Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Acaba metabolizmam iyi çalışıyor mu? Bu genetik bir şey mi? Oturduğum yerden daha fazla kalori yaksam, ben de metabolizması çok hızlı çalışan insanlardan olsam... Biraz daha rahat yesem de kilo almasam... Hadi bu yazıyı okuyun, size metabolizmanız hakkında güzel haberlerim var!

        METABOLİZMAMIZ her gün binlerce işle uğraşıyor. Günlük rutin işlerini yapıyor. Nefes alıp verme, bağırsakların çalışması, kalp atışları, ciğerler, mide ve sindirim sistemi, o kadar çok işi var ki... Bu işler için yani sadece metabolik işler için harcadığı enerjiye metabolik hız diyoruz. Dinlenir pozisyonda vücudun yaktığı kalori miktarı diye de tanımlayabiliriz.

        ÖLÇTÜREBİLİRSİNİZ

        Peki bu değeri ölçebilir miyiz? Evet, boy ve kilomuzla hesaplanabilen bazı formüller var. Bu formüllere göre metabolik hız hesaplanabilir ama bunlar her zaman doğru çıkmayabilir. Gerçek ölçümü yapan bazı cihazlar var. Bunların bazıları oksijen ölçümüyle size sonuç verirken, bazıları da elektrik akımıyla ölçüm yapan cihazlar. Siz de bir diyetisyene veya hastaneye gidip vücut analiz cihazında ölçüm yaptırabilirsiniz. Bu şekilde metabolik hızınızı öğrenirsiniz. Formüllerle boğuşmanıza gerek yok.

        Metabolik hız ne kadar fazlaysa o kadar iyi kalori yakabiliyoruz demektir. Yani bu çok çok iyi bir şey! Kilo kontrolünde daha başarılı olmak belki de bu sayede oluyor. Çünkü metabolik hızı yüksek olan biri, uyurken bile yavaş olan birine göre daha çok kalori yakabilir.

        Uyku düzenli ve kaliteli olmalı

        METABOLİZMA hızı herkeste aynı olmak zorunda değil. Metabolik hız sandığınız kadar da kolay artmaz. Kas kitlesi de öyle! Spora yeni başladıysanız kendinize zaman tanıyın. Birkaç ay sonra artışı göreceksiniz.

        Yanda sıraladığım maddeler metabolizmanızın yavaş çalışan birine göre biraz daha fazla çalışmasını sağlayabilir ama kilo verme hızınız artmıyorsa bunun sadece metabolik hızla ilgisi olmayabilir. Porsiyonlarınıza ve öğün saatlerinize dikkat edin. Uyku saatlerinin düzensiz ve kalitesiz olması da metabolizmanın hoşuna gitmez. Tiroit probleminiz varsa metabolizmanız yediklerine göre değil, tiroit hormonuna göre karar verir. Bu ayrıntıları da unutmayın!

        Metabolik hızı artırmanın yolları

        METABOLİK hızı artırmanın birkaç yolu var. Aşağıda yazdıklarımı yaparsanız daha fazla kalori yakabilirsiniz.

        1. Hareket edin !

        Metabolik hızı artırmak demek aslında vücudunuzdaki kas kitlesini artırmak demektir. Kas kitlesini artırmak demek 24 saat boyunca daha çok kalori yakabilmek demek! Bunun için yapmanız gereken şey hareketli bir yaşamı seçmek. Gidebiliyorsanız düzenli spora gidin ama gidemediğinizde de oturmayın!

        - Yürüyün.

        - Asansöre binmeyin.

        - Arabanızı az kullanın.

        - Masanızdan kalkıp suyunuzu kendiniz alın.

        - Yan odaya telefon açmayın, gidip söyleyin.

        - Atlayın, zıplayın, top oynayın.

        - Hafta sonları brunch sonrası yeşil bir alanda top oynayarak yediklerinizi yakın.

        Bu dediklerimle 10 adım fazla attınız diyelim ki, bunu günde 10 kere yaptınız, etti 100 adım. 100 adım yarın olacak 200 adım. Yeter ki başlayın.

        2. Gün de 2 fincan yeşilçay

        Metabolizmayı hızlandırabilecek en güzel içeceklerden biri yeşil çay. Hem hızlandırıyor hem de içindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Zayıflarken güçlenmenizi sağlıyor. Günde 2 fincan tarçınlı yeşil çay size ve metabolizmanıza çok iyi gelebilir. Benden söylemesi...

        3. Kahve lazım!

        Kahve sadece uyarıcı değil, metabolik hızı da artırabildiği için işinize yarar. Günde 1-2 fincan kahve içmenizi öneririm. Birini sabah, birini öğleden sonra için ve metabolizmanızı canlandırın.

        4. Balık tüketin

        PROTEİNİ et, balık, tavuk, hindi, süt, yoğurt, ayran, peynir ve yumurtadan alıyoruz. Bu grup kas kitlesi için çok değerli ve daha güçlü kaslarımızın olması için günlük beslenmemizde yer alması şart. Yeteri kadar protein almak hem tok kalmak hem de metabolizmayı çalıştırmak demektir. O zaman her öğüne biraz protein koyun. Vejetaryenseniz süt-yoğurt-ayran, kurubaklagiller ve yumurtayı sık tüketmeyi unutmayın.

        5. Ara öğünler ne işe yarar?

        Hep dediğim gibi sık sık beslenin ama uygun miktarlarda tabii. Kendinizi 3 saatten fazla aç bırakmayın. Sabah 2 ceviz atıştırın, öğleden sonra 1 sütlü kahve için. Ara öğünler metabolizmanızı hızlandırır, aç kalmaksa yavaşlatır! Düzensiz beslenmek metabolizmanın hiç hoşlanmadığı bir durumdur!

        Diğer Yazılar