Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Haftanın anlam ve önemine uygun olarak en iyi Noel filmlerine göz attık. İşte en iyi ilk 10...

        The Shop Around The Corner 1940

        Yönetmen: Ernst Lubitsch

        Kralik (James Stewart) uzun süredir yazıştığı mektup arkadaşının, çalıştığı hediyelik eşya dükkânında işe yeni başlayan Klara (Margaret Sullavan) olduğunun farkında değildir. Mektuplarda iyi anlaşsalar da gerçek hayatta geçinemezler. Noel ruhuyla romantik komediyi birleştiren ilk filmlerden. Macar yazar Miklos Laszlo’nun oyunundan sinemaya uyarlanan film, yıllar sonra “Mesajınız Var”a (You’ve Got Mail – 1998) da ilham vermişti.

        Şahane Hayat 1946 (It’s A Wonderful Life)

        Yönetmen: Frank Capra

        Bir melek, umutsuzluk içinde çırpınan George Bailey’ye (James Stewart) “hiç yaşamasaydı neler olacağını” gösterir... O andan itibaren hepimiz onunla birlikte ailemiz ve dostlarımız için aslında ne kadar önemli olduğumuzu, bir iyiliğin dünyayı nasıl değiştirebileceğini anlamaya başlarız. Her Noel döneminde televizyon kanallarında gösterilmeye başlandığı 1970’li yıllara kadar unutulmuş bir filmdi. Şimdi gelmiş geçmiş en iyi Noel filmi olarak anılıyor.

        34. Cadde’de Mucize 1947 (Miracle On 34th Street)

        Yönetmen: George Seaton

        Noel Baba rolü yapsın diye bir mağazada işe alınan ve gerçek Noel Baba olduğunu iddia eden bir adamın etrafında gelişen öykü, Şükran Günü ile Noel arasındaki dönemde geçiyor. Dürüstlüğüyle kısa sürede herkesin sevdiği bir karakter haline gelen Kris Kringle, maddi değerlerin hâkim olduğu bir dünyaya yeniden Noel ruhunu hatırlatmayı başarıyor.

        Garsoniyer 1960 (The Apartment)

        Yönetmen: Billy Wilder

        En iyi film, yönetmen ve senaryo dahil 5 dalda Oscar alan “Garsoniyer”, evini çalıştığı şirketin üst düzey yöneticilerine garsoniyer olarak tahsis eden C.C. Baxter’in (Jack Lemmon) komik olduğu kadar acıklı öyküsünü anlatır. Baxter kandırılarak eve getirilen kızlardan biri olan Fran’den (Shirley MacLaine) hoşlanır. Noel döneminde yalnızlığı daha derinden hisseden insanların sevgiyi bulmasını anlatan hüzünlü ama kalbe iyi gelen bir film.

        Evde Tek Başına 1990 (Home Alone)

        Yönetmen: Chris Columbus

        Evin kalabalığından sıkılan ve hep yalnız kalmak isteyen küçük Kevin (Macaulay Culkin), yeni yıl tatili için Paris’e giden ailesi tarafından evde unutulur. Kevin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye kararlıdır. Bu arada, iki hırsız eve göz koymuştur ama Kevin’in şeytani zekâsının farkında değillerdir. İki aptal hırsız ile Kevin arasındaki aksiyon komedisi duygusal bir Noel öyküsüyle birleşiyor.

        Noel Gecesi Kâbusu 1993 (The Nightmare Before Christmas)

        Yönetmen: Henry Selick

        Tim Burton’ın yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği film, stop-motion tekniğiyle çekilmiş fantastik bir müzikal komedi. Vampir, kurt adam, cadılar gibi bütün korkutucu varlıkların ikâmet ettiği Halloween kasabasının kralı hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılır. Bir gün tesadüfen keşfettiği Noel kasabasını görünce yeni bir şey yapmak ister... Tim Burton usulü karanlık ve gotik estetik, Noel ruhunun iyimserliğiyle buluşuyor.

        Elf 2003

        Yönetmen: Jon Favreau

        Yıllar önce bir yanlışlık sonucu Noel Baba’nın yanına götürülen ve Baba Elf tarafından büyütülen bir elf (Will Ferrell) biyolojik babasını bulmak için New York’a gelir. Babası ve üvey annesi onu yanlarına kabul eder... İlk bakışta vasat bir komedi izlenimi verse de, ince bir mizah duygusunu Noel sıcaklığıyla birleştirmeyi başaran, iyi yazılmış, iyi oynanmış hoş bir film.

        Neşeli Hayat 2009

        Yönetmen: Yılmaz Erdoğan

        Yeni yıldan önce bir alışveriş merkezinde Noel Baba olarak çalışan Rıza Şenyurt (Yılmaz Erdoğan), mahalle dayanışmasının kaybolup gittiği, akrabalık bağlarının maddi değerlere yenik düştüğü bir dünyada elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır. İçindeki Noel Baba’yı keşfeden Rıza’nın hüzünlü ve komik yeni yıl öyküsü, inatla mutluluğu aramamız ve mücadele etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

        Aşk Her Yerde 2003 (Love Actually)

        Yönetmen: Richard Curtis

        Londra’da Noel öncesi günlerde geçen film, 8 farklı çiftin hikâyesini iç içe anlatıyor. Noel’e doğru aşkı arayan yalnız insanlar arasında, çalışanlarından birine kur yapmaya başlayan İngiltere Başbakanı dahi var. Film “dünyada sandığımızdan çok daha fazla sevgi olduğu ama bizim bunu fark etmediğimiz” tezini inandırıcı kılmayı başarırken Noel’in insanları bir araya getiren özelliğinin de altını çiziyor.

        Yeni Yıl Şarkısı 2009 (A Christmas Carol)

        Yönetmen: Robert Zemeckis

        “Merhamet ve sevgi olmadan hayatın tadı tuzu yoktur” diyen, paylaşılmadığı sürece maddi değerlerin hiçbir işe yaramayacağına bizi inandıran klasik bir Noel masalı. Usta yönetmen Zemeckis, Charles Dickens’ın ünlü klasiğinin yeniden çevriminde 3D ve dijital animasyon tekniğine başvuruyor; Jim Carrey ve Gary Oldman’dan etkileyici “performanslar yakalıyor”. Hiç eskimeyecek, içinizi hep ısıtacak bir kış öyküsü.

        Diğer Yazılar