Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Malzemesi en basit ve yapımı kolay gibi görünen şeyler bazen kıvam tutturması en zor olanlardır. Mesela kek veya pilav gibi. Et köftesi de türlü çeşit tarifi olan ama herkesin kıvamında ve lezzetli yapamadığı bir yemektir. İnternet siteme gelen soruların yoğunluğundan dolayı bu konuya bir el atıp bildiklerimi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

        Et köftesi yaparken nelere dikkat edelim de taş gibi kurumuş, dağılan, lezzetsiz veya içi çiğ kalmış köftelerle misafirlerimize rezil olmayalım. Ev halkı köftecinin yolunu tutmasın. İltifatları biz toplayalım.

        Söze ‘et köftesi’ diye başlarken en önemli nokta et kalitesi, yağ oranı, etin hazırlanma şeklidir. Hiç de kolay değildir kıvamını tutturması, bizden söylemesi:)

        DANA-KUZU DENGESİ

        ■ Yağsız et kullanacaksanız köftenin lezzetli olmasını beklemeyin. Pişerken sertleşir, kendini toplar.

        ■ Sadece dana etiyle yapılan köfte de lezzetli olmaz. Yüzde 60 dana- yüzde 40 kuzu oranı her zaman iyi sonuç verir. Yok efendim ağır gelir derseniz yüzde 70 - yüzde 30 olarak da kullanabilirsiniz.

        ■ Dana-kuzu dengesi kadar yağ dengesi de önemlidir. En az yüzde 20 yağ idealdir ancak mangalda pişirecekseniz biraz daha arttırarak yüzde 25 civarında kullanabilirsiniz. Köfteyi ızgarada veya mangalda pişirecekseniz yağ oranını azaltmayın.

        ■ Et bir defa çekilmelidir. İki defa çekilen kıyma iyice ezilir, dokuları kaybolur. Çamur gibi bir kıvam alır. Tabii kasap köftesi veya anne köftesi tarzı köfteler için bu tavsiyemiz. Farklı çeşitlerde et köftesi hazırlayacaksanız tarifteki yol haritasına uymak gerekir.

        YUMURTA LEZZETİNİ BOZAR

        ■ Köfteye yumurta konmaz, lezzetini bozar. Yumurta koyduğunuz köfteyi kıvama getirmek için daha fazla ekmek içi veya galeta unu kullanırsınız ve bu şekilde köftenin kalitesi bozulur.

        ■ Galeta ununu az miktarda tedbir amaçlı kullanmak gerekir. Mangal köftelerinde ise galeta unu kullanılmaz.

        ■ Diyelim hazırda az yağlı kıymanız var ve köfte yapmak istiyorsunuz. Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.

        ■ Kullanacağınız kuru soğanı çok ince doğrayın (burnuase) veya fazla sulandırmadan rendeleyebilirsiniz. Rendeleyerek kullanacaksanız bir süzgece alarak fazla suyunu iyice süzün ve sadece posasını kullanın. Soğan suyu mideye ağır gelir. Köftenin de tadını ağırlaştırır.

        ■ Baharat kullanımı elbette tercihe göre değişir ama çok yoğun baharat et tadının önüne geçer.

        ■ Köftenin dağılmasını engellemek için veya İnegöl Köfte kıvamında bir köfte hazırlamak için az miktarda karbonat veya çeşidine göre maden suyu kullanabilirsiniz. Etin birbirini tutup elastik bir kıvam almasını sağlar ancak az kullanmanız gerekir, miktarını iyi ayarlayamazsanız köftenin tadını bozar. Damakta acımtırak ve farklı bir tat bırakır.

        Pişirirken dikkat

        ■ Köfteyi çok iyi yoğurmak gerekir. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlenirse kendini toparlar. Daha rahat şekil verilir ve lezzetli olur. İnegöl Köfte tarzı köftelerde bir gece dinlendirdikten sonra tekrar yoğrulur.

        ■ Şekil verirken ortası kalın kenarları ince şekil vermemeye dikkat edin. Eşit ölçüde ve en fazla 1 cm kalınlığında köfteler hazırlayın. Kenarları ince olursa çabuk yanar. Kalın köftenin ise içini pişirene kadar dışı fazla pişer ve kurur.

        ■ Köftenizi tavada pişirecekseniz önce tavayı ısıtın. Sonra yağ ekleyerek 3-4 saniye yağın ısınmasını bekleyin. Yağ yanmadan köfteleri tavaya dizin ve orta ateşe alın. Çok kısa süre sonra ateşi biraz daha azaltabilirsiniz. Ateş yüksek olursa hemen kızarır içi çiğ kalır. Ateş zayıf olursa fazla sulanır. Lezzeti gider. Alt yüzeyi birazcık kızarıp mühürlenince (7-8 saniye kadar) hemen köfteleri çevirin. Çevirmeden pişirirseniz fazla toparlanır, suyunu bırakır, düzgün kızarmaz.

        ■ Fırında pişirecekseniz fırını 200-210 derecede iyice ısıtın. Köftelerin üzerine mutlaka zeytinyağı sürün. Fanlı fırında değil alt üst ısıtma ayarında pişirin. Kurumaması için fırına bir kase içinde su koyabilirsiniz.

        ■ Mangalda pişirirken de kurumaması için düzenli olarak sık sık çevirin.

        ■ Köfteyi pişirdikten sonra bekletmeden sıcak servis yapın. En iyisi bütün hazırlıkları yaptıktan sonra en son köfteyi pişirmektir. Sormak istediğiniz mutfakla ilgili her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve Instagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar