Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2013 yılı veri kitapçığını yayınladı. Her yıl güncellenen bu kitapçık, OECD ülkelerinin çeşitli temel ekonomik ve sosyal göstergelerini ve gelişme eğilimlerini karşılaştırmaya imkan sağlıyor. OECD kitapçığında yer alan veriler, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal göstergeler açısından OECD’nin 3. liginde yer aldığını gösteriyor. Türkiye birçok sosyal göstergede OECD’nin son sıralarında yer alıyor. Son yıllardaki ekonomik kriz nedeniyle birçok ülkede gelişme durmuş, hatta geriye gitmiş durumda. Bu sırada Türkiye yüksek büyüme hızlarına ulaştı. Ancak bu durum, temel sosyal göstergelerde Türkiye’nin sıralamadaki yerini değiştirmeye yetmedi. Türkiye yüksek büyüme hızıyla övünse de OECD içindeki yeri hiç de övünülecek gibi değil:

        NÜFUS: Türkiye OECD’nin nüfus açısından en büyük 5. ülkesi. Türkiye yüzde 1.11 ile nüfusu en hızlı artan 7. ülke. OECD’de ortalama nüfus artış hızı yüzde 0.63. Türkiye doğurganlık hızında da 6. sırada yer alıyor. 2.03’lük doğurganlık hızı, 1.74 olan OECD ortalamasının oldukça üzerinde. Yani Türkiye nüfus açısından grubun en güçlü ülkeleri arasında kalmaya devam edecek. EĞİTİM: Türkiye’de nüfus güçlü ama eğitim çok zayıf. Çoğu eğitim göstergesinde Türkiye son sırada yer alıyor. 25-64 yaş aralığında lise eğitiminden daha düşük eğitim almış olanların oranı yüzde 68.8 ile OECD ortalamasının 2.6 katı. Lise ve meslek lisesi eğitimi almış olanların oranı yüzde 18.1 ile, üniversite eğitimi almış olanların oranı yüzde 13.1 ile yine OECD’nin en kötüsü. Eğitim nicelik olarak yetersiz olduğu gibi nitelik olarak da yerlerde sürünüyor. OECD’nin PISA araştırmasına göre lise çağındaki çocukların okuma, matematik ve bilim alanındaki bilgi ve anlama düzeyi notu OECD içinde sondan üçüncü sırada yer alıyor.

        SAĞLIK: Türkiye’de ortalama ömür 74.3 ile OECD içinde son sırada bulunuyor. OECD ortalaması Türkiye’den 5.4 yıl daha uzun. Türkiye 10.1’lik bebek ölüm oranı ile OECD’nin en kötü ikinci ülkesi. Bu oran OECD ortalamasının 2.36 katı. OECD’de bin kişiye 3.1 doktor düşerken Türkiye’de 1.69 doktor düşüyor. Türkiye sondan ikinci sırada yer alıyor. OECD’de kamu milli gelirin ortalama yüzde 6.7’si kadar sağlık harcaması yaparken Türkiye yüzde 4.4’ü kadar yapıyor. Türkiye burada sondan 4. sırada yer alıyor.

        İSTİHDAM: Türkiye’nin son dönem performansıyla övündüğü alanlardan birisi de istihdam ve işsizlik. Ancak OECD verileri, buradaki yerimizin de 3. ligden ibaret olduğunu gösteriyor. Bunun ana nedeni de kadınların istihdam düzeyinin çok düşük olması. Türkiye’de 15-64 yaş arası çalışma çağındaki her 100 kadının sadece 27.8’i çalışıyor. Türkiye burada son sırada ve OECD ortalaması yüzde 56.7 ile Türkiye’nin 2 katından yüksek. Toplam istihdam oranı ise yüzde 48.4 ile yine son sırada. Türkiye okula gitmeyen ve bir işte de çalışmayan aylak genç oranı en yüksek ülke. 15-19 yaş grubunda bu oran yüzde 26.6 ile OECD ortalamasının 3.15 katı, 20-24 yaş grubunda ise yüzde 43.67 ile ortalamanın 2.36 katı.

        GELİR DAĞILIMI: Türkiye, OECD içinde gelir dağılımı en kötü üçüncü ülke durumunda. En zengin yüzde 10 ile en yoksul yüzde 10 arasındaki fark 6.2 ile ortalamadan 1.9 puan daha yüksek ve sondan 4. sırada bulunuyor. Türkiye yoksulluk oranı açısından da en kötü 5. ülke durumunda.

        Diğer Yazılar