Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Akdeniz’de enerji atmosferinin ısındığı, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nde Rum Kesimi’nin uyarılarına Mehter Marşı ile cevap verildiği bir ortamda İsrail gazı yeniden gündemde. İsrail Enerji Bakanlığı Müsteşarı Shaul Meridor'un, iki ülke arasındaki enerji anlaşmasının birkaç aya imzalanabileceğine dair açıklama yaptığı İstanbul’daki toplantıda ABD Enerji Bakanı Rick Perry de sloganlarını bir kez daha tekrarlayarak Türkiye'nin enerji transfer merkezi olduğuna dikkat çekmiş.

        Aslında Batılı ülkelerin bizi, enerji merkezi (HUB) değil de transfer merkezi olarak görmeleri her şeyi yeterince anlatıyor. Marifet, Türkiye üzeriden boru geçirmek değil, sevk edilen gaz ve petrolde de söz hakkı elde edebilmekte. Fakat bunu da kimse kimseye havadan vermiyor. ABD’den de bu konuda bir şey beklenemez. Dolayısıyla Türkiye, enerji diplomasisini iyi yönetmek durumunda. Çeşitli açıklamalar ve yapılan ön anlaşmalara bakıldığında ise İsrail’in de doğalgazı için Türkiye’yi önce pazar, sonra da transfer merkezi olarak gördüğü ve buna göre strateji geliştirdiği anlaşılıyor.

        Evet, İsrail gazı 2-3 sene sonra Türkiye’ye ulaştığında kaynak çeşitliliği, rekabet, gaza güven anlamında Anadolu adeta zirve yapacak, ancak bu güvenli ortamın, doğalgaz piyasalarının belirlendiği bir merkeze dönüştürülmesi için Türkiye'yi ciddi görevler bekliyor.

        Yüzde 52’si biten üçüncü havalimanı 2018’in son çeyreğinde açılacak

        Hafta sonu üçüncü havalimanındaki son durumu görme imkânım oldu. İstanbul Grand Airport’un (İGA) bu yıl ikincisini düzenlediği “İstanbul Liseler Arası Model Uçak Eğitimi ve Yarışması”nın jüri üyesi olarak görevimizi tamamladıktan sonra, İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu'ndan inşaatın son durumuna dair bilgileri aldım. Akçayoğlu, havalimanının % 52’sini tamamladıklarını, inanılmaz bir tempoyla çalıştıklarını ve yakında çalışan sayısının 30 binlere ulaşacağı bilgisini verdi.

        İGA Havalimanı İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu'ya da bu hızlı ve yoğun çalışma temposuyla açılışın ne zaman olabileceğini sorduğumda ise “2018’in son çeyreği diyebiliriz” cevabını aldım. Aslında bu denli büyük, komplike bir havalimanı için tahmini bir «çeyrek» ibaresini kullanmak bile cesaret ister. Zira yakında işin zaman, dikkat, incelik ve detay isteyen bölümlerine geçileceğinden sabırla havalimanının sağlıklı bir şekilde inşasını beklememiz gerekiyor. Bu tarz işlerde acele edilmemesi, çalışanlar üzerinde psikolojik baskı kurulmaması gerekir.

        Hafta sonu üçüncü havalimanında şenlik havasında geçen yarışma, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ı da heyecanlandırdı. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol,TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile birlikte İGA'dan Yusuf Akçayoğlu ve Mehmet Kalyoncu’ya gelecek yıl, meydan hizmete girmeden daha büyük bir “Havacılık Şenliği”önerisi yaptılar. Umarım böyle bir şenliğe İGA öncülük eder, yarışmada birinciliği kazanan Karavul Takımı da gelecek yıl kendilerini daha da geliştirerek gösteri uçuşuna hazırlanırlar.

        Diğer Yazılar