Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, iftar yemeği için Karaman’daki Biskot fabrikasını seçti. Karaman’da ilk sendikal örgütlenme Biskot fabrikasında gerçekleşmiş. Murat Ülker, bunun için çok uğraşmış. Diyor ki, “Biz küçük mutluluklar satıyoruz. Üretenler mutlu olmazsa olmaz”

        Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, ramazan ayında tüm fabrikalarda işçilerle iftar yapılmasını önemsiyor. Bunu yöneticiler arasında paylaştırıyor. Kendisine de bu yıl Karaman’daki Biskot fabrikasını seçti. Karaman’daki fabrika birkaç açıdan önemli. Birincisi Biskot, geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan Pladis’in yıldız fabrikalarından biri. Hatırlanacaktır, Yıldız Holding, esas iş olan çikolata, bisküvi, kek ve sakız/şekerleme alanına odaklanmak amacıyla, Yıldız Holding bünyesinde bulunan Ülker, Godiva, DeMets ve United Biscuits şirketlerini Yıldız Holding’e bağlı Pladis çatısı altında topladı. Pladis dünya genelinde 26 bin çalışanla, 13 ülkede 36 fabrikada faaliyet gösteriyor. Dünyada yaklaşık 4 milyar insana erişimi olan, global yapısıyla global hedefler için çalışan büyük bir şirket.

        İHRACAT AĞIRLIKLI

        Karaman bölgesi ve Biskot ihracat açısından çok önemli bir bölge. Biskot üretiminin 3’te 1’i Irak, Yemen, Almanya, Senegal, İsveç, Cezayir, Çin başta olmak üzere 74 ülkeye ihraç ediliyor. Pladis Türkiye Başkanı Mete Buyurgan’ın sözleriyle, “Bu fabrikada çalışanlar, Carlisle ya da Yeni Delhi’deki fabrikalarla birlikte ortak projelere imza atacak network’e sahip.”

        Karaman’daki fabrikayı önemli kılan bir başka şey de bu şehirde ilk defa bir fabrikanın sendikal örgütlenmeyi başarmış olması. Çünkü şehir sendikaya karşı dirençli, işçilerin anlattığına göre bir kez sendikalı olanı başka hiçbir fabrika işe almıyor. Öz Gıda-İş Sendikası’nın çalışmaları sonucu Biskot, Karaman ilinde ilk defa Karaman merkezli bir gıda şirketi olarak örgütlenmiş, 2 bin 500 işçi sendikalı olmuş.

        İŞ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ

        Endüstriyel ilişkiler toplantıları, işçilerin yorumlarıyla beslenirken verilen eğitimler ve var olan ekipmanlarda yapılan iyileştirmelerle iş güvenliğinde önemli gelişmeler sağlanmış. Son 2 yılda kaza sayısı yüzde 60 azalırken iş kazası kaynaklı kayıp işgücü de yüzde 55 azalmış. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “İş güvenliği sağlanmadan iş yapmayız. Biz bisküvi üretiyoruz, ulusal güvenlik meselesi gibi bir şey değil. Her şey tam olsun diye bekler öyle üretiriz. Sendikalaşmayı da çok önemsiyoruz, çünkü aksi takdirde çok hak geçiyor” diyor.

        Sonrasında da şöyle özetliyor hissettiğini, “Biz, 75 kuruşa, 1 liraya küçük mutluluklar satıyoruz. Bunu üreten insanlar mutlu olmazsa olmaz.”

        Fabrika işçileriyle birlikte yenen iftar yemeği, Hak-İş Başkanı Mahmut Aslan’ın konuşması ve işçilerin alkışlarıyla, herkesin kendini iyi hissettiği bir geceye dönüşüyor.

        Murat Ülker Karaman’daki iftar sonrasında işçilerle çay içti, isteklerini dinledi. En çok kadınlar konuştu, bir işçi yıllardır ürettiği Hobby gofret için yazdığı şiiri okudu. Bir diğeri kreş istedi. Bir başkası “Ramazan ayından sonra yeniden gelin piknik yapalım” dedi.

        MEKSİKA PAZARI CAZİP - ABD’DEN İHRACAT BAŞLAYACAK

        -Murat Ülker esnaf lokantası kültürünü yaşatmak için bir süre önce Bizim Mutfak konseptini yaratıp Eminönü’nde eski Sümerbank binasında ‘Bizim Mutfak’ adıyla restoran açmıştı.

        -15-20 liraya yemek yenebilen restoranda Bizim Mutfak ürünleri kullanılıyor. Ülker ikinci şubeyi Akasya Alışveriş Merkezi’nde açmış. Bir şube de şirket merkezinin de bulunduğu Çamlıca’da açılacak.

        -Yıldız Holding’in yeni pazarları arasında da ilk hedef Meksika. Murat Ülker, “ABD’deki fabrikalarımızdan oraya mal satacağız. DeMets şirketimiz var orada. Meksika hem sınırda, hem nüfus genç. Damak tatlarımız birbirine benziyor, ürünlerin lezzeti tutuyor” dedi.

        -Godiva Cafe’ler de büyüyen formatlardan. Riyad’daki Godiva Cafe birkaç milyon dolarlık bir ciroya ulaşmış. Murat Ülker, bu zincirin büyümeye devam edeceğini söyledi.

        PLADIS, GODIVA LİSANSIYLA BİSKÜVİ ÜRETİMİNE BAŞLIYOR

        Murat Ülker’e önümüzdeki dönemde yeni haberler duyup duymayacağımızı sorduk. Murat Ülker şöyle anlattı: “Pladis’te olacak en büyük hareket şu. Orada inovasyon mühendisliği yapacağız. Godiva’nın şu anda kendi perakende butikleri dışında, marketlerde satılan bir ürünü yok. Şimdi o kanala yönelik yeni üretimler olacak. Dünyanın uygun yerlerinde uygun pazarlara satacağız. Fiyatları çok ucuz olmayacak, kalitesinden ödün verilmeyecek. Ama şöyle anlatayım. Biz satın aldığımızda Godiva’nın 50 dolardan daha ucuza satılan bir kutusu yoktu. Biz 5 dolara da satın alınabilen küçük ambalajlara yöneldik. İşte şimdi de Godiva markasıyla bisküvi ve çikolatalı ürünler olacak.”

        "ÖZEL UÇAKLA 1 YILDA TAM 2 AYLIK İŞGÜNÜ KAZANIYORUM"

        Murat Ülker’e, Karaman’daki iftar yemeğinde iki meslektaşımla birlikte eşlik ettik. İstanbul-Konya arasında özel uçakla, sonrasında da 1.5 saatlik bir kara yolu boyunca uzun uzun sohbet etme fırsatı bulduk. Uçak yolculukları, insanların, günlük hayat koşuşturması içinde zaman bulamadığı pek çok şey için fırsat olabiliyor aslında. Murat Bey, seyahatlarını özel uçakla yaparak bir yılı 12 ay değil 14 ay olarak yaşadığını söyledi. Hesabını yapmış, özel uçakla yılda 2 aylık işgünü kazanıyormuş. “Bu hesap olmasa özel uçak çok pahalı bir şey aslında” dedi ve geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir seyahatı örnek verdi. “İstanbul, Bombay, Tayvan, Palau, Guam, Filipinler, Seul ve İstanbul rotasını 6 günde kat ettik. Gündüz pilotlar, gece biz uyuyoruz. İşimizi bitirip zaman kaybetmeden dönüyoruz.”

        UÇAK İKİNCİ OFİSİ OLDU

        Murat Ülker’in neredeyse evi gibi olan 12 kişilik uçak, grubun bütün yurtdışı seyahatlerinde kullanılıyor. Bu fotoğraf da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in de katıldığı, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz 45 dakikalık Konya uçuşundan.

        HAT SERGİSİNİ DİJİTALE TAŞIDI

        Sanat yatırımlarıyla tanınan Yıldız Holding, bu yıl da Allah’ın 99 isminin işlendiği Esmâ-ûl Hüsna Sergisi’ni Çamlıca Kampusu’nda açtı. “En Güzel 99 İsim, 99 Yazı” sergisi, genç hattat Mustafa Cemil Efe’nin eserlerinden oluşuyor. Gençler ulaşabilsin diye dijital ortama da taşınmış.

        Diğer Yazılar