Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul’da gerçekleştirilen Norveç Deniz Ürünleri Akademisi’ne katılan, Norveç Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırma Enstitüsü Araştırma Direktörü Livar Froyland, deniz ürünlerinin faydalarını anlattı. Froyland, “Balık tüketimi ani kalp krizi riskini azaltıyor” dedi

        Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin organizasyonuyla 23-25 Mayıs arasında d.ream Akademi’de, Norveç Deniz Ürünleri Akademisi gerçekleşti. Konu kişisel olarak da mesleki olarak da sevdiğim balık ve özellikle somon olunca, ben de 23 Mayıs’ta oradaydım. Norveç Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırma Enstitüsü Araştırma Direktörü akademisyen Livar Froyland, bu etkinlik için İstanbul’a gelen isimlerden biriydi. Deniz ürünlerinin yararları hakkında konuşan Froyland, “Deniz ürünlerinde bulunan iyot, Omega 3 yağlı asitleri, vitamin D ve balık proteinlerinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Düzenli deniz ürünleri tüketmenin bazı kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasında ve ani kalp krizi riskini azaltmada etkili olduğunu söyleyebiliriz” dedi ve ekledi:

        ‘SAĞLIKLI BİR DİYETTE HER ÇEŞİDİ OLMALI’

        “İyot açısından fakir beslenen annelerin çocuklarında öğrenme ve dikkat eksikliği meydana gelebiliyor. Omega 3 yağlı asitleri açısından fakir beslenen anne adaylarının doğum sonrası depresyon riski çok daha fazla oluyor. Her balık türünün farklı besin değerleri vardır ve farklı oranlardadır. Mesela somon ve uskumru Omega 3 yağlı asitleri, ringa balığı vitamin D, morina balığı ise iyot açısından zengindir. Sağlıklı bir diyette her çeşit balık, et ve sebzeye yer vermek gerekir.”

        Livar Froyland’ı yakalamışken kendisine aklımdaki soruları sordum. İşte sizin de merak ettikleriniz:

        - Türkiye’de balık tüketimi çok düşük. 3 tarafı denizlerle çevrili ama çok fazla balık yenmiyor? Neden sizce?

        Ülkelere göre tüketilen et değişiyor. Bazı ülkelerde daha çok kırmızı et, bazılarındaysa balık tüketiliyor. Aslında tüm protein gruplarından tüketmek gerekiyor.

        ‘HAFTADA 2-3 KEZ BALIK TÜKETİLMELİ’

        - Balığın beyin ve kalple ilişkisi hakkında neler söylersiniz?

        Kalp, beyin sağlığı gibi ayrım yapmadan; Omega 3 asitleri, D vitamini ve protein açısından balık insan sağlığı için çok değerli. Mutlaka tüketilmeli.

        - Balık ne sıklıkta tüketilmeli?

        Haftada 2-3 gün tüketilmesini öneriyoruz.

        - Siz ne sıklıkta balık yiyorsunuz?

        Haftada 4-5 kez yiyorum ama ille de akşam yemeğinde değil. Sabah, ara öğünde, ana öğünde, günün farklı saatlerinde tüketebiliyorum. Biz, öğle yemeğinde balık ekmek yeriz genelde.

        - Füme balıklarla ilgili neler söylersiniz? Tuz oranları çok yüksek değil mi?

        Bence sorun yok. Çok tuzlu olduğunu düşünmüyorum. Zaten kırmızı et yerken de üzerine fazlaca tuz dökülüyor. Bence barbekü bir ete göre daha az tuz içeriyor.

        - Siz bebeklere ne zaman balık vermeye başlıyorsunuz?

        6’ncı aydan itibaren. Eğer anne sütü almıyorsa 4’üncü aydan itibaren başlayabiliyor.

        ‘ÖZELLİKLE HAMİLELİK DÖNEMİ İÇİN ÖNEMLİ’

        - Bizde önce kırmızı et, sonra tavuk, sonra balık veriliyor. Sizdeki sıralama nasıl?

        Biz balığı hemen veriyoruz ama dediğim gibi tüm protein gruplarından vermek gerekiyor. Beklemek yerine bir an önce vermek vücudun balığa daha çabuk alışmasını sağlar. Özellikle hamilelik döneminde daha çok deniz ürünü ve balık yenmeli. Bebek anne karnındayken anne ne yerse onu alıyor. Hamileyken somon yiyen annelerin bebekleri daha iyi Omega 3 almış oluyor.

        - Porsiyon ölçünüz nedir?

        Bizde somonun porsiyonu 100-150 gram arasında değişiyor. Tek öğünde yemek çok geliyorsa ara öğünlere de bölünebilir.

        - Peki somon ve kolesterol arasında nasıl bir ilişki var?

        Omega 3’ten zengin beslenirseniz, kötü kolesterol düşer ve iyi kolesterol artar. Çiftlik somonu Omega 3 açısından çok zengindir. Uygun miktarlarda tüketmek önemlidir. Ama her şeye rağmen diğer et çeşitlerine göre fazla da olsa balık yemek çok çok daha iyidir. Kolesterolü yüksek olan birine bile verilebilecek en sağlıklı et somon yani balıktır.

        ‘Beyin ve cilt için çok faydalı’

        DÜNYANIN en prestijli aşçılık yarışması olan Bocuse D’or Avrupa 2016’da gümüş madalya kazanan Norveçli şef Gunnar Hvarnes de, Norveç Deniz Ürünleri Akademisi’ne katılmak için İstanbul’daydı. Şefler için bir atölye çalışması gerçekleştiren Hvarnes, somon, morina, uskumru balıklarını pişirme, kesme ve sunum teknikleriyle ilgili tecrübelerini paylaştı.

        SOMON KEBAP TADIMI

        Hvarnes ayrıca, Türk ve Norveç lezzetlerini buluşturan ‘Norveç usulü somon kebap’ pişirdi. Balık baharatlarla birleşince gerçekten tadı çok güzel oldu. Bence bizim damak tadımıza gayet uygun. Somon carpaccio ve nohut yatağında fırınlanmış somon da çok lezzetliydi.

        Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Orta ve Doğu Avrupa Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen ise etkinlikteki workshop çalışmalarıyla yakından ilgilendi. Balık seçerken Türklere benzediğini söyleyen Heggen şöyle devam etti:

        “Tıpkı Türkler gibi balık tezgâhını ziyaret ederim ve taze ne var ona bakarım. Somon en çok satın aldığım balık. Birçok kullanım ve pişirilme şekli olduğundan somonla birçok farklı lezzet yapabiliyorum. Beyin, cilt, saçlar ve kalp için çok faydalı. Haftada en az 1 kere somon yemeğe özen gösteriyorum. Türkiye’ye geldiğimde yerli deniz ürünlerini denemeyi de çok seviyorum. Kalkan favorilerim arasında yer alıyor.”

        Diğer Yazılar