Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRKİYE 2003'ten bu yana aynı soruyu tartışıyor:

        "Verginin vergisi olur mu?"

        Veya "Bir maldan aslının üç katı vergi alınır mı?"...

        Tartışmaya neden olan, lüks tüketim malları olarak nitelenen ürünlerden alınan ve zaten yüksek olan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) üzerine konulan Katma Değer Vergisi (KDV)...

        Tüketici derneklerinin açtıkları dava, mahkemelerde görüşüldükten sonra Anayasa Mahkemesi'ne kadar taşındı.

        Yüksek Mahkeme de davayı gündemine aldı.

        Buraya kadar bilinmedik bir şey yok...

        Ancak, süreç içinde ilginç gelişmeler yaşanmış.

        Anayasa Mahkemesi'nden nasıl bir kararın çıkacağını öngöremeyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlık Müsteşarı Naci Ağbal ve kurmay heyetini alıp Yüksek Mahkeme'ye giderek heyeti bilgilendirmiş.

        Eğer ÖTV'den alınan KDV iptal olursa ekonomiye getireceği yükten, geriye doğru işletilmesi halinde de yaratacağı etkiden söz edilmiş.

        ASLININ KATI

        Bütün bunlara neden olan ise Ekim 2003'ten bu yana alınmakta olan ÖTV'nin KDV'si...

        Son 3 yılda 3 kez yükseltilen, yıl başından itibaren de sürpriz bir kararla otomobillerde motor hacmine göre 5-15 oranında artırılan vergi.

        Buna göre en düşük otomobilin (1600 cc'ye kadar) ÖTV oranı % 45 olurken, 1600-2000 cc arası % 90, 2000 cc üzeri de % 145'e yükseldi.

        Bu noktada bitmedi, asıl değerin üzerine oranlara göre ÖTV eklendikten sonra, ortaya çıkan rakama % 18 de KDV eklenmesi gerekiyor.

        Yani asıl değeri 100 bin TL olan bir otomobil 1600 cc altındaysa ÖTV'siyle 145 bin liraya, % 18 KDV eklendikten sonra da 171 bin 100 liraya ulaşıyor.

        Bu rakam 2000 cc'de 224 bin 200, 2000 cc üzerinde ise 289 bin 100 liraya kadar çıkıyor.

        Diğer vergi ve yükler de cabası...

        Tüketici haklarını korumayı hedefleyen sivil toplum örgütleri de bir malın vergisinin, aslının üç katı olamayacağını, Anayasa'nın verginin adaletli ve dengeli dağılması ilkesine aykırı olduğunu belirterek konuyu mahkemeye taşımışlar.

        100 MİLYARI BULUR

        Anayasa Mahkemesi davaya bakmadan önce Maliye Bakanlığı'nın bu düşüncesini almak istemiş.

        Geçen hafta Maliye Bakanı Şimşek, Bakanlık Müsteşarı Naci Ağbal ve kurmayları ile Yüksek Mahkeme'ye giderek uygulama hakkında üyelerin sorularını yanıtlamış.

        Bakan ve heyeti, ağırlıklı olarak bu tür vergilerin Avrupa başta olmak üzere gelişmiş birçok demokratik ülkede bulunduğunu örnekleriyle aktarmış.

        Ancak Batılı ülkelerde alkol, tütün gibi toplumun genel sağlığını ilgilendiren veya kişiye özel olabilecek lüks ithal ürünlere maliyet unsuru olarak eklendikten sonra alınan vergiler hakkındaki soruları yanıtlamış.

        Bakan ve heyeti, 2014 için planlanan 90 milyar lira civarındaki (89.4 milyar) ÖTV gelirinden alınacak KDV (% 18) oranının 16 milyar lira civarında olacağına işaret etmiş.

        Daha önemlisi kanunun ilgili maddesinin iptali halinde geriye doğru davaların açılacağına işaret edilmiş.

        Geriye dönük taleplerin yaratacağı yükün de 74 milyar liraya çıkabileceği belirtilmiş.

        Yüksek Mahkeme de bu veriler doğrultusunda perşembe günü başvuruyu değerlendirip eksiklerini tamamlamak üzere tekrar raportöre yollamış.

        Görünen o ki, Anayasa Mahkemesi de bakanlık da bir çıkış yolu arıyor.

        Diğer Yazılar