Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZETEYİ eline alan sevgili okurum, ‘yine mi yemek yarışması’ deme lütfen. Küçük çaplı ama tadından yenmez bir organizasyondan, yemek yarışmasından bahsedeceğim.

        Sevgili Süleyman Şefim, nam’ı diğer Glutensiz Şef ‘Erzurum’da yöresel yemek yarışması yapıyoruz’ diyerek jüri üyeliğine davet etti ve çok yoğun bir temponun arasında sadece yarım gün kadar gidip dönebildim. Yemek yarışması Büyükşehir Belediyesi’yle beraber yaptıkları ortak bir projenin sadece bir ayağı aslında. Başbakanlık Tanıtma Fonu - Erzurum’un Turizm Potansiyeline Gastronomi Kültürü İle Katkı Sağlama Projesi Program Koordinatörü Gülgün Özdemir (Avrupa Birliği Dış İlişkiler Şube Müdürü) tarafından hayata geçirilen projede Süleyman Şefimin de emeği çok büyük. Köy köy, ev ev gezip teyzelerle ninelerle sohbet etmişler. Yöresel yemekleri kaydederek, fotoğraflayarak inanılmaz keyifli ve yemek kültürümüzün yaşaması adına değerli bir çalışmaya imza atmışlar.

        ÖZEN VE EMEK

        Beni takip edenler bilir yöresel yemeklerimiz konusundaki hassasiyetimi, merakımı, ne kadar değer verdiğimi. Yarışma günü ayağımın tozuyla alana gittiğimde önce sunumlar için getirilen birbirinden güzel tabaklar, yemeklerde kullanılan farklı malzemelerin taze halleriyle getirilip sunulduğu masalar dikkatimi çekti. Yarışmada Süleyman Şefin belediyede eğitim verdiği öğrenciler, turizm fakültesinden öğrenciler, halktan ev kadınları ve beyler de vardı. Su börekleri, Şalgam Dolması, Patates Borani, Ekşili Aşma Yahnisi, Demir Tatlısı, Peynir Helvası gibi harika lezzetler vardı. Mesela kavurmalı mantının yarışma alanında son anda haşlanıp servis yapılması bile özen konusunda çok dikkatimi çeken noktalardan bir tanesi oldu. Sonuçta yapılan işte özen ve emek olması çok önemli.

        Ekşili Aşma Yahnisi’ne gerçekten bayıldım. Damağa yayılan tereyağı aroması, kayısının mayhoşluğu ve lokum kıvamında pişmiş et bence muhteşemdi. Meyveleri yemekte kullanmak belki herkese hitap eden bir lezzet değil ama bu lezzeti mutlaka denemeniz lazım. Osmanlı’dan bu yana kültürümüzde yer alan ama zaman içinde unutulan meyveli yemekler bence tekrar sofralara gelmeli. Bu kadar lezzetli yemekleri yedikten sonra bir de muhteşem Cağ Kebabı yedim ki mutlaka sizlere bahsetmem lazım. Bir şehrin öne çıkmış lezzetlerini mutlaka ustasından yemeniz lazım. Erzurum’a giderseniz Cağ Kebabı yemek için Cağcı Hacı Babanın Yeri’ne (Mehmet Usta) gidin. Benden de selam söyleyin. Ağzınızın tadı hiç bozulmasın, sevgiler.

        EKŞİLİ AŞMA YAHNİSİ MALZEMELERİ

        - 300 gr kuzu kuşbaşı et

        - 500 gr kuru kayısı

        - 2 yemek kaşığı tereyağı

        - 1 kuru soğan

        - Tuz

        - Karabiber

        - Pul biber

        KOR KETE MALZEMELERİ

        - 2 bardak Su veya süt

        - Tuz

        - Dövülmüş ceviz

        - 1Yumurta

        - Maya

        - 1yemek kaşığı yoğurt

        - Aldığı kadar un

        Cevizli kor ketenin yapılışı

        UN tuz maya su veya süt ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır iyice yoğrulur. Bir buçuk kat oluncaya kadar mayalandırılır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Bezeler elle bastırılarak ezilir. Ortasına dövülmüş ceviz konur, kenarları üzerine toplanarak kapatılır. Bu işlem yumaklar bitinceye kadar devam edilir. İlk kapatılan bezeden başlanarak tekrar elle bastırılarak ezilir. Yumurta sürülür. Çatalla bir iki yerinden delinir. Yumurta sürülmüş kısım ele gelecek şekilde sıcak tandıra vurularak pişirilir. Sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu'nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu'nun Mutfağı 'nda videolar sizi bekliyor.

        Ekşili aşmanın yapılışı

        ÖNCE aşmalar (kayısılar) soğuk su ile yıkanır.

        Bir tencereye tereyagı konulur ve küp küp doğranmış soğanlar konulur, kavrulur.

        Etler de konularak kavrulur.

        Salçayı da ekleyip birkaç defa çevirdikten sonra su ilave edilir. Tuzu ve biberleri de konularak etler yumuşayana kadar kaynatılır.

        Sonra aşmalar da konulur ve kısık ateşte pişirilir. Afiyet olsun

        Not: Yemeğinizin ekşi olmasını istiyorsanız ekşi aşma, tatlı istiyorsanız tatlı aşma kullanın.

        Diğer Yazılar