Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gıda güvenliği kafamızı karıştıran başlıca konulardan biri. Kiminle konuşsam bana “Yediğimiz gıdalar yeterince güvenli mi? Öyle değillerse bu gıdalar bizi hasta eder mi, kanser olmamıza yol açar mı?” diye soruyor. İşte gıdalarla ilgili dikkat etmemiz gerekenler ve kanserden korunmak için alabileceğimiz başlıca tedbirler...

        Son günlerde kafamızı karıştıran konuların başında geliyor gıda güvenliği! İyi beslenme-kötü beslenme dışında yediğimiz gıdalar iyi mi kötü mü? Bu gıdalar bizi hasta mı ediyor? Yemesek daha mı iyi? Organik beslenme yeterli mi? Organik besinler bulamıyorsak ne olacak? Bu kötü gıdalar bizi kanser mi yapar? Çocuklarımızı nasıl koruyacağız? Doğal gıda yeterli mi?

        Sizin de aklınızda bunlar gibi bin soru var elbette. Ben biraz anlatsam bu sorular 3 bine çıkar. Kiminle konuşsak sorular artıyor. Neden mi? Çünkü tek bir suçlu aramak her konuda olduğu gibi çok anlamsız. Her yönden bakalım bu işe. Kanser olmaktan korkuyorsanız, hastalanmaktan kaçıyorsanız, “Ben dikkat etmek istiyorum” diyorsanız yapmanız gereken şey sadece iyi beslenmeyle bitmiyor. İyi gıdaya ulaşana kadar çeşitli zorluklardan geçiyoruz.

        Size çok önemli bir liste hazırladım. Kanserin artmasının sebeplerini tüm dünya tartışırken ve hâlâ kesin bir bilgi bulunamazken, biz bu hastalığa karşı elimizi güçlendirelim. Kendinizi ne kadar iyi korursanız, kendinize ne kadar iyi bakarsanız o kadar güçlüsünüz demektir. Güçlü bir beden için sadece sağlıklı yemek veya yediğini zannetmek de yetmez sadece spor salonlarında yatıp kalkmak da!

        Hayatımızın, sağlığımızın kötü olmasını sağlayan ne varsa tek tek dokunalım onlara... Takıntı haline getirmeden, strese girmeden, bunları yaşantımızın içine sokmak bizi güçlendirir, korur. Sonrası ne olur, kimse bilmez ama uzun, kaliteli ve sağlıklı yaşamak için bunları yapın.

        Azı karar çoğu zarar!

        Her şeyin dozu önemli! İhtiyacın kadar yemek ye! İhtiyacın olduğu kadar hareket et! İhtiyacın olduğu kadar para harca! Ne varsa dengesini unutma. Yemekten tek başına korkmanın bir anlamı yok. Paketli gıdalardan ödü kopanlar, İstanbul’da yaşamak, bu kirli havayı solumak, tüm gün elinde cep telefonuyla oturmak, yürümemek, asansöre binmek, araç kullanmak... Ben bunların paketli gıdalardan ve katkı maddelerinden çok daha zararlı olduğunu düşünüyorum.

        Yanlış anlaşılma olmadan bir açıklama yapayım, paketli gıdalar deyince benim aklıma binlerce çeşit geliyor. Organik bir markanın organik pekmezi de paketli gıda, adını bilmediğiniz merdiven altı bir firmanın içine ne koyduğunu bilmediğiniz ürünü de... O yüzden paketli gıdaların hepsini bir tutmayın. İyisi de var kötüsü de! Sizin bilmeniz gereken de bu.

        Yapmamız gereken etiket okumak ve gıdanın içeriği hakkında üreten firmaya ulaşıp sorular sorabilmek. Unutmayın, doğal zannettiğiniz bir besin hiç de masum olmayabilir. Bu yüzden araştırın ve sorgulayın. “İyi gıdayım” diyen markalara sorun, acaba neye göre iyi gıdayım diyor? Mesela analizler yapılıyor mu ? “Katkısızım” diyenlerden belge isteyin, buna hakkımız var.

        Doğal ürünler gerçekten doğal mı?

        “Doğalım, iyiyim, tazeyim, organiğim” diyen markalar, ürünler artıyor. Bazıları çok iyi çalışmalar yapıyor, en iyisini sağlamak için çabalıyor ama hepsi aynı değil. Pazardan aldığınız elmanın nereden geldiğini biliyor musunuz? Üzerine sıkılan ilaçların kontrolünü kim yapıyor? Ya kabuğu vitamininde olan elmanın kabuğunu yemek size zararlı ilaçları yüklüyorsa? “Sebze ve meyveyle doğal besleniyorum” derken sürekli zirai ilaç alıyor olabilir miyiz?

        Biliyorum bunları duydukça moraliniz bozuluyor. Ben iyi gıdaya hepimizin ulaşması gerektiğini, pazardaki, marketteki, internetteki tüm ürünlerin bu seviyede olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için biz daha çok yazmalı, siz de daha çok sormalısınız.

        Kansere karşı koruyucu 20 davranış

        1. Mutlu yaşamak için hayatı zorla, en önemlisi bu!

        2. Stresi görünce koşarak uzaklaş!

        3. Sigara içme!

        4. Alkolü abartma.

        5. Fast food yeme.

        6. Doğal ve yerel beslen.

        7. Kilonu koru ama bunun için yanlış diyet yapma!

        8. İçinde ne olduğunu bilmediğin ürünleri, gıdaları, besin desteklerini kafana göre kullanma!

        9. Temiz havayı bul, orada yaşa.

        10. Telefondan, televizyondan, bilgisayardan uzak dur.

        11. Doğayı koru, kirletme!

        12. Ağaçları kesme, zarar verme.

        13. Toprağı kirletme.

        14. Sevgini, sıkıntını, duygularını içine atma.

        15. Otomobile az bin.

        16. Yürü! Daha çok yürü!

        17. Doktorun zorunlu kılmadıkça ilaç kullanma.

        18. Hayata küsme.

        19. Sev, fark et, dinle, şükret, inan, yap!

        20. İyi beslen, iyi uyu, iyi gül, iyi sohbet et.

        Diğer Yazılar