Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyayı istila eden Buf’lardan biri olan uzaylı Of ile annesini arayan Lüle’nin dostluk öyküsünü anlatan “Evim” (Home), bilimkurgu, komedi ve aksiyonu birleştiren bir Hollywood animasyonu

        DREAMWORKS yapımı olan ve “Karınca Z”den hatırladığımız Tim Johnson’un yönettiği “Evim”, çocukların zihnindeki yabancı düşmanlığı fikrini yıkmayı ilke edinmiş yeni kuşak animasyon filmlerinden biri. Üstelik bunu öğretici bir hava ya da kuru bir politik doğruculuk anlayışıyla değil, daha ilk andan itibaren sizi alıp götüren hoş bir hikâyeyle yapıyor.

        Adam Rex’in “The True Meaning of Smekday” adlı kitabından Tom J. Astle ve Matt Ember tarafından uyarlanan “Evim”, bir uzaylı istilasıyla başlıyor. Ezeli düşmanlarından kaçan göçebe Buf halkı, sahip oldukları yüksek teknoloji sayesinde gezegenimizi kan dökmeden, kibar bir biçimde işgal ediyor; insanları da şehirlerden alıp şık banliyö evlerini hatırlatan yeni yaşam alanlarına taşıyorlar. Buflar, duygu durumlarına göre renk değiştiren, minik ve şirin bir halk. Sözgelimi, öfkelendiklerinde kızarıyor, yalan söylediklerinde yeşeriyorlar.

        DÜŞMANLIKTAN DOSTLUĞA

        İlk bakışta sürü halinde yaşayan bir halk izlenimi verseler de aslında aile, akrabalık ve hatta komşuluk ilişkisinden uzak, eğlence anlayışına dahi sahip olmayan yalnız bireylerden oluşuyorlar. İstila sonrası herkesin aynı binaya girip sonra da kendi dairesine kapandığı sahne, günümüz şehirlerindeki çağdaş yaşam biçimlerinin bir yansıması adeta. Buflar, insanları birbirleriyle daha rahat iletişim kuracakları metropol dışına, bir çeşit komün ya da kamp hayatına gönderirken, kendileri de büyük şehirlere yerleşerek yalnızlaşmayı, evlerine kapanmayı tercih ediyorlar. Of ise kurulu düzene karşı çıkan, arkadaş bulmak ve birlikte eğlenmek gibi taleplerde bulunan sıra dışı bir Buf. Yaptığı hatalar nedeniyle cezalandırılacağını anladığında kaçıyor ve Lüle ile karşılaşıyor. İstila sırasında teknik bir hata nedeniyle kedisi Tombik’le birlikte evinde unutulan Lüle, Of’u bir düşman olarak gördüğü için önce arkadaş olmayı reddediyor. Ama sonra annesini bulmak için, Of’la birlikte uzun bir yolculuğa çıkıyor... Film finale kadar, Lüle ile Of arasındaki dostluğun gelişimine odaklanan eğlenceli ve komik bir aksiyon olarak ilerliyor. Çok beğendiğim final bölümü ise halklar arasındaki düşmanlığın nedenleri üzerine anlamlı sahneler içeriyor. “Başka halkları düşmanlaştırmak”, “savaş nedeni çıkarmak” özünde otoriter iktidarların kendi halklarını yönetmek için ihtiyaç duyduğu yalanlar olarak gösteriliyor. Aynı iktidar, kendi halkını da tek tipleştirmek istiyor ve sıra dışı olanı cezalandırıyor... Of’un, Buf’ların düşmanı Borg’la karşılaştığı, gerçek yüzünü gördüğü ve yıllardır aslında neyin peşinde olduğunu anladığı sahne de çok anlamlı.

        ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE SEYREDİN

        “Evim” içerdiği bilimkurgu, aksiyon ve komedi öğeleriyle, yetişkin seyircilerin de sıkılmadan seyredebilecekleri sürükleyici bir film. Önerim, “Evim”i çocuklarınızla beraber izlemeniz ve sonra film üzerine sohbet etmeniz. Daha çocukluktan başlayan ırkçılık, etnik ve dini düşmanlık ne yazık ki Türkiye dahil yaşadığımız dünyanın en vahim sorunlarından biri.

        Filmin notu:7

        Diğer Yazılar