Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERHABALAR... Kentlerin tanıtımı, kültür varlıklarının ortaya çıkması ve korunması açısından festivallerin önemi çok büyük. Sahip olunan ve sizi diğerlerinden ayıran tarihi, coğrafi, kültürel özellikler bu gibi organizasyonlar için çok uygun. Günümüzde Gastronomi Turizmi de gittikçe yaygınlaşıyor. Yolu yemekten geçen her aktivitenin biraz daha keyifli ve akılda kalıcı olduğuna inanıyorum. Bu yıl 8.si düzenlenen Alaçatı Ot Festivali de yine çok renkliydi. Sadece bir gün kalıp dönebildim, benim için biraz kısaydı. Hafif yağmur, mis gibi tertemiz bir hava. Ayağımın tozuyla hemen müzik ziyafetine denk gelişim, Yasemin Ablamın mis gibi kahvaltısı, arkadaşlarımla buluşma keyfi derken rüzgar gibi ve çok keyifli geçti.

        Alaçatı sokakları o kadar kalabalıktı ki, yürümek bile zordu. Geçen yıl 150 bin insanı ağırladı Alaçatı ama eminim bu yıl rekor kırılmıştır. İnsanlar şehir yaşamının tekdüze ve sıkıntılı taraflarını küçük molalarla gidermek istiyorlar. Alaçatı; taş evleri, kendine özel mimarisi, çeşit çeşit otları ve hediyelikleriyle farklı bir hafta sonu geçirmek isteyenler için uygun bir seçenek. Baharın canlı yeşili, deniz havasıyla birleşince insana umut, tazelik ve keyif veriyor. Festival kapsamında 8 Nisan’da Yaseminin Mutfağında canlı mutfak etkinliğim vardı. Beni tanıyan herkes biliyor artık bulgur aşkımı. Nereye gitsem, ne yapsam bulgurlu bir dokunuş yapıyorum. Geçen sene festivalde yaptığım Cacıklı Arap Köftesi çok beğenilmişti. Bu yıl da Antakya lezzetlerinden olan Tepsi Oruğu’nu ısırgan otuyla hazırladım. Saniyeler içinde tükendi :) Kenarından bir parça alabildim, süperdi. Her şeyden önce katılımcılarla sohbet çok güzeldi. Hazırladıklarınızı ve sohbeti yemeğe ilgi duyan özenli ve bilinçli insanlarla paylaşmak daha keyifli oluyor.

        Bulgur; ot, sebze ve etle uyumu çok iyi olan uyumlu bir gıda. Yeterki kimyasını bilin, hayal gücünüzle çok farklı lezzetler hazırlayabilirsiniz. Geçen yıl Alaçatı’dan bir çuval otla döndüğüm için, 2 gün atölyeden çıkamamıştık. Bu yıl akıllandım ve sadece temizlenmiş, vakumlanmış birkaç paket aldım. Tezgahlara fazla bakmamaya, teyzelerle göz göze gelmemeye çalıştım. Çünkü bir başlasam, beni durdurabilene aşkolsun. Otlu el açması börekler çok lezzetliydi. Bir tek ona dayanamadım zaten. Aklıma geldiği iyi oldu birgün Otlu Börek tarifi de verelim. Herkese sevgiler...

        ISIRGAN OTLU TEPSİ ORUĞU İÇ MALZEMESİ:

        - 750 gr ısırgan otu

        - 2 kuru soğan

        - 1 kahve fincanı zeytinyağı

        - 1 yemek kaşığı pul biber

        - 2 çay kaşığı karabiber

        - 2 çay kaşığı kimyon

        - Tuz

        KÖFTE MALZEMELERİ:

        - 3 su bardağı köftelik bulgur

        - 1.5 su bardağı su (oda sıcaklığında)

        - 1 tatlı kaşığı biber salçası (tepeleme)

        - 1 tatlı kaşığı domates salçası (tepeleme)

        - 300 gr yağsız kıyma

        - 2 haşlanmış patates (orta boy)

        - 2 çay kaşığı kimyon

        - Tuz

        - Üzeri için bir kahve fincanı zeytinyağı

        ISIRGANLI TEPSİ ORUĞU YAPILIŞI

        Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tavaya zeytinyağını alın ve kuru soğanları ekleyin. Kısık ateşte soğanlar saydamlaşana kadar kavurun. Isırgan otlarını iri parçalar halinde doğrayın. Tavaya alın. Isırganlar suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyin. Karıştırıp ateşten alın. Soğuması için bekletin.

        Köfteyi hazırlamak için önce bulguru suyla ıslatıp karıştırın. Islanması için 10 dakika kadar bekletin. Kıymayı, tuzu ve baharatları ekleyin, arada elinizle su ekleyerek sakız gibi olana kadar yoğurun. Köfteyi iki eşit parçaya ayırın. İlk yarısını yağlanmış tepsiye elinizle hafif bastırarak yayın. Her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. Ortaya soğuyan iç malzemesini yayın.

        Üst katını hazırlamak için tezgaha strech filmi yayın. Portakal büyüklüğünde bir parça köfte alın. Strech filmin üzerinde, ellerinizle bastırarak açın. Bu şekilde parçalar hazırlayıp tepsinin üzerine yayın. Elinizi hafif ıslatarak parçaları düzeltin. Üst katının düz bir zemin halinde olmasına dikkat edin. Zeytinyağını tepsinin üzerine gezdirip her tarafına gelecek şekilde sürün. Keskin bir bıçakla düzgün dilimler halinde kesin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.

        MUTFAKLA ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez adreslerinden ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı’nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar