Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sanayi üretimi çalışılan gün sayısının daha fazla olmasının da etkisi ile kasımda yıllık olarak yüzde 11.3, aylık olarak yüzde 7.85 arttı. Artışta iç talep etkili oldu. Ancak son çeyreğin 2 ayındaki ortalama üretim artışı, yüzde 2.07 ile umulan canlılığın hâlâ çok gerisinde

        Sanayi üretimi kasımda bir önceki yıla göre yüzde 11.28, ekim ayına göre yüzde 7.85 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksindeki aylık artış yüzde 3.24 oldu. Sanayi üretiminde ekim ayında görülen düşüşün ardından kasım ayında meydana gelen artışta ihracattan çok iç talep etkili oldu.

        Kasımda sanayi üretiminin hem aylık hem de yıllık olarak yüksek bir artış yakalamasında çalışılan gün sayısının önceki dönemden daha fazla olması da etkili oldu. Kurban Bayramı tatili 2011'de kasım ayına, 2012'de ise ekim ayına denk gelmişti. Bu nedenle kasımda çalışılan gün sayısı hem bir ay öncesine, hem de bir yıl öncesine göre daha fazlaydı. Ancak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin de yükselmesi, üretim artışının gün sayısı artışının da üzerinde olduğunu gösteriyor.

        Kasımdaki artışa rağmen, sanayinin dördüncü çeyrek performansı hâlâ üçüncü çeyreğin bile altında. Dördüncü çeyreğin ilk iki ayındaki ortalama yıllık üretim artışı yüzde 2.07 ile üçüncü çeyrekteki yüzde 2.68'lik artışın hâlâ gerisinde. Bu nedenle sanayinin son çeyrekte umulan toparlanmayı gerçekleştirip gerçekleştirmediği hâlâ yılın son ayındaki performansa bağlı.

        YATIRIM MALLARINDA HAREKETLENME

        Kasımda sanayi malları ihracatı bir önceki aya göre yüzde 3.96 artarken üretimdeki artış yüzde 7.85'i buldu. Bu arada sanayi malları ithalatı da bir önceki aya göre yüzde 12.61 gibi etkili bir artış gerçekleştirdi. Sanayi üretim endeksi ile dış ticaret verilerine bir arada bakıldığında, üretim artışında iç talebin daha etkili olduğu görülüyor.

        2011'de yatırım malları üretiminin performansı, genel olarak tüketim malları üretiminden daha düşük seyretti. Ancak kasımda yatırım malları üretimindeki aylık artış, tüketim malları üretimindeki artışan daha hızlı oldu. Bunun kalıcı olup olmayacağı şimdilik belli değil. Yatırım malları üretimindeki artışın sürmesi, 2011'de büyük bir durgunluk yaşayan yatırımlarda bir kıpırdanma ortaya çıktığının işareti olacak. Kasımda yatırım malları ihracatı ekime göre yüzde 16.61 artarken ithalat yüzde 19.54 ile daha yüksek bir artış gösterdi.

        Sanayi üretimi bir yıl öncesine göre imalatta yüzde 13.29, madencilikte yüzde 7.47 artarken elektrik üretiminde yüzde 1.97 geriledi. Ekim ayına göre ise imalat sanayii üretimi yüzde 8.4, madencilik üretimi yüzde 4.29, elektrik üretimi yüzde 4.68 arttı.

        Diğer Yazılar