Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        65 yaş ve üstündeki kişilere ücretsiz seyahat imkânı sağlayan ulaşım kartını almak için Kadıköy'deki AKBİL gişesine giden okuyucumuz, görevliden 'Bedava kart kaldırıldı' yanıtını aldı. İETT ise "Uygulamaya son vermedik" dedi. Peki gişe memuru, vatandaşı neden kandırdı? Yoksa AKBİL satmak için mi!

        BİLİYORSUNUZ, 65 yaş ve üstündeki kişiler, uzunca bir süredir toplu taşıma araçlarına ücret ödemiyor, İETT'nin verdiği seyahat kartı ile tüm toplu ulaşım araçlarında bedava yolculuk yapıyor. Bu haktan yararlanmak için de gerekli belgelerle birlikte başvuru yapmak yeterli oluyor. Ancak son zamanlarda ücretsiz seyahat kartı hakkında bilgi almak ve başvuru yapmak için bazı noktalardaki gişelere gidenler hüsrana uğruyor. Zira başvuru yapmak isteyenlere 'İETT bedava kartı kaldırdı' yanıtı veriliyor. Tabii İstanbullular da şaşırıp kalıyor.

        ŞİKAYETLER GELİYOR

        Elbette akıllara hemen "Durduk yere neden böyle bir uygulamaya gidildi? Yaşlılara yazık, günah değil mi?" soruları takılıyor. Şu günlerde bu konuda yoğun şikayetler alıyoruz. Ücretsiz seyahat kartı almak isteyen, fakat uygulamanın sona erdiğini öğrenenler yetkililere seslerini duyurabilmek için Acil Şikayet Hattı'na başvuruyor, uygulamayı eleştiriyor, ücretsiz seyahat kartlarının yeniden kullanıma alınmasını istiyor. İşte size çarpıcı bir örnek... Ücretsiz karttan yararlanmak isteyen fakat kartın iptal edildiğini öğrenerek şoke olan bir okuyucumuz, Şikayet Hattı'na gönderdiği elektronik posta mesajında bakın neler anlatıyor...

        GEREKÇEYE BAK!

        "Birkaç ay önce 65 yaşıma girdim. Geçtiğimiz günlerde de Kadıköy'deki Emimönü-Karaköy İskelesi'nin önünde bulunan AKBİL gişelerinden birine giderek 65 yaş ve üstü kişiler için ücretsiz seyahat kartı hakkında bilgi almak ve başvuru yapmak istedim. Ne var ki görevli 'O kart iptal edildi' cevabını verdi. Doğal olarak nedenini sordum. Görevlinin açıklamaları beni hayretler içinde bıraktı. Gişe memuru, 'Tespit edildi, sırf gezme olsun diye kart alıyorlarmış. Örneğin Moda'dan otobüse binip karşıya çay içmeye gidiyorlarmış. Bu nedenle de uygulamaya son verildi' dedi. Sorarım size, en az 65, belki 75 yaşında, emekli bir insan ne yapar başka? Sanki mekiğe binip uzaya gitmiş!"

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Okuyucumuzun başından geçenler akıl alır gibi değil... Yaşlıların gezmek için kart almasını gerekçe göstererek uygulamayı iptal etmek nasıl bir mantıktır?

        İşte bu sorunun yanıtını almak için hemen İETT'yi aradık. İstanbullulardan gelen eleştirileri, hatta gişe görevlileriyle vatandaşın diyaloglarını da aynen aktardık. "Yaşlıların ücretsiz ulaşım hakkı neden ellerinden alındı?" diye sorduk. Aldığımız cevap karşısında da şaştık kaldık.

        HEMEN İHBAR EDİN

        Yetkililer, "Biz uygulamaya son vermedik ki" demesin mi! Peki İETT'nin kartların kaldırılması yönünde bir kararı yoksa gişe görevlileri neden böyle bir işgüzarlık yapıyor? Kendi kendilerine böyle bir açıklama yapma cesaretini nereden alıyorlar? İşte bu soruların yanıtını da İETT araştırıyor. Yetkililerin açıklamalarına göre, bu durumu kendilerine aktardığımız andan itibaren soruşturma başlatıldı. Yaşlılara ücretsiz kartın iptal edildiğini söyleyen gişe görevlileri hakkında işlem yapılacak, yaptırım uygulanacak ki bir daha kimse böyle bir şeye cesaret edemesin, yaşlı başlı insanları üzmesin...

        Eğer size, yaşlılar için ücretsiz ulaşım kartının iptal edildiği söyleniyorsa sakın inanmayın, başvuru yapmaktan vazgeçmeyin, bu arada en önemlisi de İETT'yi arayıp görevlileri ihbar edin..

        İETT: ARAŞTIRIYORUZ, YAPTIRIMIMIZ AĞIR OLACAK

        VATANDAŞTAN gelen şikayetleri aktardığımız İETT yetkililerinden öğrendik ki iki tür AKBİL gişesi var. Biri, İETT'nin kendi gişeleri, diğeri de özel bayiler... Bu özel bayileri işletenler, komisyon karşılığı AKBİL satıyor. Şikayetlerin merkezindeki Kadıköy'de de hem özel hem de İETT gişeleri bulunuyor. İETT yetkilileri, Kadıköy'deki araştırmalarını şöyle anlatıyor: "Kendi bayimizde görevli memurlar, yaşlılara böyle bir yanıt verilmediğini söyledi. Sadece eski yıllara ait ücretsiz kartlarla gelen vatandaşlara kartlarını yenilemelerine dair uyarı yapılmış. Özel bayileri de soruşturuyoruz. Eğer özel bayiler yaşlılara AKBİL satabilmek için böyle bir uyanıklık yaptıysa bunun yaptırımı da ağır olacaktır. Anlaşmalarımızı iptal ederiz. Hem kendi, hem de özel bayilerimizi tekrar tekrar uyardık. Denetimlerimiz de devam edecek. Bu işin peşini bırakmayacağız. Sadece Kadıköy'de değil, kent genelinde kontrollerimizi sürdüreceğiz. Bu konuda İstanbullular da uyanık olmalı. Şikayetlerini tüm detaylarıyla bildirmeli."

        Diğer Yazılar