Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugünlerde çoğunluk acilen zayıflama çabasında! Oysa amacımız yaşam şeklimizi değiştirmek olmalı!

        Hadi bir soruyla balşayalım. Yaz yaklaşırken bir diyetisyene en çok sorulan soru nedir?

        A) Acil zayıflamak için ne yapabilirim?

        B) Yaşam şeklimi nasıl değiştirebilirim?

        C) Kalıcı zayıflamak için neler yemeliyim?

        Evet, tahminleri alalım... Elbette A şıkkı! Bildiniz! Aslında sormamız gerekenler B ve C ama nisan ayından sonra A şıkkına takılı kalıyoruz. Bu değişmeyecek gibi ama yine de umudumuz var. “Sürekli diyet yapmaktan bıktım, artık hayatımı değiştirmek istiyorum” diyenler artıyor. Örneğin yürüyüş yapmanın zayıflamak için değil, sağlıklı yaşamak için olduğunu artık biliyoruz. Ama yapmaya üşeniyoruz, o ayrı. Eve yaptığımız alışveriş biraz olsun değişti. Eskiden sadece diyet yaparken kepekli ekmek yerken, artık tam buğday ekmeğini daha sağlıklı olduğunu bildiğimiz için alıyoruz.

        Her yazımda bahsettiğim motivasyon cümlemiz neydi? Hepsinin aynı anda olması şart değil, her gün bir adım atın! Bu adımlar sizi güzel bir yere götürecek. Arkanıza dönüp baktığınızda “Aylardır şeker yemedim, yıllardır az tuzlu besleniyorum, haftalardır çok iyi su içiyorum” dediğinizi fark edeceksiniz.

        Toplama bakmalısınız

        Unutmayın, size iyi gelecek tek bir şey olamaz! İyi yaptığınız şeylerin toplamı size iyi gelir. Vücudunuza yaptığınız kötülüklerin toplamını da unutmayın! Ayda 1 tatlı yemenin sorun olmadığını bilin. Ama her gün tatlı ve aburcubur yemek, sürekli şekerli içecekler içmek, fazla alkol tüketmek, sağlıklı yemeklerin az olması, az su içmek, fast food yemek ve hareketsiz yaşamın zararı sadece kilo problemi değil, hastalıklar olarak da karşınıza çıkar.

        Sağlıklı yaşam yolunda atılması gereken 10 adım

        Bugünü değişimin ilk günü ilan edelim! Bugün sadece bir şeyi değiştirin ve her gün 1 şeyi daha... Nereden mi başlayalım? İşte size 10 adım

        1. Bugün kaç bardak su içtiğinizi sayın. Toplamda 2-3 lt su içiyor olmalısınız. Bu da 8-12 bardak su demek. Diyelim ki sadece 3 bardak içtiniz, 1 bardak ilave edin. Bugün 4, yarın 5, sonra 6. Her gün 1 bardak ilave!

        2. Yeşil çaya bir şans verin. Hâlâ denemediğinizi biliyorum. Artık çok fazla çeşit var. Aromalı olanlarını deneyebilir ya da hafif içimli bir yeşil çay alıp kendiniz aromalandırabilirsiniz. İçine toz tarçın, karanfil, limon ne isterseniz katabilirsiniz.

        3. Her öğüne taze sebze ve salata koyun. Sabah kahvaltıda domates, biber, maydanoz, salatalık tüketin. Öğle yemeğinde, roka salatası, akşam yemeğinde karışık salata... İsterseniz sadece söğüş bile olabilir. Ya da yoğurdun içine koyacağınız salatalık, semizotu... Seçenekleri düşünmeye başlayın. Sebzesiz sofra olmasın!

        4. Protein eksik kalmasın. Sabah yumurta ve peynir, öğle ve akşam yemeğindeyse birinde ızgara et/balık/ tavuk veya kıymalı sebze olabilir. Kurubaklagil yemeği de haftada 2 gün olmalı. Kıymalı mercimek de olur, salatanın içine haşlanmış nohut da...

        5. Her gün yoğurt tüketin! Yoğurt sağlık demek, temizlik demek, bağışıklığı güçlendirmek demek, sağlıklı bağırsaklar demek! Günde 2 kâse yoğurt yemeniz gerekiyor. Birini cacık veya yoğurtlu semizotu şeklinde tüketin. Biri de sade yoğurt olsun. İsterseniz içine ilave probiyotik ekleyebilirsiniz.

        6. Haftada 2-3 gün balık yemelisiniz. Evet sınırları zorluyorum! 2-3 gün! Deneyin! Nasıl iyi geldiğini göreceksiniz. Çocuklarınız varsa onlar da şimdiden alışsın!

        7. Tam tahılları tercih edin. Ekmeğin esmeri, makarnanın tam buğdayı, bulgurun bile kepeklisi olsun. Lif oranı yüksek ne varsa mutfağınızda bulunsun.

        8. Glisemik endeksi düşük yiyecekleri tercih edin. Meyvelerden karpuz ve kavun yerine çilek ve yeşil erik olsun. Glisemik endeks tablosunu araştırın. Düşük glisemik yükle beslenmeye başladığınızda iştahınız azalacak, kilo kaybı olacak. Özellikle karın çevresinden kilo vermeye başlayacaksınız.

        9. Zeytinyağı! Sadece zeytinyağı yeter! Diğerleri şart değil ama zeytin ve zeytinyağı şart! Sebze ve salatanın içine zeytinyağı ekleyin. Kalbinizi, beyninizi, cildinizi, ruhunuzu koruyacak en değerli besinlerden biridir zeytinyağı.

        10. Beslenmenizde sağlıklı ara öğün olarak kuruyemişler olsun. Ceviz, badem ve fındığın en değerli ara öğünler olduğunu bilin. Çekmecenize, çantanıza koyun. Çok değil, 1-2 tane atıştırın yeter.

        Diğer Yazılar