Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her insanın, kişisel anahtar kelimeleri var. Onu başkalarına özetleyen ya da hayatı kendisine özetlemeye yardımcı olan, bir elin parmaklarını geçmeyen kısa ve öz kelimeler. Bir insan diğerine benzemiyor ki, anahtar kelimeler aynı olsun. Kiminin ki güneş, müzik, aşk ve köpek mesela. Diğerinin ki yangın, yağmur, bebek ve dondurma.

        Dünya üzerinde yaşayan canlıların arasındaki sonsuz farklılıklara rağmen, bence hepimizin ortak bir anahtar kelimesi var şu hayatta. O da; büyümek...

        Bizler dünyaya büyümek, büyütmek ve büyütülmek için gelen varlıklarız. Yaşamaya, gülmeye, sevmeye geldik temalı şarkılara aldanmayın boşuna, büyümeye ve elimize ne geçerse büyütmeye geldik buralara.

        Dünyaya gözümüzü ilk açtığınız anı düşünün. Sizin şu hayattaki yegane amacınız beslenmek uyumak ve tüm bunların yardımıyla büyümek. Keza sizi dünyaya getirenin de, o andan sonra, sizin için beklentisi pek farklı değil. Aksi olsa sizi her uyutmaya çalıştığında; inatla ve kesintisiz bir biçimde, “uyusun da büyüsün” der miydi?

        Önündeki hedeflere bir baksanıza; uyusun, büyüsün, tıpış tıpış yürüsün, okullara gitsin... Hoş, balkondaki saksınıza karpuz çekirdeği koysanız dahi amacınız belli; tohumun büyümesini, yeşermesini, toprağı aşıp, size tıpış tıpış ulaşmasını bekliyorsunuz.

        Küçücük çekirdeğe bile, fotosentezli ömründeki biricik kelimenin büyümek olduğunu öğretiyorsunuz.

        PEKİ YA KÜÇÜLÜRSEK

        Yediniz, içtiniz, uydunuz, yıllarca çevrenizdeki herkesin sizin için temenni ettiği şey gerçekleşti ve nihayet büyüdünüz diyelim. Muhtemelen yürüyüp okullara da gittiniz. Mezun oldunuz ve bir iş kurdunuz. Şimdiki amacınız ne olacak sizce?

        Elbette, işinizi büyütmek... Elinize para geçse parayı büyütmek, yanınızda insan çalışsa sayıyı büyütmek, aile kursanız onu büyütmek, tabii bunlara ek olarak mütemadiyen kendinizi büyütmek. Ne garip, insan büyümek isterken hep çok arsız davranıyor.

        Yavaş yavaş büyümek istiyorum diyenine rastladınız mı hiç hayatınızda?

        Boşuna demiyorum, insanoğlunun, hatta belki de tüm canlıların anahtar kelimesi büyümek ve büyütmek diye... Küçülmek ve küçültmek isteyenlerin sayısı artsa acaba daha mutlu insanlar topluluğu olur muyuz, ne dersiniz?

        Diğer Yazılar