Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ISRARLA dile getirmesine karşın ittifak konusundaki senaryolarla karşılaşan İYİ Parti Lideri Meral Akşener, iki konuda net konuştu:

        1- Hiçbir partiyle Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak yapmayacağız.

        2- İkinci tura CHP’nin adayı kalırsa onu destekleriz.

        Akşener, “soyut ve somut milliyetçilik üzerinden” de yeni bir tartışma başlattı.

        Bütün bunları da TÜTAV Başkanı Kemal Baytaş’ın, önceki akşam bazı işadamları ve siyasiler ile gazetecilerin de katıldığı İYİ Parti yönetimi için evinde verdiği yemekte dile getirdi.

        Akşener, bir “sapık adamın tecavüz ettiği sokak kedisini” evine aldığını anımsatarak başladı, konuyu “çocuğa cinsel istismara getirilecek cezaya ilişkin çabalara” getirdi.

        “Senin, benim sapığım gibi bir ayrıma gidiliyor; din adamlığı üzerinden 24 saat cinsellik fetvası veriliyor” dedi.

        Meselenin idam cezası getirmek olmadığını da vurgulayan Akşener, “İdam tartışması ve beraberinde zinaya ceza getirilmesi tartışması açıp başka şeyleri kapatma harekâtı var” dedi.

        SIĞINMA YASASI

        AK Parti ile MHP’nin “ittifak” düzenlemesini “sığınma yasası” diye değerlendiren Akşener, “iki partinin toplumsal tabanlarına verecek hesapları olacağını” belirtti.

        Herhangi bir partiyle ittifakı düşünmediklerini ifade ederken gerekçesini şöyle açıkladı:

        “Ben aday çıkacağım; CHP, SP canı kimi istiyorsa onu göstermeli, ama herkes aday çıkarmalı. HDP de çıkaracak gibi görünüyor. Çünkü, birinci tur önemli. Tayyip Bey (Erdoğan) çerçeveleme işinde mahir; rakibini de kendi belirlemek istiyor. Kılıçdaroğlu’nu adaylığa zorluyor. Referandumda gördü ki cephe çok parça parça çok olunca insicamı bozuluyor, kaybediyor. Onun için bizi de tek cepheli yapıp rakibini de belirlemek istiyor. Bundan kaçmalıyız...”

        İktidara geldiği 2002 seçiminde AK Parti’nin oyunun % 35 olduğunu, DP, ANAP seçmeniyle % 49’a çıktığını söyledi.

        “Şimdi biz oraya gidip askıda duran o % 15 oya talibiz. Çünkü o askıdaki seçmen rahatsız... Beyefendi de babasının evi gibi ülke yönetiyor; kendine göre sevip dövüyor. CHP’nin bu seçmeni alması imkânsız. Bir siyasi parti lideri için doğru değil ama gerçeği de söylemeliyim; eğer ikinci tura CHP adayı kalırsa şartsız şurtsuz destekleriz. Ama ikinci tura beyefendi (Erdoğan) ile ben kalırsam şansım % 50-% 50 olur.”

        Akşener, daha önce SP Lideri Karamollaoğlu’nun da dile getirdiği “isim yerine yeni bir Anayasa hazırlığı ile ilkeler platformuna dayalı ittifakı önemsediğini” de vurguladı.

        YENİ TARTIŞMA

        Akşener, yeni bir tartışma daha başlattı ve Erdoğan’ın son dönemki milliyetçilik söylemini eleştirdi.

        “Daha önce muhafazakâr demokrattı, şimdi evrildiği yer milliyetçilik. Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Erol Güngör bu dili hiç kullanmadı. Bizde böyle bir dilin milliyetçiliği yok. Bizim milliyetçiliğimiz Ernest Renan’ın soyut milliyetçiliğidir. Almanların geçmişte uyguladığı somut milliyetçilik değildir. Renan’ın soyutluğu yok, somut dile yakın bir dili var Erdoğan’ın. Mısıroğlu ziyaretine de saray ortağının cevap vermesi gerekiyor.”

        Akşener, Atatürk’ün annesine ve evlatlık kızlarına yönelik küfürlere karşı toplumsal duyarlılığı da eleştirdi.

        Diğer Yazılar