Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Süper Lig hakem kadrosunu incelediniz mi? 22 kişilik bir kadro bu... Haliyle bazı eleştiriler hemen başladı. Doğaldır. Ama şunu hemen söyleyeyim. Eldeki malzeme bu... Bu listeyi ben de yapsam, başkası da yapsa, hemen hemen böyle olurdu.

        Merkez Hakem Kurulu, elindeki kısıtlı kadro doğrultusunda yeni bir oluşuma imza attı.

        Kısıtlı kadro dedim de... Hatırlatmamda yarar var. Ülke hakemliği artık patinaj yapıyor. Yerinde sayıyor. Sürekli kan kaybediyor. Önlem alınmazsa eğer... Bitecek. Ölecek!

        Bakın şimdi... Türk hakemliği uzun yıllardan beri belli isimler etrafında dönüyor. Yeni isim çok ender çıkıyor. 10-12 yıl önce de Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Halis Özkahya ve Hüseyin Göçek gibi isimler düdük çalıyordu. Yine aynı isimler bu yükü çekiyor. Araya bir Mete Kalkavan ve Ali Palabıyık girdi. Başka... Yok. Zorlasanız belki iki üç isim daha...

        Peki, niye böyle oldu? Çünkü bu camiada bulunan insanların önemli bölümü günü kurtarma sevdasına girdi. Gençler bir kenara itildi. Pek azına şans verildi. Hakem yetiştirilmedi. Kavga büyüdü. Ahbap-çavuş ilişkileri yoğunluk kazandı.

        Ülke hakemliği 3-4 şehirde belli kişiler etrafında dönmeye başladı.

        MHK’lerin içi çoğu zaman yetersiz kişilerle dolduruldu. Torpil mekanizması hız kazandı.

        MHK’lerin yetersizliği hakemlere yansıdı. Eğitim eksikliği, cesaretsizlik, bölgecilik, dernekçilik, amca-yeğen ilişkileri falan derken... Deniz bitti. Şunu da söyleyebilirim. Köklü bir çözüme gidilmezse eğer... Bu daha iyi günlerimiz.

        Kulüp, tribün ve medya baskısı da sıkıntıyı büyük boyutlara getirdi.

        Takdir edersiniz ki... Süper Lig kadrosu dediğiniz, kendini kanıtlamış olan en üst düzey hakemlerden oluşur. Söke söke bu kadroya girmiş olmaları gerekir. Gözü kapalı maç verdiğiniz zaman, gözünüzün arkada kalmaması gerekir.

        Peki bizde öyle mi?

        Şu kadarını söyleyeyim. Önümüzdeki sezon için belirlenen Süper Lig’deki 22 hakemden en az 7’si, 8’i... Şu aşamada... Liste tamamlansın diye... Bu kadroya alındılar. Maalesef! Kimse kusura bakmasın ama böyle... Tanımlamamı mazur görün, adam yokluğundan dolayı Süper Lig hakem kadrosuna alındılar. Nihayetinde 22 kişilik kadronun tamamlanması gerekiyordu. Tamamlandı.

        Sorarım şimdi, PTT 1. Lig’de bile zorluk derecesi yüksek olan maçlarda doğru dürüst düdük çalmadan Süper Lig kadrosuna terfi ettirilen hakemler yeni sezonda ne derece başarılı olabilirler?

        Kalfalık tamamlanmadan ustalık olur mu! Siz o yetersiz kalfayı, adam yokluğundan dolayı usta yaparsanız eğer... Ceremesini de hep beraber çekeriz.

        Kimsenin ruhunu karartmak istemem ama yeni sezon öncesi mevcut durum pek parlak gözükmüyor.

        Kadro kısıtlı ve yetersiz olunca... Tatsız durumlar ortaya çıkıyor.

        Zaten bu yüzden değil mi, Süper Lig’de sadece 15 maç yöneten hakemler artık FIFA kokartlı yapılıyor. Yapılıyor da ne oluyor. İşte Deniz Ateş Bitnel bitti. Bitirildi.

        Oysa sindire sindire bir yerlere getirilmiş olsaydı Deniz Ateş Bitnel... Ne o maçı öyle yönetirdi. Ne o maça öyle motivasyonsuz çıkardı. Ne de öyle durumlara düşerdi.

        Deniz Ateş, acı tablonun sadece 1 parçasıdır... Parçalar da 3 aşağı 5 yukarı aynıdır.

        Ülkemizde... Yanlış uygulanan politikalar sonucu... Süper Lig hakemliğine terfi etmek de... FIFA kokartı takmak da... Çok ucuzladığı için... ‘Deniz’ler bitiyor. Herkes seyrediyor!

        Diğer Yazılar