Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        RAMAZANIN sonuna doğru yaklaşıyoruz. Bayram öncesinde herkes seyahat planlarını yapmaya başladı. Artık açlık duygusunun yerine daha manevi duygular geçti. İlk günlerin zorluğu olmuyor ama sıcaklarla baş etmek hiç de kolay değil. Ramazan yaz aylarına denk gelince, “Su içsem yeter” demeye başlıyor insanlar. Uzun süre açlık sonrasında pek de bir şeyler yiyecek halimiz kalmıyor. Belki de bu yüzden kahvaltılıklarla iftara başlamak ve biraz çorba içmek çok iyi geliyor. Ana yemekte herkes durup “Yesem mi?” diye düşünüyor.

        HAFİF BİR TERCİHTE BULUNUN

        Bol bol su içiliyor çünkü günün en zor kısmı susuz kalmak. Bunun için sahurda gün içinde sizi daha da çok susatacak aşırı yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Turşular, tuzlu peynirler ve zeytinler yerine bol lifli, tuzsuz seçenekler olabilir. Kuruyemiş yiyorsanız yine tuzsuz olanları seçmeyi unutmayın. Yemek sofralarında su var ama bazen yetmiyor. Bizim bir de yemekte bir şeyler içme alışkanlığımız var. “İçecek ne var?” diye soruyoruz annemize hemen. Misafir geldiğinde bunu daha çok önemsiyoruz. “Yemeğin yanında ne içebilirim?” diye sorduklarında ben “Bardak su hep olmakla beraber, soğuk çay gibi hafif bir içecek olabilir”diyorum. Çünkü içindeki şeker oranı diğer seçeneklere gore daha düşük. Ayrıca “Şeker istemem” diyenler için light-şekersiz seçenekleri de var.

        SOĞUK ÇAY ÇOK UYGUN BİR SEÇENEK

        Bu sofrada meyve suyu içmek biraz fazla yoğun ve şekerli bir seçim. Zaten meyvenin kendisini ve mümkünse kabuklarıyla yemek daha doğru. Gazlı içecekler de bir seçenek, onların da şekersiz olanı var ama bana sorarsanız, yaz akşamlarında ramazan sofrası için uygun olan serin, ferahlatan ve masum bir seçenek olan soğuk çaylar. Sıcakta buz gibi bir içecek rahatlatıyor. Sofrada bizi mutlu eden, keyif veren, ferahlatan seçenekleirin de olması gerekiyor. Tabii yemekler beraber su dışında bir şey içmek istemeyenler için yemek sonrası da olabilir. Sıcakta çay içmeyi sevmeyenler de “Soğuk çay içebilir miyim” diye soruyorlar. Sanırım gece televizyon karşısında zararsız içecek arayışı içindeyiz. Bir şey yiyecek halimiz pek kalmıyor.

        Çayla hazırlanan içecekler sağlıklıdır

        - 1 kutu soğuk çay yaklaşık 100 kalori civarında. İçinde çok az şeker var. Bu sebeple aralarda rahatlıkla içebilirsiniz.

        - İçinde katkı maddesi bulunmaz. Doğal bir serinlik ve ferahlık sağlar. Sıcaklarda çok iyi gelir. İçinde renklendiriciler de yoktur. Rengi tamamıyla çayın kendi renginden gelir. Bu nedenle rahat içebilirsiniz.

        - Çayın ne kadar sağlıklı olduğunu, içindeki antioksidanların ve flavanoidlerin bizim için ne kadar önemli olduğunu sürekli hatırlatıyoruz. Antioksidanlar meyvelerde, sebzelerde, kakaoda ve çayda bulunur. Yeşil çayda siyah çaya göre daha yüksek miktarda vardır. Çayla hazırlanan içecekler bu yüzden sağlıklıdır.

        Suyunuza lezzet katın

        BU arada “Ne içerseniz için yanında suyu unutmayın” diyorum, biliyorsunuz. İşte “Su içmek istiyorum ama içemiyorum” diyenler için güzel bir karışım: 1 litre suyun içine taze nane yaprakları, 1-2 dilim limon ve 1-2 dilim yeşil elma atın. Ramazanda su eksiğinizi gece boyunca bu karışımla karşılamaya çalışın.

        Ramazanda Türk kahvesi içilir mi?

        BU soru çok soruluyor. Yemeğin üzerine bir kahve bizim kültürümüzde var ama demir emilimini azaltmaması için yemekten 1 saat sonra içilebilir. Sonrasında da bir meyveyle ara öğün yapabilirsiniz.

        Diğer Yazılar