Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sömestre tatilinin küçük çocuklara, kayak yapmaktan farklı şeyler anımsattığı günler vardı eskiden. Mesela sinemaya gitmek gibi. Her tatilde çocuklar için en az iki tane kaliteli yapım vizyona girerdi.

        Sömestre demek her şeyden önce sinemaya gitmekti.

        Ya da en azından ben ilkokul çağındayken böyleydi.

        Eski bir gelenek mi desem, gerçekleştirince bana kendimi iyi hissettiren bir aktivite mi desem bilemiyorum ama, tatili duyar duymaz kızlarımla sinemaya gittik. Disney’in yarı yıl tatili için çocuklara armağanı Moana’ya.

        KADINA VERİLEN DEĞER

        İçimdeki çocuk animasyon filmlerine hala bayılıyor. Hele ki hakkını vererek hazırlanmışsa tadından yenmiyor. Moana’ya ailece bayıldık. Ama en çok da kadınlara yüklediği anlama, verdiği değere, konumlandırdığı yere...

        Animasyon filmi serüvenimiz öncelikle dünya klasiklerinden başlamıştı. Grimm Kardeşler ile yola çıkıp, öncelikle Uyuyan Güzel, Sindirella, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gibi klasikleri izledik. Prensesler iyiydi hoştu ama çok pasifti.

        Düşünsenize, pamuk prenses bir erkeğin gücü olmadan uykudan bile uyanmayı beceremedi. Sindirella deseniz, huyunu suyunu bilmeden, sırf adı prens diye evlendi, gitti.

        Uyuyan Güzel zaten adı üzerinde ayakta uyudu. Yüzleri akça pakça, belleri incecik, saçları beline kadar olan bu narin prensesler, hayatlarında bir erkek olmadan bir hiçti. Erkekler hayatlarına girmeden hikaye tamamlanmıyor, “sonsuza dek mutlu yaşadılar” ile bitmiyordu. Hani içinizdeki feminizm ağır bassa, dünya klasiklerine gıcık olmanız bile muhtemeldi.

        PRENSESLERİN PASİFLİĞİ YETTİ

        Moana son yıllarda izlediğim içinde aşk olmayan, sadece başarmaya odaklanmış genç bir kızın hikayesinin en güzel tasviriydi. Prensine kavuşmadan nokta konmayan pasif prensesler hikayelerine inat, bir o kadar korkusuz, yüreklendirici bir karakterdi.

        Tıpkı yeni nesil gibi. Sadece aile eğlencesi değil bence müthiş ilham vericiydi. Sonsuza kadar mutlu yaşadı mı emin değiliz, evlenip çoluk çocuğa karıştı mı hiçbir fikrimiz yok ama Moana tüm genç kızların adına başardı.

        Geleneksel prensesler gibi, çocukların da ayakta uyumaması için Moana gibi filmler izletilmeli. Başarılı kadın örnekleri, animasyon karakterindeki kabile şefi kız bile olsa örnek olarak gösterilmeli.

        Diğer Yazılar