Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Bizi Kötüden Koru”nun gösterime girdiği bu hafta “şeytan çıkarma”yı (exorcism) konu alan filmleri hatırladık. 1973 yapımı “Şeytan” gibi korku klasiklerinden 2012 yapımı Rumen filmi “Tepelerin Ardında”ya kadar uzanan, sürprizleri de olan bir listeyle geliyoruz karşınıza.

        Şeytan 1973

        The Exorcist

        Yön: William Friedkin

        12 yaşındaki kızı Regan’ı (Linda Blair) yalnız büyüten, inançları zayıf, Washington’lu entelektüel anne, şeytana karşı ne yapabilir ki? “Başında” bir erkek de yok! “Ergenlik çağıdır” deyip doktora götürür önce. Bilim çaresiz kalınca, Katolik rahiplere başvurur. İnançsızlığı zayıflık olarak gösteren muhafazakâr yaklaşımı ve Katolik propagandasıyla “şeytan çıkarma filmleri”nin atası sayılabilecek “The Exorcist” gelmiş geçmiş en meşhur korku filmlerinden biri ve gerçekten korkunç.

        Kuşku 1979

        The Amityville Horror

        Yön: Stuart Rosenberg

        Şeytan bazen bir insanı değil, bir evi ele geçirebilir ve bu durum, seriye dönüşecek kadar etkileyici bir korku filmine vesile olabilir. Genç çift, huzur verici yeni evlerine yerleşmekte sakınca görmezler ama “kötücül varlık” yavaş yavaş kendini hissettirir. Evi takdis etmeye gelen rahibin işi hiç de kolay değildir. “Rakip” güçlüdür. Üstelik evde, şeytan çıkarma filmlerinin çoğunda olduğu gibi inançları zayıf olan biri de vardır.

        Beterböcek 1988

        Beetlejuice

        Yön: Tim Burton

        İşte listenin nazar boncuğu! Karanlık, kasvetli filmlerin arasında bu şirin filmin ne aradığını, şeytan çıkarmayla ne ilgisi olduğunu sorabilirsiniz. Michael Keaton tarafından canlandırılan Beterböcek’in “biyo-şeytan çıkarıcı” (bio-exorcist) olarak işe alındığını ve kendisinin de evden benzer bir ayinle uzaklaştırılmaya çalışıldığını hatırlatalım. Sonuç olarak, öykü herkesin “ele geçirmeye” çalıştığı bir evle ilgili. Böyle bir pası kim gole çevirmez?

        Şeytan Çıkaran 1990

        Repossessed

        Yön: Bob Logan

        Bu kadar şeytan çıkarma filmi olur da, onlarla dalga geçen film olmaz mı? Başrolünde dönemin komedi yıldızı Leslie Nielsen’in oynadığı film, orijinal “Şeytan” (The Exorcist) filminin yıldızı Linda Blair’i de oyuna dahil etmesiyle puanını yükseltiyor. Rahiplerin şeytan çıkarma konusunda başarısız olduğu filmde kötülerin hakkından rock geliyor.

        Rec 2 2009

        Yön: Jaume Balagueró, Paco Plaza

        “Rec 1” bir apartmandaki insanları zombileştiren bir salgını anlatır. “Rec 2” ise salgının nedeni olarak Hıristiyan mitolojisi ve Vatikan’ın gizli deneylerini adres gösterir. Apartmanda itfaiyecilerle birlikte artık bir rahip de dolaşır. Uzmanlık alanı elbette şeytan çıkarmaktır. İspanyol sinemasından 85 dakikalık nefes kesici bir korku şovu.

        Son Ayin 2010

        The Last Exorcism

        Yön: Daniel Stamm

        Rahip Marcus, yıllar boyunca yaptığı şeytan çıkarma ayinlerinin bir sahtekârlık olduğunu kanıtlamak için üzerinde çalıştığı son vakaya bir film ekibini de davet eder. Ama olaylar beklediği gibi gelişmez ve çok güçlü bir rakiple karşılaşır. Her iki tezi de destekleyen kanıtlar sunan film, finale kadar tarafını belli etmiyor.

        Tepelerin Ardında 2012

        Beyond the Hills

        Yön: Cristian Mungiu

        Bu kez her şey sınır tanımayan bir aşkla ilgili. Alina aynı yetimhanede büyüdüğü Voichita’yı öylesine sevmektedir ki onunla birlikte manastıra dahi kapanır. Bir gün onu ikna edip oradan çıkarmayı ister. Ama sevgisi başına dert olur. Alina’nın kötü güçler tarafından ele geçirildiğini düşünen papaz, “şeytan çıkarma süreci”ni başlatır. Sevgi karşısında çaresiz kalan bağnazlığa sert bir eleştiri. 2012’nin en iyi filmlerinden

        Korku Seansı 2013

        The Conjuring

        Yön: James Wan

        Kötü güçler tarafından ele geçirilmiş bir evdeyiz. Ortam tam da şeytanın sevdiği gibi: Anne ile babanın inancı zayıf, çocuklar vaftiz edilmemiş durumda. Borçları olduğu için evi de terk edemiyorlar. Kurtuluş için tek adres yine Katolik Kilisesi. Ama kilise, şeytan çıkarma ayini için bu kez rahip yerine paranormal konularda uzman bir çift gönderiyor.

        Şeytan Çarpması 2005

        (The Exorcism of Emily Rose)

        Yön: Scott Derrickson

        Emily Rose şeytan tarafından mı ele geçirildi, yoksa psikolojik bir rahatsızlık mı geçiriyor? Sorunun cevabı mahkemede aranıyor. Şeytan çıkarma işlemini gerçekleştiren ve Emily’nin intiharından sorumlu tutulan rahip, savcıyla anlaşmak istemiyor. Zaten sorun, onun suçlu olup olmadığı değil. Şeytanın varlığını kabul etmek ya da etmemek. Jürinin işi zor, seyircinin de. En iyi şeytan çıkarma filmlerinden biri.

        Ayin 2011

        The Rite

        Yön: Mikael Hafström

        Bu kez şeytan çıkaran rahipleri hedef alan çok güçlü bir kötülükle karşı karşıyayız. İnancını sorgulayan, şeytanın varlığına inanmayan genç din adamı, Vatikan’da kötü güçler konusunda uzmanlaşmış peder Lucas Trevant’ın (Anthony Hopkins) yanında çalışmaya başlar; “şeytan çıkarma” dersleri alır. Mesele yine inançla ilgili ama genç rahibin çocukluğuna dek uzanan öykü ilgiye değer.

        Diğer Yazılar