Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dilek Koçbay... Kadın FIFA hakemi. Eğitimci. Evli. Çanakkale’de yaşıyor. Aslen Balıkesirli.

        Son maçını 10 ay önce yönetti. 15 Mart 2016’da... U21 maçı. FIFA kokartıyla yönettiği son maçtı bu.

        Dilek hanım 10 aydır ne düdük çalıyor, ne de bayrak sallıyor.

        Ne mi yapıyor? Allah analı babalı büyütsün. Bir çocuk sahibi oldu. 50 gün önce.

        Size şimdi bir uzmanlık sorusu... Deyin ki siz Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu başkanısınız. Deyin ki, Futbol Federasyonu başkanısınız. Veya... FIFA’da yetkili bir isimsiniz.

        10 aydır hakemlik yapmayan... Belki de 10 ay daha hakemlik yapamayacak olan bir hanımın... FIFA listesine tekrar alınmasına... FIFA kokartını yine takmasına... Nasıl bakarsınız?

        Önce... Kendi adıma... Şunu belirteyim. 10 aydır maç yönetmemiş olan bir hakemin adını FIFA listesinde gördüğümde... Haliyle şaşırdım. “Bu işte bir çapanoğlu var” dedim.

        1-2 telefon trafiğinin ardından... Hanımefendi kardeşimizin... 50 gün önce dünyalar güzeli bir erkek çocuk sahibi olduğunu öğrendim... Merakım iyice arttı. Kafamda soru işaretleri dolaşmaya başladı. “Acaba” dedim. “FIFA’ya Dilek hanımın yerine başka bir isim önerilseydi... Daha doğru olmaz mıydı?”

        Araştırılması gereken bir konuydu bu.

        MHK ne diyor, UEFA ne düşünüyor, FIFA nasıl yaklaşıyor, ülkemizde örnekleri var mı, dünyada durum ne?

        Lafı uzatmanın anlamı yok.

        Annelik hakkı, dünyanın en büyük hakkı... Annelik mutluluğu, dünyanın en büyük mutluluğu... Hiçbir hak, annelik hakkının önüne geçemez... Hiçbir mutluluk, annelik mutluluğunu geride bırakamaz.

        FIFA ve UEFA da... Aynen böyle düşünüyor. Keza Futbol Federasyonu da... MHK de... İşte, bunun içindir ki... Anne olmak isteyen hanım hakemlere... Her türlü manevi destek... Her türlü moral... Her türlü pozitif ayrımcılık... Her türlü taltif... Sonuna kadar veriliyor.

        Hakkı korunuyor. Hakkı saklı tutuluyor.

        Değil, engel çıkartacak maddeler... Kısıtlamalar... Kokart sökmeler.

        Tam tersi... Teşvik edici... Moral verici... Uygulamalara gidiliyor.

        İşleyiş şöyle oluyor. FIFA kokartlı bir hanım hakem... Hamileliği ilerlediğinde... Futbol Federasyonu aracılığıyla... Durumunu UEFA’ya ve FIFA’ya bildiriyor.

        FIFA ve UEFA da... Bu hanımefendinin sağlık durumunu... Ay ay... Takip ediyor. Sık sık soruyor. “Bir isteğiniz var mı?” diyor.

        Yine aynı UEFA ve FIFA... “Bu hanım hakem, doğum öncesi ve sonrası, FIFA listesinde kalacak” şeklinde... Ulusal federasyona... Mesaj veriyor. Söylemde bulunuyor. Çünkü... Annelik hakkı bir yana... Dünya bir yana.

        Konuya şöyle de yaklaşabiliriz. Bir genç hanım... “Anne olmak istediğimde hakemliğim yarıda kalır. En iyisi... Hakemliğe hiç başlamayayım” demesin diye...

        Her türlü destek... Sağlanıyor.

        Hani, ulusal federasyonlarda görevli herhangi bir üst düzey yetkili... İşgüzarlık yaparsa... “Kokartı askıya alınsın” şeklinde yaklaşımda bulunursa... UEFA ve FIFA hemen devreye giriyor. Ulusal federasyonu uyarıyor.

        Ülkemizde de... Çok sayıda hanım hakem kardeşimiz, FIFA kokartı taktıktan sonra anne oldu.... Hepsinin de FIFA kokartı... Sonuna kadar... Korundu.

        Dünyada da yüzlerce örneği var.

        Ufacık bir bilgi daha vereyim. Dilek hanımın eşi Zafer Koçbay da eski bir futbol hakemi... Keza... Dilek hanımın babası Mehmet Özdemir de eski bir futbol hakemi.

        Hani, insan ister istemez merak ediyor. Bakalım... Henüz 50 günlük olan Can Enver de yarınlarda hakem olacak mı!

        Can Enver’e... Sağlıklı, mutlu, başarılı... Şahane bir yaşam diliyorum.

        Diğer Yazılar