Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2012 yıl sonu enflasyonu yüzde 6.16'da kaldı. Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası hedefini aştı, ama korkulduğu gibi yüzde 7'nin üzerine de çıkmadı. Kira ve konut harcamalarında enflasyon yüzde 11.4'ü buldu. 2011 'de enflasyon artışında etkili olan işlenmemiş gıda ile sigara, 2012'de enflasyonun düşüşüne destek verdi. Aralık ayının zam şampiyonu ise yüzde 63.6'lık artışla salatalık oldu

        Aralık ayı enflasyonu beklentiler doğrultusunda yüzde 0.38 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon 2012'yi yüzde 6.16 düzeyinde kapattı. Merkez Bankası, yüzde 5 olan yıl sonu enflasyon hedefini, ekonomideki büyük yavaşlama ve iç talepteki durgunluğa rağmen tutturamadı. Enerjiyi dışlayan C Endeksi dışındaki tüm çekirdek enflasyon göstergeleri de yılı, yüzde 5'lik hedefin üzerinde kapattı. Ancak özellikle yılın ikinci yarısında etkili olan enflasyonun yıl sonunu yüzde 7'nin üzerinde kapatacağı yolundaki korkular da gerçekleşmedi.

        İŞLENMEMİŞ GIDA DESTEK VERDİ

        Enflasyon hedefindeki sapma 1.6 puan ile 2 puanlık tolerans aralığı içinde kaldığı için Merkez Bankası, hükümete açıklama mektubu yazmak zorunda kalmayacak.

        2011 yılında enflasyonun yükselmesine ciddi katkı yapan işlenmemiş gıda ile sigara, 2012'de enflasyonu aşağı çeken kalemler oldu. İşlenmemiş gıda ürünlerinde ise yıllık olarak yaklaşık yüzde 2'lik bir düşüş meydana geldi. İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu 0.25 puan aşağı çekti. Sigara ise yılı sıfır enflasyonla kapattı. Doğalgaz ve elektrik zamlarının da katkısı ile enerjideki yıllık enflasyon yüzde 13'ü buldu ve yıllık enflasyona 1.9 puan katkı yaptı. Harcama kalemlerine göre en yüksek yıllık enflasyon yüzde 11.4 ile kira ve konut harcamalarında görüldü.

        SANAYİ, ENERJİYİ SİNEYE ÇEKTİ

        Konut harcamaları yıllık enflasyona 1.87 puan katkı yaptı. Konutu yüzde 9.31 ile lokanta, otel harcamaları ve yüzde 8.66 ile çeşitli mal ve hizmetler izledi. Gıdada enflasyon yüzde 3.9 ile oldukça düşük çıkmasına rağmen, 1.02 puan ile toplam enflasyona en fazla katkı yapan ikinci kalem oldu. Üretici fiyatları aralıkta yüzde 1.2 düşerken, yıllık enflasyon da yüzde 2.45'e geriledi. Aralıktaki düşüşte tarım fiyatları etkili olmakla birlikte, sanayide de fiyatlar ya geriledi, ya da yerinde saydı. Bu durum sanayicinin son enerji zamlarını fiyata yansıtamadığını ve sineye çektiğini gösteriyor. Aralık ayında ise tüketici fiyatları enflasyonunda 0.38'lik artış görülürken salatalık yüzde 63.6'le fiyatı en çok artış gösteren ürün oldu.

        Diğer Yazılar