Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘Özel güvenlik, polis gelene kadar önlem almakla yükümlü’

        Bilgi Üni., Polis Akademisi ve Güv. Bil. Enst. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder AYTAÇ

        BURADA çok ince bir çizgi var, özel güvenliğin bu dozdaki müdahalesi doğru mu değil mi noktası tartışmalı. Özel güvenlikçiler, polis gelene kadar gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Polis geldiği anda bu görevi biter. Bu olaylarda kastı aşan tavır var mı? Keşke öğrenciler ve Ankara’daki diğer protestocular, işçiler eylemlerini, kendilerine ayrılan, gösterilen yerde yapmış olsalardı. O bölgeden çıkınca orası ne siyah ne de beyaz, artık gri bir alan oluyor ve bu gri alandan bakınca özel güvenlikçiler de öğrenciler de bir açıdan haklı, bir açıdan haksız oluyorlar.

        ‘Özel güvenliğin de polis kadar orantısız güç kullanma hakkı var’

        Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Ceza Hukuku, Polis Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku Uzmanı Prof. Dr.Mesut Bedri ERYILMAZ

        ÖZEL güvenlikçilerin güç kullanma yetkisi var, fakat normal polisler gibi değil. Meşru müdafaa bağlamında, birine bir şey olduğu zaman kendilerini ve o kişiyi savunmak için, tehlikeyi def etmek için, tıpkı normal bir vatandaş ne kadar güç kullanıyorsa o kadar güç kullanma yetkisi var. Tehlikenin, kendi özel alanlarına girmesini engelleyecek kadar. Yetkileri polis kadar geniş değil. Türkiye’de özel güvenlikçiler yetişirken biz “Çok hata yapacaklar, çok davalar açılacak” diye bekliyorduk ama bugüne kadar olmadı. Çünkü bu özel güvenlikçiler iyi eğitilmediler, yetkilerini öğrenemediler. Olaylara karışmadılar, hep polise haber vererek arka planda kaldılar. Ancak bu son olaylarda yaşanan tekme tokat, orantısız güç kullanımıdır ve bu konuda tüm güvenlik güçlerinin olduğu gibi özel güvenlikçilerin de orantısız güç kullanma yetkisi vardır. Şimdi cop, kelepçe, gaz kullanabilirler mi bu tartışılıyor. Zaten kelepçe ve cop taşıyorlar ama kullanımı yaygınlaşmadı. Silah konusunda ise meşru müdafaa kapsamında kullanabiliyorlar.

        ‘Sadece görev alanları içinde zor kullanabilirler’

        Eski Başkomiser Anıl AKSOY

        ÖZEL Güvenlik Yasası birtakım değişiklikler gördü, bu değişikliklerden sonra şöyle bir madde eklendi: “Özel güvenlik güçlerinin, görev alanlarında zor kullanma yetkileri vardır.” Polisin de bu yetkisi vardır, Emniyet Teşkilatı Kanunu’nda yazılıdır. Polis bu yetkisini her yerde kullanabilir ama özel güvenlik görevlileri sadece görev alanlarında kullanabilirler.

        Diğer Yazılar