Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇOK zamandır "Ciddî bir araştırma sadece ciddî kaynaklarla yapılabilir. İnternet bu iş için değildir, zira sanal ortamda artık doğrulardan daha fazla yalan-yanlış uydurma bilgiler var" diyor; internetin "bilgi" olduğu söylenen bu palavralar yüzünden artık bir çöplük hâlini aldığını yazıyorum. Ve, bildikleri herşeyi internete borçlu olanlardan hemen birbirinin aynı, dünya kadar cevap geliyor: "Teknoloji düşmanı, çağdışı, cahiiiil!". Size, internetin artık nasıl bir bilgi çöplüğü hâlini aldığına dair yeni bir örnek vereyim: Okuyuculardan ve seyircilerden aylardan buyana aldığım mesajlarda, şimdiye kadar hiç duymadığım örgüt soruluyordu: "Börü Budun". Börü Budun, söylediklerine göre Türk devletlerinde yüzlerce seneden buyana vârolan gizli bir teşkilâttı. Devlet çökme aşamasına geldiği anda Börü Budun hemen devreye giriyor ve yepyeni bir devletin temellerini atıyordu. Geçenlerde, hanımı lisede tarih hocası olan bir akademisyen arkadaşım anlattı. Öğrenciler son günlerde hep Börü Budun'u sorar olmuşlar ama hoca hanım böyle bir gizli teşkilâtı hiç işitmemişmiş. O kadar çok soruyla karşılaşınca da bilgisinden şüpheye düşmüş, "Tam araştırayım da, size öyle anlatayım" demiş, akşam evde kocasına sormuş ve bu işin nasıl bir sanal palavra olduğunu ancak o zaman farkedebilmiş.

        735 BİN YALAN

        İşte, internetin özellikle bizde bir çöplük hâlini almasının tam bir örneği olan "Börü Budun" palavrasının öyküsü: Kurtlar Vadisi dizisinde hani "İhtiyarlar" diye bir gruptan bahsediliyor ve bu grupla derin devlet arasında bir bağlantı kurulmasına çalışılıyor ya... Sivri akıllının biri kalkmış, bu "İhtiyarlar"ın verdiği ilhamla ortaya "Börü Budun" diye bir şey atmış, yazıp internete göndermiş ve bu gibi komplo teorilerine zâten meraklı olan necîb milletimizin araştırmacı rûhu bu hayâlî teşkilâtı hemen benimseyince işin devamı gelmiş ve bu saçmalık çığ gibi büyümüş. İnternete girin, arama motorlarından birine "Börü Budun" yazın ve sonuçların adedine bakın... Mübalâğa etmiyorum, tam 735 bin "Börü Budun" palavrasının vârolduğunu görürsünüz!

        HAYALGÜCÜNE BAKIN

        Üstelik, bu hayâlî örgütün ayrıntılı tarihi bile yazılmış: Börü Budun'u gûya 680 senesinde Göktürk Devleti'nin veziri Tonyukuk kurmuş ve örgütün sembolü kurt başlı sancakmış. O tarihten sonra bütün Türk devletlerinin temelleri bu teşkilât tarafından atılmış. Alparslan'ın 1071'deki Malazgirt zaferi Börü Budun sayesinde kazanılmış, Anadolu'yu bu teşkilât fethetmiş, İttihad ve Terakki zamanındaki meşhur "Teşkilât-ı Mahsusa" da aslında Börü Budun'un ta kendisi imiş, hattâ Cumhuriyet'in kuruluşu sırasında bile Atatürk'ün yanında onlar varmış! Ama, Börü Budun uzmanları bir konuda anlaşamıyorlar: Hayallere bile sığmayan bu teşkilâtın, 1908'deki İkinci Meşrutiyet sonrası politikası konusunda... Üstadların bazısına göre, Börü Budun kendisinin büyük destekçisi olan Sultan Abdülhamid'in tarafını tutuyormuş ve hükümdarı tahtından indiren İttihadçılar'a düşmanmış. İttihadçı liderlerin bazılarının Ermeniler tarafından katledilmelerinin sebebi, işte Börü Budun'un destek vermemesi imiş. Ama diğer üstadlara sorarsanız, Börü Budun teşkilâtı Abdülhamid'in ülkeyi felâkete götürdüğünü görmüş, İttihadçılar'ı desteklemişler ve Enver Paşa ile arkadaşları da iktidara bu sayede gelebilmişler. İşte, sizlere internet çöplüğünden sadece bir örnek... Bu palavralara sadece gençler değil, koskoca adamlar bile inanıyorlar ve Türkiye'de tarihi şimdi böyle palavralar, hatalar, hayaller ve yalanlar üzerine yeniden inşa etmek, pek bir moda!

        Diğer Yazılar