Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çinli girişimcilerin insan taşıyan otonom hava aracı projesi olan “Ehang 184” Dubai’de Temmuz 2017’de gökyüzüyle buluşmak için gün sayıyor.

        Sürücüsüz otomobiller henüz hayatımıza tam olarak girmemişken, pilotsuz insan taşıyacak hava araçları için gün sayılıyor. Tek başınıza, kontrolün sizde olmadığı bir drone ile yolculuğa nasıl bakarsınız, bilemem, ama ‘evet’ diyenler hazırlıklar yapmaya başlayabilir. Zira o anlara sayılı günler var.

        Çinli girişimcilerin insan taşıyan otonom hava aracı projesi olan “Ehang 184” ile ilk olarak Las Vegas’ta tanışmıştım. Bir yıl önceki CES 2016’da kamuoyuna tanıtılan aracın, bu kadar kısa sürede hayatımıza gireceğini ise açıkçası beklemiyordum. Fakat fuarlarda büyük ilgi gören Ehang, 2017’nin temmuz ayı itibarıyla Dubai’de kullanılmak üzere hazırlıklarına son sürat devam ediyor. Araç şu an itibarıyla, yeniliklere açık olan ve markalaşmasını da buna borçlu olan Dubai’nin simgesi Burj El Arap gökdeleninin çevresinde düzenli turlar yapıyor.

        Dünya kamuoyunun son yıllarda gündemine giren insansız hava aracı multikopterin, insan taşıyan versiyonu olan Ehang 184, valizi ile birlikte toplamda 100 kilogramı aşmayan tek bir yolcuyu taşıma kapasitesine sahip. Kısa ve orta menzilde, düşük irtifalı uçuşlarla yük ve insan taşımacılığı hizmeti sunmak üzere tasarlanan akıllı ve çevreci hava aracının performans değerlerinin daha da artırılması için çalışmalar devam ediyor.

        Şu anki değerlere göre Ehang’ın yaklaşık 50 kilometrelik bir menzili var ve yarım saat havada kalabiliyor. Aracın otonom özelliği sebebiyle, yolcu Ehang 184’e binip gitmek istediği noktayı ekrandan seçiyor. Kemerini bağlıyor ve uçuş başlıyor. Araç, 4G kablosuz bağlantıyla yerdeki kontrol odası ile iletişime geçiyor ve yolcuyu gideceği yere götürüyor.

        Birleşik Arap Emirlikleri’nin havacılık başta olmak üzere birçok alanda dikkat çeken şehri Dubai, ilk yolcu taşıyan drone sisteminin başladığı şehir olma unvanını almak için gün sayıyor. Ancak uçuşların başlaması için Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) sertifika alınmasını beklemesi gerekiyor.

        İsmini, 1 yolcu 8 pervane 4 kol olan kendi tasarımından alan Ehang 184’ü drone sınıflandırmasında nereye koyabiliriz? 8 pervaneli bir multikopter olması, Ehang’ı 4 pervaneli bir quadcopter’e göre daha güvenli yapıyor. 4 ayrı kolda, birbirleriyle sırt sırta bağlanmış 2’şerli rotorlar (pervaneler) bulunuyor. Böylece diğer drone tipleri quadcopter’in manevra kabiliyeti ve çevikliği, oktocopter’in yedekliliğiyle birleşmiş oluyor.

        Birden fazla yedekli sistemi barındıran hava aracının, havada 8 rotorundan 4’ünde herhangi bir nedenle sorun yaşansa bile güvenli bir şekilde inebiliyor. Ayrıca 184, barındırdığı Ehang emniyet sistemi sayesinde havada herhangi bir bileşeninin arızalanması veya kontrol merkezi ile bağlantının kesilmesi durumunda, güvenlik için hemen en yakın alana inebiliyor. Yolcunun havada yardıma ihtiyacı olduğu zamanlarda ise devreye komuta merkezi giriyor.

        ÇEVRECİ VE GÜVENLİ

        Bitmedi, aracın tamamı yeşil teknoloji yani çevreci olacak şekilde tasarlandı. Sistem gücünü tamamen elektrik enerjisinden elde ediyor. Uçağın kontrol merkezi ile arasındaki iletişimi şifreli ve her aracın bağımsız birer anahtarı var.

        Ehang 184, uçuşlarını ters U şeklinde gerçekleştiriyor ve daha önceden Ehang Logosu ile belirlenen hedeflere iniş kamerasının yardımıyla doğru ve güvenli bir biçimde ulaşım gerçekleştiriyor.

        Düşük irtifada sürekli olarak komuta merkezi ile bağlantılı duran araç gece/gündüz, 7 gün 24 saat uçuşlar için uygun şekilde tasarlanmış. Aşırı kötü hava şartlarında ise komuta merkezi araçların uçuşlarını yasaklayabiliyor.

        Güvenlik ve yüksek performansın üst düzeyde tutulduğu aracın endüstriyel modellemesi Ehang IDC (Endüstriyel Tasarım Merkezi) tarafından yapılmış. Kalıplamadan imalat sürecine kadar karbon fiber ve epoksi bazlı kompozit malzemeler kullanılarak ciddi bir dayanıklık ve hafiflik sağlanmış. Pervanelerin ve diğer aviyonik sistemlerin testleri de Ehang tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilmiş.

        Araç, klimalı kabiniyle, istikrarlı uçuş deneyimiyle, dinamik dengesinin güçlü olması ve rüzgârlı havalarda bile oldukça kararlı bir uçuş karakteristik özeliğiyle de dikkat çekiyor.

        Diğer Yazılar