Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇOCUKLAR için sütün önemini bilen ve dikkat eden bir ülkeyiz. Buna rağmen ülkemizde süt içme oranının günde kişi başı sadece 1 çay bardağı olduğunu biliyor muydunuz? Önemini biliyoruz ama uygulamada o kadar da iyi değiliz. Çocukken her gün süt içmek ne kadar önemliydi? Sütümüzü içmeden uyumamız mümkün müydü? Peki ya sonra. İhtiyaç bitmiyor ama tüketim azalıyor. Taa ki doktor, 40 yaş sonrasında, "Kemik erimesi başlamış, tedavi etmeliyiz" diyene kadar... Bir anda tekrar süt tüketimi başlıyor. Peki 40 yaş sonrası süt içmeye başlamak yeterli mi? Tedaviye iyi geliyor mu, kemiklerinizi güçlendiriyor mu?

        ÇOCUKLARIN BOYUNU UZATIYOR MU?

        Çocuklar boyları bir an önce uzasın isterler, hemen büyümek ve güçlü olmak... Belki de örnek aldıkları anneleri, babaları gibi kocaman olmak... Bunun için süt vazgeçilmez! Sütün içindeki kalsiyum, D vitamini ve protein hem kemiklerin hem de kas kitlesinin güçlenmesini sağlar. Yani çocuğun büyümesini ve boyunun uzamasını. Peki boy uzamasına sütün etkisi ne kadar? Şu anda boyu kısa olanlar süt içmedi mi? Hayır, demek istediğim şu; anne ve babadan size geçen genlere göre boyunuz ne kadar uzayabilirse yani kapasite ne ise o kadar uzar ve bunu süt ve süt ürünleri sağlar. Yani annesi 150 cm, babası 160 cm olan birinin çocuğu çok süt içerek 2 metre olmaz, ama yeteri kadar süt, yoğurt, ayran tüketimi ile babasının boyunu yani 160 santimi geçebilir. Maksimum ne ise ona ulaşmanızı sağlar.

        ARA VERİNCE GAZ PROBLEMİ ÇIKABİLİR

        Genelde orta yaş grubunda, "Süt içer misiniz?" diye sorduğumda, çok seven olursa içtiğini, çok sevmeyenlerin ve hiç sevmeyenlerin hiç içmediğini duyuyorum. İçmeme sebepleri arasında tadını sevmeme, kutu içeceklere olan güvensizlik, katkısız inek sütü bulduğuna inanmama ve en çok da gaz şikâyeti olduğunu duyuyorum. Laktoz intoleransı dediğimiz problem, süt içtiğimizde oluşan gaz ve ishal gibi durumlardır. Sütün içinde bulunan laktoz proteinini vücutta bulunan laktaz enzimi sindiremez, yetersiz kalır. Bazılarında bu hafif gaz şikâyeti bazılannda da şiddetli gaz sancısı ve ishal olarak görülebilir.

        Laktoz intoleransının çeşitleri vardır. Eğer şiddetli bir problem yaşıyorsanız marketlerde bulunan laktozsuz sütten içebilirsiniz. Bu kadar şiddetli olmuyor ama sizi rahatsız ediyorsa normal süt içebilirsiniz. Vücudunuzdaki laktaz enziminin yavaş yavaş yeterli seviyeye gelmesi için yavaş yavaş miktarını artırmalısınız. Her gün 1/2 çay bardağı süt için. 3 gün sonra 1 çay bardağı, 3 gün sonra 1/2 su bardağı ve 3 gün sonra 1 su bardağına çıkın. 3 günler kişiye göre değişebilir, 5 günde 1 artırsanız da olur.

        SÜT İÇİN ÇÜNKÜ:

        ■ Sadece çocuklar ve yaşlılar değil herkes süt içmeli. Her yaşta süt için.

        ■ Sütün içine biraz toz tarçın ilave ederseniz kan şekerini dengeye sokar.

        ■ Günde 1 bardak süt, günde 2 bardak da yoğurt tüketin. Toplam 3 bardak sağlıklı bir birey için gayet yeterli.

        ■ Süt, içindeki kalsiyum nedeniyle yağ yakımında etkilidir. Her gün 1 bardak süt içmek formunuzu korur, rahat zayıflamanızı sağlar.

        ■ "Süt inekler için, süt insanlar için değil" diyenlere gülüp geçin. Bu size hiç mantıklı geliyor mu? Beslenme bilimi her gün süt içilmesi gerektiğini söylüyor. Diyetisyen olmayan ama beslenme hakkında bilgiler veren herkesten kendinizi koruyun. Her duyduğunuza inanmadan, size annenizin, büyüklerinizin, eskilerin söylediklerini hatırlayın. Gelişmeleri onlardan öğrendiklerinize göre güncelleyin, geliştirin. Bir diyetisyene ulaşma imkânınız varsa aklınızı karıştıran soruları işin uzmanına sorun. Ulaşabileceğiniz kimse yoksa bana yazın.

        Diğer Yazılar