Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlaç endüstrimizin dünyanın önde gelen ihracatçılarından birisi olabilmesi için İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) koordinasyonunda, 31 ihracatçı firmanın katılımıyla Türkiye İlaç İhracatçıları Platformu oluşturulmasına rağmen daha işin başındayız. Milli ve yerli ilaç şirketleri, ilaç fiyatlarında Sağlık Bakanlığı’nın başlatmış olduğu fiyatlandırma politikası sebebiyle geçmişteki uygulamalarından yeni bir döneme geçiş yaptılar. Sektör bu anlamda epeyce toparlandı. Şimdi sıra yerli ilaç üretiminin artırılarak ithalatın azaltılması ve tabii olarak ihracatın artırılmasında. Bunun için sektörün tüm paydaşlarıyla ortak hedefe yönelerek özellikle Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor.

        Türkiye’nin ruhsatlı ilaçlarla, ilaç dışı tıbbi ürünleri kapsayan pazarı, 2015’te % 15.5 oranında büyüyerek 16.86 milyar TL’ye ulaşmıştı. Geçen yılın tamamını kapsayan verileri henüz yayınlamadı, ancak Türkiye ilaç pazarı 2016’nın ilk 6 ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre % 16.2 artış oranında gelişme göstererek 8.96 milyar TL oldu. İkinci yarıda benzeri tablo olduğunu düşünürsek, toplamda 18 milyar TL’lik ilaç ve tıbbı ürünler sektörümüz var denebilir. Sağlık sektörüne, hastane, klinik, laboratuvar ve diğer unsurlarıyla birlikte bakıldığında rakam çok yukarılara çıkmaktadır. Bu denli büyük rakamların döndüğü pazardan verimlilik elde etmenin yolu da ciddi anlamda beyin terletmeden geçiyor. Denetim ve kontrolü sağlamak için atılan adımlar, sistemi yönetecek mekanizmalar olur, girdiler ve çıktılar bilinirse başarıya ulaşılıyor.

        EN FAZLA İLACI NOVARTİS İHRAÇ EDİYOR

        Türkiye ilaç pazarındaki en önemli şirketlerden birisi olan, 1955’ten bu yana ülkemizde üretim yapan, hali hazırda da Kurtköy, Gebze (2) ve Tuzla üretim tesisleri bulunan Novartis’in Ülke Başkanı ve İlaç Sektörü Genel Müdürü Dr. Peter Catalino ile sektörü konuşmak üzere bir araya geldik. Catalino, “2016’da toplam ihracatımız 150 milyon dolar oldu. Son 10 yılda ise 1.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye’nin en fazla ilaç ihracatı yapan grubuyuz” sözleriyle Türkiye’deki büyüklüklerine dikkat çekti. Avrupa Novartis’in sektörden aldığı pay % 7, Türkiye pazarındaki payları ise % 5. Rakamsal değer hesabını 18 milyar TL üzerinden yapabilirsiniz.

        Novartis’in global ölçekte önemli bir üretim noktasında olduğunu ifade eden Peter Catalino, katma değeri yüksek ilaçlarla Türkiye’nin yüksek teknolojili üretimine katkıda bulunduklarını, son 10 yılda da 4 üretim tesisine 240 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti. Devletin ilaç sektörü vizyonunu desteklediklerini ifade eden Catalino, ihracattaki liderliklerini sürdürerek sektörün öncüsü olma konusunda kararlı olduklarını söyledi.

        Ülkemizde 100’ün üzerinde klinik araştırma yapan Novartis, bu alanda da lider ilaç şirketlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Mesela 2016 yılında klinik araştırmalara 39.4 milyon dolar yatırım yapmışlar. Son 7 yılda ise Türkiye’deki klinik çalışmalara 144 milyon doların üzerinde kaynak ayırmışlar.

        Toplam 155 ülkede ürünleri bulunan Novartis, dünya genelinde yaklaşık 123 bin kişiyi istihdam ediyor. Portföyünde onkolojik, jenerik, biyobenzerler ve göz bakım cihazları bulunurken, şu an odaklandığı alanlar onkoloji, kardiyovasküler, solunum, nörobilim, immünoloji, dermatoloji ve göz bakımı.

        Ve asıl dikkatinizi çekmek istediğim konu da, Novartis 2016’da, 23 bin bilim adamı, hekim ve profesyonel tarafından yürütülen Ar-Ge’ye 9 milyar dolar kaynak ayırmış. Bu rakam, net satışlarının % 18.6’sına tekabül ediyor. Ve 200’den fazla devam eden Ar-Ge projesi bulunuyor.

        Diğer Yazılar