Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BARCELONA

        İletişimin, yakınsamanın, teknolojinin, siberin, yazılımın, donanımın, mobilitenin nasıl anlatılacağı konusunda herkesin kafasının karışık olduğu bir alanda boy gösteren Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress-MWC), İspanya Barselona’da en büyüğü olarak varlık gösterince bakın buralarda neler oldu. Kentin merkez nüfusu 1 milyon 700 bin, etrafıyla 4 milyona ulaşıyor. Dünyanın dört bir yanından, özellikle de Uzakdoğu’dan yoğun katılımla yaklaşık 100 bin kişinin iştirak ettiği fuar sebebiyle havalimanı, otel, kentin çeşitli noktaları ve özellikle fuar alanında ciddi bir internete bağlantı sorunu yaşanıyor. Üzerine bir de fuara denk getirilen metro grevi eklenince, bu kadar yoğunluğu kaldırmak için hazır olmayan şehirde ciddi bir trafik problemiyle de karşılaşılıyor.

        Halbuki Barcelona ilk önemli fuar ve etkinliklerle 1929’da Expo ve Yaz Olimpiyatları ile tanışmış. Kentteki birçok eser de o dönemden kalma, ancak 2016’da durum çok farklı. İstanbul’da da bu fuarı yapmış olsaydık, bundan daha farkla bir manzara ortaya çıkmazdı.

        Yola cep telefonu yani GSM operatörü olarak çıkıp şu an bambaşka noktaya gelenlerin dünya birliği GSMA, bu kongreyi, fuarı organize ediyor. Ancak MWC’de en öne çıkan etkinliklerden birine Ford Focus’un imza attığı düşünülürse işin boyutlarının onları da çoktan aştığı görülecektir. Bu sebeple dünyanın dört bir yanında, teknolojinin her alanında at koşturan veya koşturmaya niyetli olanların da kimi eserini göstermek, kimi merakını gidermek, kimi ise geleceğe dair hayallerini şekillendirmek üzere buraya geliyor. Tek gelmeyen var: Başat oyuncu, bu alanın öncüsü ve adeta standartları koyan Apple.

        Apple gibi birkaç şirket daha bu kervana katılırsa, ileride bu tarz fuar ve kongre mantığı da değişebilir. Çünkü yeniliklerin, değişimlerin daha kısa sürelerde gerçekleşmeye başlaması durumu değiştirecektir.

        Ayrıca bu fuarda önde gidenlerle onları takip edenlerin farkını da görmek mümkün. Mesela Samsung’un standında smart wathc (akıllı saat) sergiliyorlar ve üzerinde Apple’ın piyasaya çıkış tarihinden öncesine takvimli olarak sergiliyorlar. Verilmek istenen “Önce biz ürettik veya biz de daha önce üretmiştik” mesajı, ama olay o mu? Önce kimin ürettiği değil, kimin tüketilebilir hale getirmesi önemli.

        Bir de fuarda züğürt tesellisine şahit oldum. Android sisteminin gelecek yıllarda Apple’ın İOS’unu geçeceğine inanan fuarın yazılım ve donanım tarafındaki katılımcıları, kendilerini bu şekilde avutuyor. Ancak 15 yılda olan yenilik ve değişimlerin süresi kısalıyor, hatta 2 yılın altına inmiş durumda. Dolayısıyla nelerin olacağını kestirmek zor. Bir yerden esecek rüzgâr, her ikisini de 3-5 yıl sonra tarih edebilir. Çünkü bugünün önemli Çinli oyuncuları 4-5 yıl önce piyasada yoktu. Dolayısıyla gelecek yıllarda hangi ülkeden, nasıl bir oyuncunun sahaya çıkacağını kestirmek zor.

        Mesela bu fuarda Ford’un yeni model Focus’unun, sürüş konforunu akıllı teknolojileri kullanarak “Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi” ile birleştiren ilk model olmasını nasıl değerlendirmek gerekir? Yakınsama öylesine hızlı gelişiyor ki, cep telefonunda televizyon izlemek artık örnek bile kabul edilmiyor. Akıllı cihazların, nesnelerin birbirlerini tanıyıp karar verme sürecine giriyoruz. Evde, ofiste, araçta, yolda bizim adımıza kararı verenler nesneler olacak. Dolayısıyla bu fuarların da nasıl ve ne şekilde düzenleneceğini kestirmek giderek zorlaşıyor.

        Diğer Yazılar