Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sağlıklı beslenmeye önem verenler ‘yağlar’ ile ilişkisini seviyeli tutan kişilerdir. Çok seçici olan insanlar gibi, eğer kilosuna dikkat ediyor veya sağlıklı bir mutfaktan beslenmeye özen gösteriyorsa evine soktuğu yağı da bilir, yemeklere koyduğu yağı da. Yağlar hem sevdiğimiz hem de korkuğumuz besinler grubuna giriyor.

        YAĞ BİZE KİLO ALDIRIR MI?

        KİLO aldığımızda yağ oranımız artıyor. Peki sadece yağlı besinler mi bize kilo aldırıyor? Hayır. Dengesiz beslenme, yetersiz ve düzensiz beslenme, karbonhidrat veya proteinin gereğinden fazla alınıyor olması, fazla şeker, hareketsizlik gibi kilo almanın onlarca nedeni var. Yani sadece ‘yağlı’ beslenmek tek başına sebep değil.

        YAĞSIZ DİYET ZAYIFLATIR MI?

        EĞER kilo vermek istiyorsanız , vücudunuza ihtiyacı olanları vereceksiniz. Yani yeteri kadar yağ, protein, karbonhidrat ve sıvılar... İhtiyacı olan yağ miktarı kişiye göre değişir ama yağsız diyetler daha hızlı yağ yakımını sağlamaz. Hatta bazı sakıncaları bile vardır. Bazı vitaminler sadece yağda emilirler ve bu sebeple yağsız beslenme vitamin emilimini azaltır.

        YİYECEKLERDEKİ YAĞLAR İYİ MİDİR?

        ASLINDA bu yağların bize iyilikleri ve kötülükleri vardır. Örneğin, cevizden gelen yağ iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürür. Fazla yediğinizde size kilo aldırabilir ve kan yağlarını artırabilir.

        SUSAMYAĞI TOK TUTAR

        SUSAM YAĞINI çok kullanmıyoruz ama susam kullanıyoruz. En çok sevdiğimiz simidin üzerindeki susamları temizleyip daha hızlıca zayıflayacağını zannedenler, o susamları yerseniz daha uzun süre tok kalacaksınız ve damarlarınıza iyi gelecek bir yağ almış olacaksınız, haberiniz olsun.

        YAĞI NERELERDEN ALIYORUZ?

        - Zeytin

        - Zeytinyağı

        - Ayçiçek yağı

        - Mısırözü yağı

        - Kanola yağı

        - Palm yağı

        - Margarinler

        - Hayvansal gıdalardan gelen yağlar

        - Kuruyemişlerden gelen yağlar (ceviz, badem, fındık…)

        - Sebzelerden gelen yağlar (avokado)

        - Keten tohumu vb...

        DOYMUŞ YAĞLARDAN UZAK DURMAK ÖNEMLİ

        DOYMUŞ ve yapay yağlardan uzak durmaya özen gösterin. Kilo alımına ve kalp damar hastalıklarına sebep olan yağlar hayvansal ürünlerin içindeki doymuş yağlardır. Yani süt, yoğurt, ayran, et, balık, tavuk gib hayvansal ürünlerin en yağsız olanlarını tericih etmelisiniz. Yeri gelmişken söyleyeyim, light süt ürünlerinin içine katkı maddeleri koruyucular eklenmiyor. Sadece içlerindeki doymuş yağlar alınıyor. Bu sebeple az yağlı süt ürünleri yağlı olanlara göre daha sağlıklıdır!

        MARGARİNLER TEHLİKELİ Mİ?

        ESKİDEN margarinler doymuş yağ bakımından çok zenginlerdi. İçeriğindeki yağlı süt nedeniyle kolesterolü de yükseltiyordu. Son yıllarda margarinlerin, içerikleri de değişti. Hâlâ margarin deyince korkup kaçanlar var. Artık hem içlerinde doymuş yağ yok, hem kalorileri daha düşük hem de transyağ yok. Bu da margarinlerin eskisi gibi olmadığını, yenilebilir olduğunu gösteriyor.

        KURUYEMİŞLERDEKİ YAĞLAR

        BEYİN, kalp ve damar sağlığı deyince, kuruyemişlerde bulunan bu yağlar bize dost yüzünü gösteriyor. Kuruyemişlerde keten tohumu ve balıkyağında da yüksek miktarda omega 3 bulunuyor ve beynimizin yaşlanmansını önlüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Sadece kalorileri düşük değil, porsiyonada dikkat etmek gerekiyor.

        ZEYTİNYAĞI=SAĞLIK

        ZEYTİNYAĞI varken başka yağ yemek düşünülemez demek istesem de işin aslı böyle olmuyor. Ege’de herkesin kolaylıkla ulaşabildiği zeytinyağına ülkemizin her yerinde aynı fiyata, aynı kalitede ulaşılamıyor. Zeytin yönünden zengin olan bir memleket nasıl oluyor da şişesi bimem kaç liraya zeytinyağı satıyor marketlerde anlamıyorum. Zeytinyağı her eve girebilecek kadar uygun fiyatta olmalı. Zeytinyağı vücdumuzun da sevdiği bir yağ, kalp ve damarla çok iyi anlaşıyor. Sağlıklı yaşlanan birini görürseniz sorun ona, mutlaka zeytinyağı vardır hayatında.

        Diğer Yazılar