyebilir. Kursta ben sevmem sadece tadına bakarım diyen öğrencilerim koca birer tabak çorbayı bitirdi. Ah bu bütün hayatımızı etkileyen önyargılarımız yok mu. Yüzlerinde oluşan gülümsemeyi görmeliydiniz. Hepimizin yüzünde aynı gülümsemeyle haftaya da burada buluşalım. Sevgiler...

        MALZEMELER

        Balık suyu için

        - 3-4 parça kemikli balık (levrek tercih edilebilir)

        - 1 tatlı kaşığı tane karabiber

        - 2 litre su

        - Tuz

        Çorba için

        - 1 yemek kaşığı tereyağı (tepeleme)

        - 2 yemek kaşığı sıvı yağ

        - 1 kuru soğan

        - 1 kereviz (büyük olmasın)

        - 1 havuç

        - 1-2 diş sarımsak

        - 1 su bardağı süt

        - 1.5 yemek kaşığı nişasta

        - 5 su bardağı balık suyu

        - Doğranmış dereotu

        - İstenirse acı kuru biber

        - 1 tatlı kaşığı elma sirkesi

        BALIK ÇORBASININ YAPILIŞI

        Balık suyu için balıkları iyice yıkayıp, soğuk tuzlu suda 15 dakika kadar bekletin.

        Tencereye suyu alın, kaynayınca balıkları, tuzunu ve karabiberleri ekleyin.

        Kaynayınca altını kısıp 10 dakika kadar pişmeye bırakın. Ocaktan alıp suyunu süzgeç yardımıyla süzün. Balığın kılçıklarını ayıklayıp iri parçalar halinde hazırlayın. Diğer tarafta soğanı ince ince doğrayın. Sıvı yağı tencereye alıp, soğanları kısık ateşte kavurun. Üzerine küp küp minik doğranmış havucu iki dakika sonra minik doğranmış kerevizleri ekleyin.

        İki dakika sonra aynı şekilde doğranmış patatesi ve kuru kırmızı biberi tencereye alın.

        1-2 dakika daha kavurup bir kenarda kaynamakta olan balık suyundan 5 su bardağı ekleyin.

        Sebzeler yumuşayıncaya kadar 7-8 dakika kısık ateşte kaynatın. Nişastayı sütün içinde iyice ezip kaynayan çorbaya karıştırarak ekleyin.

        Sirke ilave edin ve lezzetler birbrine geçene kadar 2-3 dakika daha kaynatın. Üzerine bolca doğranmış dereotu ekleyin. Kaselere paylaştırın.

        Üzerine taze çekilmiş karabiber serperek servis yapabilirsiniz. Sormak istediğiniz mutfakla ilgili her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve Instagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar